Η τρόικα έρχεται και φέρνει και νέα αδιέξοδα

Γράφει ο Γιάννης Παιδής

τρυπαΑποφασισμένη να επιβάλει και νέα δυσβάσταχτα μέτρα για τους έλληνες πολίτες έρχεται την Πέμπτη η τρόικα που όπως όλα δείχνουν θα απαιτήσει «αίμα», από μία χειμαζόμενη οικονομία που είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι έδωσε ότι είχε να δώσει.

Η τρόικα θα απαιτήσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη διαθεσιμότητα, την κινητικότητα και στο βάθος την απόλυση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, για την αύξηση των δημοσίων εσόδων, για τη συνέχιση του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ, για νέες μειώσεις μισθών είτε απευθείας είτε εμμέσως.

Φυσικά και δεν θα έχει στην ατζέντα της συζητήσεις για έξοδο από την κρίση μέσα από αναπτυξιακές πολιτικές, αφού κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται σε κανένα από τα συμφωνηθέντα μνημόνια.

Οι κύριοι της τρόικας, αλλά και οι κυβερνώντες συνομιλητές τους της τρόικας εσωτερικού, είναι βέβαιο ότι βλέπουν πολύ καλά ότι το φάρμακο που επέλεξαν για την ελληνική οικονομία την οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο θάνατο, αλλά επειδή η κεντρική επιλογή των Βρυξελλών και του γερμανικού διευθυντηρίου είναι αυτό ακριβώς, ο στραγγαλισμός των λαών και των οικονομιών των κρατών μελών για να επιβεβαιωθεί η επικυριαρχία της Γερμανίας στην ΕΕ, δεν κάνουν καμία απολύτως αλλαγή.

Μάλιστα τα άβουλα ανθρωπάκια της συγκυβέρνησης Σαμαρά, μετά και τον στραγγαλισμό της Κύπρου βρήκαν μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι ο θάνατός του είναι μονόδρομος.

Η κυβέρνηση του κρυμμένου πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, αποφεύγει επιμελώς να δώσει απαντήσεις για το τι θα γίνει με το 1,5 εκ. ανέργους, οι οποίοι το μόνο που συναντούν είναι κλειστές πόρτες, τι θα γίνει με τους χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που ετοιμάζονται λόγω αναδουλειάς να βάλουν λουκέτο στα καταστήματά τους, τι θα γίνει με τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, παιδείας και πρόνοιας που καθημερινά υποβαθμίζονται με στόχο να μηδενιστούν, τι θα γίνει με τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους που αδυνατούν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους και να ταΐσουν τα ζώα τους, τι θα γίνει με τους συνταξιούχους που με τις συντάξεις πείνας δεν μπορούν να εξασφαλίσουν το φαγητό τους γιατί για τα φάρμακά τους ούτε λόγος.

Αντί όμως να δώσουν απαντήσεις σε αυτά και να μας εξηγήσουν γιατί δεν βγαίνουν από το φαύλο κύκλο στον οποίο βρισκόμαστε λόγω της μειωμένης αγοραστικής μείωσης των πολιτών που μειώνει καθημερινά και τα δημόσια έσοδα με συνέπεια όλα τα επί χάρτου σχέδια για πλεονάσματα και για μείωση του δημόσιου χρέους πάνε περίπατο, αναμασάνε την καραμέλα του μονόδρομου και της αδυναμίας της αντιπολίτευσης να παρουσιάσει μια αξιόπιστη πρόταση διεξόδου από την κρίση.

Αν μη τι άλλο η λογική τους σπάει κόκαλα: «Αφού οι άλλοι δεν μπορούν να σας σώσουν αφήστε εμάς να σας σκοτώσουμε».

Όχι κύριοι της συγκυβέρνησης και της τρόικας. Δεν θα σας δώσουμε τη χαρά να μας σκοτώσετε. Μπορούμε και μόνοι μας να επιλέξουμε πώς θα ζήσουμε.

Με δεδομένη την αδυναμία της εντός κοινοβουλίου αντιπολίτευσης του συνταγματικού τόξου να δώσει ελπίδα και έμπνευση στην ελληνική κοινωνία, της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του οικολογικού κινήματος να βρουν βηματισμό, δύο δρόμοι υπάρχουν. Η θα κάνουν πρώτα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ την αυτοκριτική τους επιχειρώντας να βρεθούν και πάλι δίπλα στην κοινωνία, ή η ίδια η κοινωνία θα τους γυρίσει οριστικά την πλάτη αναζητώντας μέσα από το λαϊκό κίνημα τις λύσεις και τις διεξόδους από τα αδιέξοδα της κρίσης.

Τα περιθώρια έχουν στενέψει ανησυχητικά και οι κίνδυνοι της απόλυτης φτωχοποίησης της κοινωνίας είναι κάτι παραπάνω από ορατοί, άρα είτε εντός ευρώ χωρίς ευρώ είτε μπορεί να είναι ακόμη χειρότερο από το εκτός ευρώ με ένα ανταγωνιστικό νόμισμα και με μία εντελώς διαφορετικά διαρθρωμένη ελληνική οικονομία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ