Στέγη αρχαιολογικής συλλογής θα αποκτήσουν τα Φάρσαλα

farsalaΜε δαπάνη του δήμου Φαρσάλων εκπονήθηκε ολοκληρωμένη μελέτη που αφορά στην πρόταση αποκατάστασης και επανάχρησης του παλαιού διδακτηρίου του 1ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης ως στέγη της Αρχαιολογικής Συλλογής και προωθείται πλέον στα αρμόδια όργανα της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού του ΥΠΑΙΘΠΑ για έγκριση.

Σε μελέτη σκοπιμότητας που κατέθεσε ο δήμος για την προώθηση του έργου αναφέρονται τα εξής:

«Η περιοχή των Φαρσάλων αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα λίκνα συνεχόμενης, αδιάκοπης κατοίκησης της Ελλάδας και συνεπώς της Ευρώπης. Αυτή η εύφορη γη φιλοξένησε τα βήματα του ανθρώπου στην πορεία του προς τον πολιτισμό, από την αυγή της προϊστορίας έως τις μέρες μας. Αν επιχειρούσαμε να αποτυπώσουμε με κουκίδες όλες τις αρχαιολογικές θέσεις, όλων των περιόδων της αρχαιότητας, εντός των ορίων του Δήμου, δεν θα έμενε κενό ούτε ένα εκατοστό στο χάρτη.

Το παράδοξο είναι ότι αυτή η έμπλεη ιστορίας 6000 έως 8000 ετών περιοχή, διαθέτουσα ένα μακρύ κατάλογο κηρυγμένων αρχαιολογικών μνημείων και χώρων, παραμένει ιστορικά και αρχαιολογικά αφανής για το ευρύ κοινό, αλλά ακόμη και για τους ίδιους τους κατοίκους της.

Ο Δήμος Φαρσάλων, δυστυχώς, δεν έχει σημεία αναφοράς. Η περιοχή έχει χάσει την επίγνωση της σπουδαιότητας του ιστορικού παρελθόντος της και τη λειτουργική της σχέση με αυτό. Δικαιούται, λοιπόν, να βρει το χαμένο κρίκο που τη συνδέει με το πολιτιστικό της παρελθόν και μονόδρομος προς αυτή την κατεύθυνση φαντάζει η εις βάθος μελέτη, προάσπιση, προβολή και διάσωση της πολιτισμικής της κληρονομιάς και των μνημείων αυτής. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλλουν ασφαλώς τα έργα συντήρησης και ανάδειξης των αρχαίων λειψάνων της ακρόπολης, του τείχους και των ταφικών μνημείων της πόλης των Φαρσάλων, που υλοποιούνται από την ΙΕ’ ΕΠΚΑ μέσω εγκεκριμένου προγράμματος του ΕΣΠΑ.

Όμως, μέσα στα πλαίσια αυτά και για τη σφαιρικότερη ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, ο Δήμος πιστεύει ότι είναι επιτακτική ανάγκη, καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της περιοχής και τη φυσιογνωμία αυτού, η δημιουργία μιας επισκέψιμης αρχαιολογικής συλλογής που θα στεγάσει μέρος των εξαιρετικά πλούσιων αρχαιολογικών ευρημάτων που προήλθαν από τις πολλές σωστικές ανασκαφές που διενεργήθηκαν στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου κατά τις τελευταίες δεκαετίες από την ΙΕ’ ΕΠΚΑ.

Η πόλη διψά για ένα τέτοιο έργο που θα αλλάξει πραγματικά τις προοπτικές ανάπτυξής και σε οικονομικό και σε πολιτιστικό επίπεδο και έχει αναμφίβολα τις προϋποθέσεις να το στηρίξει στην πορεία, όχι μόνον υλοποίησής του, αλλά το βασικότερο βιωσιμότητάς του και λειτουργικής του ένταξης μέσα στην καθημερινότητάς της.

Για το λόγο αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο Φαρσάλων με την 61/2012 αποφάσισε την παραχώρηση ενός ιστορικού του κτηρίου, κηρυγμένου μνημείου αρχιτεκτονικής κληρονομιάς με την ΥΠΠΟΤ/ΔΝΣΑΚ/19081/282/18-02-2012 , με αποκλειστικό προορισμό να στεγαστεί εκεί η αρχαιολογική συλλογή Φαρσάλων. Η παραχώρηση αυτή έγινε αποδεκτή από το ΥΠΠΟΤ με την ΥΠΠΟΤ/ΔΑΑΠ/Φ.04Α-330/26843/573/2012.

Το παλαιό διδακτήριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Φαρσάλων είναι ένα κτήριο πολύτιμο για τους Φαρσαλινούς, έμφορτο ιστορικής μνήμης και ιστορικής αναφοράς, στενά συνδεδεμένο με όλη την νεώτερη πορεία της πόλης. Οι Φαρσαλινοί παραδίδουν το κτήριο αυτό, αφενός για να το αποκαταστήσουν αρχιτεκτονικά, ώστε να ξανάβρει το αλλοτινό του αυθεντικό χαρακτήρα, αφετέρου για να στεγάσουν σε αυτό ό,τι πολυτιμότερο έχουν αυτοί και τα παιδιά τους, τα δημιουργήματα των αρχαίων προγόνων τους.

Η πόλη του εμβληματικότερου των αρχαίων Ελλήνων ηρώων, του Αχιλλέα, η πόλη του Δαόχου και των Εχεκρατιδών δικαιούται να μπει στον πολιτιστικό χάρτη της πατρίδας με ένα έργο πνοής για αυτή. Με τη δημιουργία μιας επίσημης στέγης της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς η πόλη θα αποκτήσει ένα σημαντικό σημείο αναφοράς και επιπλέον θα αναγεννηθεί η απολεσθείσα σχέση της με το ιστορικό-πολιτιστικό παρελθόν της. Η Αρχαιολογική Συλλογή θα προσφέρει στον κάτοικο της περιοχής το αίσθημα της συνέχειας και της ασφάλειας για την ιστορική του ταυτότητα και την πολιτιστική του εξέλιξη. Θα είναι η φωνή και η εικόνα της μνήμης».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ