Πανεπιστημονική κατά Δ.Ε. του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας

$RJEXJBAΣτυλοβάτη της κυβερνητικής πολιτικής χαρακτηρίζει τη διοίκηση του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών, με αφορμή την απόφαση της ΔΕ ότι η «Δομή Αμοιβών και Αυθαιρέτων» θα συνεχίσει να λειτουργεί και να εξυπηρετεί τα μέλη που θα εγγραφούν «συνδρομητές» καταβάλλοντας νέο χαράτσι 25 € για μέλη κάτω 5ετίας και 50 € για μέλη άνω πενταετίας, οφείλουμε ορισμένες απαντήσεις.

Στην ανακοίνωση της παράταξης που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ αναφέρονται τα εξής:»Η συγκεκριμένη απόφαση κατά την ηγεσία του ΤΕΕ (ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΣΥΡΙΖΑ) οφείλεται στην αλλαγή των οικονομικών δεδομένων προς το δυσμενέστερο μετά την απόφαση της κυβέρνησης για κατάργηση του 2% επί του ποσού κάθε αμοιβής μηχανικού ως πόρος υπέρ του ΤΕΕ.

Γνωρίζετε πολύ καλά κύριοι ότι η κατάσταση στον χώρο των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων μηχανικών είναι κυριολεκτικά δραματική. Υπάρχουν εργαζόμενοι μηχανικοί που είναι απλήρωτοι μήνες και αυτοαπασχολούμενοι που κρατούν με νύχια και με δόντια μικρά γραφεία μελετών & κατασκευών, ή και χωρίς αυτά που λειτουργούν ως “ελεύθεροι επαγγελματίες” με επαγγελματική έδρα στα σπίτια τους, αντιμετωπίζοντας το φάσμα της τεράστιας υπααπασχόλησης και της ανεργίας. 

Γνωρίζετε ότι υπάρχει αδυναμία πληρωμής των πάγιων ασφαλιστικών εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες συναδέλφων να βρίσκονται χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, με αποτέλεσμα να είναι δεκάδες καθημερινά οι αιτήσεις διαγραφής από το ΤΕΕ.

 Η κατάσταση αυτή έχει επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα με τις δυσμενείς εξελίξεις στο ασφαλιστικό (από 425Ε το μήνα για νέους ασφαλισμένους πενταετίας) , στο φορολογικό με επιβολή του τέλους επιτηδεύματος (300Ε πέρσι, 500Ε φέτος, με κλιμάκωση), κατάργηση του αφορολόγητου και καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 26% από το 1ο ευρώ, την πρόσθετη φορολογία της λεγόμενης “αλληλεγγύης” και γενικά στους όρους άσκησης του επαγγέλματος σαν συνέπεια της «απελευθέρωσης του επαγγέλματος».

Στο θέμα των αμοιβών η ηγεσία του ΤΕΕ αποδέχθηκε το τότε κυβερνητικό νομοσχέδιο- σήμερα νόμος- ως βάση για συζήτηση στο θέμα της κατάργησης των ελαχίστων νόμιμων αμοιβών. Πολύ πριν την απελευθέρωση που επιβλήθηκε με το μνημόνιο πέρσι, είχαν συμβάλλει (και πανηγύριζαν γι’ αυτό), στη θέσπιση ενός αυτόνομου ηλεκτρονικού συστήματος αμοιβών μέσω του ΤΕΕ, που πέρα από νομοθετική κατοχύρωση θα επέβαλε δήθεν αυξήσεις στις αμοιβές. Το σύστημα βέβαια πανηγυρικά στέκει σήμερα αλλά αφορά τις καταβαραθρωμένες πραγματικές αμοιβές χωρίς καμιά κατοχύρωση για τους εργαζόμενους μηχανικούς.

Στο ασφαλιστικό αντιμετωπίζει την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ με ακόμα πιο κοινωνικά ανάλγητο τρόπο, επιχειρώντας την μετατροπή του ΚΥΤ σε ΝΠΙΔ χωρίς την κρατική χρηματοδότηση και προφανώς λειτουργώντας με τα πιο άγρια ιδιωτικο- οικονομικά.

Η ηγεσία του ΤΕΕ κεντρικά και με τη στήριξη του τοπικού παραρτήματος στην περιοχή μας, αξιοποιώντας την δεινή θέση στην οποία βρίσκονται τα αποθεματικά του ταμείου προχωράει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής κατά 400 εκ. € με την συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ, με το ανεκδιήγητο επιχείρημα ότι έτσι αφενός σώζονται τα αποθεματικά, αφετέρου διατηρείται ζωντανή η τελευταία δημόσια τράπεζα.

Σε όλα αυτά η ηγεσία του ΤΕΕ έδωσε πάρα πολλά «δείγματα γραφής» έτσι, ώστε πια να μη δικαιούται να έχει κανείς την παραμικρή αμφιβολία για το ρόλο της: στυλοβάτης στην ακόμα πιο επιθετική, ταχεία, αποτελεσματική προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, του ΔΝΤ, της κυβέρνησης και της άρχουσας τάξης.

Με τέτοιο πλούσιο «απολογισμό», υπάρχει κανείς που να αμφιβάλλει ότι η ηγεσία του ΤΕΕ αποτελεί το καλύτερο στήριγμα της κυβέρνησης και της άρχουσας τάξης, στην επίθεση που ξετυλίγεται ενάντια στα συμφέροντα των εργαζόμενων και ειδικότερα των εργαζόμενων μηχανικών; Η συγκεκριμένη απόφαση με το νέο αυτό χαράτσι είναι αποτέλεσμα της συνέχισης της πολιτικής σε βάρος των εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων μηχανικών και όχι «ένα συμβολικό ποσό», όπως θα πουν. Καλούμε την ηγεσία του ΤΕΕ να μην προβεί σε αυτή την απόφαση. Να αναζητήσει αλλού τους πόρους, να «απαίτησει» από τα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια και η ίδια στήριζε τις αποφάσεις τους, αλλά που κυβερνούν και σήμερα με τη σύμπραξη και της ΔΗΜΑΡ στη σημερινή συγκυβέρνηση.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης, όπως η πρόσφατη να καταργηθεί ο πόρος του 2% υπέρ ΤΕΕ δεν αντιμετωπίζονται με νέα χαράτσια στους συναδέλφους μηχανικούς. Ούτε  πρόκειται για ζήτημα λανθασμένης διαχείρισης που δήθεν με μια άλλη πολιτική μπορεί να υπηρετηθούν τα συμφέροντά των συναδέλφων μηχανικών. Πρόκειται για τη στρατηγική του κεφαλαίου που ανεξάρτητα από διαχειριστικές παραλλαγές, θυσιάζει συνεχώς και μόνιμα τα δικαιώματά μας στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Οι αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί μπορεί και πρέπει σήμερα να δουν τα πραγματικά τους συμφέροντα, να βάλουν στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο που είναι η ενιαία πολιτική ΕΕ –κυβέρνησης-πλουτοκρατίας που στηρίζει με την πολιτική της πρακτική και η ηγεσία του ΤΕΕ. Αυτή που τους ωθεί ραγδαία στην υποαπασχόληση, την ανεργία και την προλεταριοποίηση με άθλιες όρους και συνθήκες.

Γι αυτό καλούμε κάθε εργαζόμενο και αυτοαπασχολούμενο μηχανικό να τους απομονώσει και να πάρει τη θέση του δίπλα στην Πανεπιστημονική που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ. Να συμπορευτεί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Μέχρι ο πλούτος που παράγουμε και μας ανήκει, να γίνει δικός μας. Μέχρι να αλλάξει η τάξη που βρίσκεται στην εξουσία».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ