Για τις γυναίκες που πέσαν θύματα της κρίσης και της βίας

imaΑνακοίνωση με αφορμή τη σημερινή μέρα της Γυναίκας εξέδωσε η δημοτική παράταξη «Πράσινη Πόλη» κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις γυναίκες θύματα της βίας και στις γυναίκες θύματα της οικονομικής κρίσης, στις οποίες θα πρέπει να αφιερωθεί η σημερινή μέρα. Στην ανακοίνωση που υπογράφει ο επικεφαλής της κίνησης κ. Δημ. Λιόλιος σημειώνονται τα εξής:

«Η οπισθοδρόμηση της ελληνικής κοινωνίας ως προϊόν της οικονομικής, περιβαλλοντικής, και κοινωνικής  κρίσης  βρίσκει τις γυναίκες σήμερα αντιμέτωπες περισσότερο από ποτέ με τη συνεχιζόμενη καταστρατήγηση των δικαιωμάτων τους.

H 8 Μαρτίου θα πρέπει να είναι αφιερωμένη:

…στις γυναίκες θύματα της βίας γιατί οι  χρόνιες εξαγγελίες των αρχών (ξενώνες, τροποποίηση νόμου, καμπάνιες ευαισθητοποίησης)  παραμένουν εξαγγελίες και εξακολουθούμε να θρηνούμε γυναίκες θύματα δολοφονιών και βιασμών με μια πολιτεία ανάλγητη και απρόθυμη να στηρίξει τις γυναίκες  και να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εξάλειψη του φαινομένου. Στοιχεία αποκαλύπτουν ότι τα  κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας αυξάνονται, καθώς η οικονομική κρίση συνιστά έναν επιβαρυντικό παράγοντα.

…στις γυναίκες θύματα της οικονομικής κρίσης καθώς οι επιπτώσεις της δεν βιώνονται με τον ίδιο τρόπο από τους άνδρες και τις γυναίκες γιατί η κρίση βρήκε τα δύο φύλα να ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά. Πιο συγκεκριμένα:

– Η ανεργία διπλασιάστηκε για τις γυναίκες

– Τα ¾ των εργαζομένων σε καθεστώς μερικής απασχόλησης εξακολουθούν να είναι γυναίκες.

– Η μισθολογική διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα φτάνει έως και 20%

– Η αποσάθρωση του κοινωνικού κράτους ξεκίνησε από υπηρεσίες και δομές κοινωνικής πρόνοιας και στήριξης της οικογένειας που βοηθούσαν τη γυναίκα στους πολλαπλούς της ρόλους 

– Η δαμόκλειος σπάθη της ανεργίας οδήγησε επίσης στη μείωση των καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο από τις γυναίκες.

Και όλα τα παραπάνω οι μετανάστριες, οι γυναίκες πρόσφυγες και οι γυναίκες των μειονοτήτων τα βιώνουν  σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και είμαστε πάντα δίπλα στις γυναίκες που αγωνίζονται για  έναν κόσμο χωρίς βία και διακρίσεις. Απαιτούμε από τον Δήμο Λαρισαίων και την πολιτεία να  αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την προστασία των γυναικών από την  οικονομική κρίση, τη βία και την περιθωριοποίηση και να εγκαταλείψουν τα σχέδια για περαιτέρω υποβάθμιση υπηρεσιών και δομών που προάγουν την ισότητα των φύλων. 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ