Ο νομός Λάρισας γιορτάζει τις απόκριες

karnΠλούσιο πρόγραμμα αποκριάτικων εκδηλώσεων ετοιμάζουν σε όλο το νομό Λάρισας οι δήμοι και οι τοπικοί φορείς αν και για μια ακόμη χρονιά τα σκήπτρα κρατούν ο Τύρναβος με το γνωστό στο πανελλήνιο Καρναβάλι και το Μπουρανί, αλλά και η Ελασσόνα με το ιπτάμενο καρναβάλι της. Ταυτόχρονα όμως όλος ο νομός κινείται σε ρυθμούς αποκριάς.

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις έχουν ως εξής:

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ

Την Κυριακή 17 Μαρτίου οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Αγιά ξεκινούν από τις 4 μ.μ. με την παρέλαση μικρών και μεγάλων καρναβαλιστών. Η φωτιά θα ανάψει στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Αγιάς και θα ακολουθήσουν αποκριάτικοι χοροί, γαϊτανάκι και παραδοσιακά εδέσματα από το σύλλογο γυναικών Αγιάς.

Οι φωτιές ανάβουν από τις 7 μ.μ. και μετά στα χωριά Αετόλοφο, Γερακάρι, Μεγαλόβρυσο, Μεταξοχώρι, Ποταμιά, Παλαιόπυργο, Ομόλιο, Αμυγδαλή, Μαρμαρίνη, Ανατολή, Μελιβοία, Σκήτη, Αγιόκαμπο, Βελίκα και Κουτσουπιά θα προσφερθούν κρασί και εδέσματα με τη συνοδεία μουσικής.

Την Καθαρή Δευτέρα 18 Μαρτίου σαρακοστιανά εδέσματα και ζεστή φασολάδα θα προσφέρονται από τις 11 το πρωί σε Σωτηρίτσα, Σκλήθρο, Σκήτη, Μελιβοία, Ανατολή, Μαρμαρίνη, Δήμητρα, Αμυγδαλή, Ομόλιο, Παλαιόπυργο, Καρίτσα, Έλαφο, Ποταμιά, Ανάβρα.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη συνεργασία του Δήμου Αγιάς και των συλλόγων των χωριών.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος,, ο Πολιτιστικός  Σύλλογος Μεγαλοβρύσου, ο Δήμος Αγιάς και η Τοπική  Κοινότητα Μεγαλοβρύσου διατηρώντας την παράδοση, διοργανώνουν την εκδήλωση « Απόκριες 2013» την Κυριακή 17 Μαρτίου  και ώρα 6 μ.μ. στην πλατεία του Μεγαλοβρύσου.

Η εκδήλωση αποτελεί αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου του ανάμματος του «φανού», της φωτιάς.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα μοιραστούν τα παραδοσιακά αποκριάτικα εδέσματα, χαλβάς, σπανακοτυρόπιτα, λουκάνικα, το παραδοσιακό μπάντζο και θα ακολουθήσει εορταστικό γλέντι, με μουσική, χορό,  άφθονο κρασί και τραγούδι γύρω από τη φωτιά.

Ιπτάμενο Καρναβάλι Στην Ελασσόνα

Μπορεί το τέλος του κόσμου να μην ήρθε, οι ιπτάμενοι δίσκοι να ανήκουν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, όμως  οι ιπτάμενοι καρναβαλιστές αποτελούν πραγματικό γεγονός που λαμβάνει χώρα επί δεκατρία συναπτά έτη στην Ελασσόνα. Το πολύχρωμο ψηφιδωτό των αιωροπτεριστών καθώς κινείται αλλάζει μορφές και σχήματα, προσφέροντας μοναδικές στιγμές στο κοινό.

Το καρναβάλι στην Ελασσόνα περιλαμβάνει ξεχωριστές πολιτιστικές εκδηλώσεις στα δημοτικά διαμερίσματα με ευθύνη των πολιτιστικών συλλόγων τους, συνεχίζοντας απρόσκοπτα την πορεία προς… την κορυφή. Μόνο που στην περίπτωσή της η κορυφή είναι κυριολεκτικά σε μεγάλο υψόμετρο, καθώς η αφετηρία της ξεχωριστής… ιπτάμενης παρέλασής της και των καρναβαλιστών που συμμετέχουν σε αυτήν βρίσκεται στην κορυφογραμμή λίγο έξω από την πόλη της Ελασσόνας, δίπλα από το δημοτικό διαμέρισμα του Δρυμού. Από εκεί πετούν οι μεταμφιεσμένοι αιωροπτεριστές μέχρι να προσγειωθούν στις υπώρειες του βουνού όπου τους υποδέχονται πλήθος κόσμου και τα παιδιά .

Το πρωτότυπο Ιπτάμενο Καρναβάλι πραγματοποιείται για δέκατη τρίτη συνεχόμενη χρονιά, υπό την αιγίδα της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ελασσόνας και των αεραθλητών της πόλης. Μετά το πέρας των εκδηλώσεων θα διανεμηθούν αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής, θα βραβευτεί η πιο πρωτότυπη και ευφάνταστη στολή και θα ακολουθήσει το παραδοσιακό φαγοπότι.

Αναλυτικότερα:

Φέτος έχουμε …

τον Πάπα της Ρώμης, που παραιτήθηκε για να είναι μαζί μας…

τον Σουλεϊμάν και το χαρέμι του…

την Φατμαγκιούλ και την Σεχραζάτ   …

τον Μπερλουσκόνι που επέστρεψε μαζί με τον  Γκρίλο…

και φυσικά την φροϊλαιν Μέρκελ, που είναι πάντα κοντά μας.

… και……… όλα αυτά στον Αέρα…

Μια ξεχωριστή εκδήλωση πρωτόγνωρη για τα Ελληνικά δεδομένα με διαφορετικές και γεμάτες φαντασία παρουσίες, με αεραθλητές από όλη την Ελλάδα . που θα πετάξουν στον ουρανό της Ελασσόνας με αλεξίπτωτα πλαγιάς έχοντας αποκριάτικα κουστούμια! Πρόκειται για ένα μοναδικό αλλά και πρωτότυπο happening που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια.

Επίσης θα πραγματοποιηθεί συνάντηση paramotor, δηλαδή αλεξιπτώτου με μηχανή, που θα δώσουν ένα διαφορετικό χρώμα στην εκδήλωση πραγματοποιώντας πτήσεις μεγαλύτερης διάρκειας που θα φθάνουν ως την πόλη της Ελασσόνας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ   17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

09:30-10:00 Συγκέντρωση  στο χώρο προσγείωσης, στο 4 χλμ Ελασσόνας – Δεσκάτης, δηλώσεις συμμετοχής και ενημέρωση των διαγωνιζόμενων .

12:00: Έναρξη πτήσεων

14:00: Λήξη πτήσεων Ιπτάμενων Καρναβαλιών

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ «ΙΠΤΑΜΕΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ  2013»

Για μία ακόμη χρονιά δεν θα λείψει και ο διαγωνισμός για το ιπτάμενο καρναβάλι που θα κερδίσει τις εντυπώσεις των θεατών και της επιτροπής του Δήμου Ελασσόνας.

ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΕΛΕΡ

Μια πλειάδα εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους θα φιλοξενήσει ο Δήμος Κιλελέρ το φετινό τριήμερο της Αποκριάς σε 28 χωριά του δίνοντας την ευκαιρία για αυθεντική, δωρεάν ψυχαγωγία και διασκέδαση στους δημότες του και σε όλους τους επισκέπτες. Οι εορταστικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν την αναβίωση παραδοσιακών εθίμων των οποίων οι ρίζες χάνονται στα βάθη των αιώνων, πλούσια παραδοσιακά εδέσματα, εξαιρετικά τοπικά προϊόντα και σαρακοστιανά συνοδεία καλού κρασιού, μουσικής και χορού. 

Σε συνεργασία με τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Κιλελέρ, τα Τοπικά Συμβούλια και τους κατά τόπους Πολιτιστικούς Συλλόγους και φορείς,  θα πραγματοποιηθούν διάφορα δρώμενα, όπως το άναμμα της φωτιάς και το κάψιμο του καρνάβαλου, το παραδοσιακό γαϊτανάκι, το πέταγμα του χαρταετού κ.α.

Οι Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Κιλελέρ, που θα φιλοξενήσουν εκδηλώσεις κατά το τριήμερο της Αποκριάς, είναι οι εξής:

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ (Άναμμα φωτιάς και αποκριάτικο γλέντι)

Δ.Ε. ΚΙΛΕΛΕΡ: Κιλελέρ, Αγναντερή

Δ.Ε. ΚΡΑΝΝΩΝΑ: Κυπάρισσος

Δ.Ε. ΝΙΚΑΙΑΣ: Ν. Λεύκη

Δ.Ε. ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ: Πλατύκαμπος (κάψιμο καρνάβαλου), Γλαύκη

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ (κούλουμα)

Δ.Ε. ΑΡΜΕΝΙΟΥ: Αρμένιο, Μ. Μοναστήρι.

Δ.Ε. ΚΙΛΕΛΕΡ: Αγναντερή, Καλαμάκι, Κιλελέρ, Ν. Περιβόλι.

Δ.Ε. ΚΡΑΝΝΩΝΑ: Αγ. Ανάργυροι, Αγ. Γεώργιος, Βούναινα, Μαυροβούνι (θεατρική ομάδα), Κραννώνας, Ψυχικό.

Δ.Ε. ΝΙΚΑΙΑΣ: Δίλοφο, Ζάππειο, Καλό Νερό, Μύρα, Ν. Καρυές, Χαρά.

Δ.Ε. ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ: Γαλήνη, Γλαύκη, Ελευθέριο, Μελία, Μελισσοχώρι, Ομορφοχώρι, Χάλκη.

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Την Κυριακή

ΩΡΑ 11.00 ΠΛΑΤΕΙΑ ΦΑΛΑΝΗΣ

«Οι περιπέτειες του Μελίσση»

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ               

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ- ΜΟΥΣΙΚΗ

ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΟΝΤΕΡΝΟΥ ΧΟΡΟΥ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

«Παιχνίδι και χαρά στην τρελή αποκριά»

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΧΟΡΟΙ

ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013΄΄ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ΄΄

ΩΡΑ 10.30 – 11.30 ΠΡΩΙ

Διαγωνισμός ψηλότερου πετάγματος χαρταετού , δίπλα στη Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης. Θα βραβευτεί το ψηλότερο πέταγμα.

11.30 Βράβευση του ψηλότερου πετάγματος.

ΩΡΑ 11.00

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΟΝΤΕΡΝΟΥ ΧΟΡΟΥ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

«Παιχνίδι και χαρά στην τρελή αποκριά»

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΧΟΡΟΙ

Παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια της αποκριάς θα παρουσιάσουν τα χορευτικά συγκροτήματα των Λεσχών Πολιτισμού του Δ.Ο.Π.Α.Ε.Λ.

ΩΡΑ 12.00

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΟ ΛΑΪΚΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ  ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΙΧΑΛΕ

Με παραδοσιακή φασολάδα, κρασί και νηστίσιμα για όλους στον ειδικά  διαμορφωμένο   χώρο για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις της σκεπαστής αγοράς της Νεάπολης.

ΔΗΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Την Κυριακή από το μεσημέρι μέχρι την έναρξη της μεγάλης παρέλασης συναυλίες με ελληνικούς και latin ρυθμούς που θα ξεσηκώσουν…

Εισαγωγή με συναυλία αποφοίτων του Μουσικού Γυμνασίου Λάρισας (Sky pup). Συναρπαστική latin συναυλία με τους «Banda Latiniko».Καρναβαλιστές κατακλύζουν τους δρόμους για να ενωθούν και να σκορπίσουν τη χαρά και το κέφι στη Μεγάλη Παρέλαση! Χορέψτε και διασκεδάστε μαζί τους…

Η Μεγάλη Παρέλαση, (7:00 μ.μ.)

Το Κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου στην Κεντρική Πλατεία συνοδεύεται από χιλιάδες πυροτεχνήματα που θα φωτίσουν τον Τυρναβίτικο ουρανό χαρίζοντας φαντασμαγορικό θέαμα με φως, ήχο και χρώμα.O Τύρναβος, μια γιορτή, ένα πανηγύρι κεφιού, μουσικής, χορού!

Το παραδοσιακό έθιμο του «Μπουρανί» αναβιώνει στον Προφήτη Ηλία, με αυθεντικό τρόπο από παλιούς και νέους Μπουρανίτες, ώρα: 11:00μ.μ.

Συνδυάστε το πέταγμα του χαρταετού με μια γεύση από τα δρώμενα της ημέρας. Ο Δήμος Τυρνάβου προσφέρει σε όλους τους επισκέπτες παραδοσιακά εδέσματα.Ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου προσφέρει δωρεάν κρασί.

Αναβίωση Τυρναβίτικων εθίμων από τον Πολιτιστικό Σύλλογο στην Κεντρική Πλατεία…

Τα παραδοσιακά κούλουμα σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα του Δήμου Τυρνάβου

ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Παιδικό αποκριάτικο πάρτι θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή για όλα τα παιδιά του δήμου στα Φάρσαλα, ενώ την Κυριακή θα γιορταστούν τα κούλουμα με λαϊκά γλέντια  στα Βρυσιά, στο Ναρθάκι και στα Φάρσαλα με ζωντανή μουσική, φασολάδα και λαγάνα.

ΔΗΜΟΣ ΤΕΜΠΩΝ

Ανάλογες αποκριάτικες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και σε πολλές δημοτικές και τοπικές κοινότητες του δήμου Τεμπών.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com