Δ. Γελαλής: Απαράδεκτη η αύξηση στα ασφάλιστρα των μηχανικών

john (3)Συνάντηση με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας κ. Ντίνο Διαμάντο και τους συντονιστές της Διοικούσας Επιτροπής κκ. Τάσο Μπαρμπούτη και Κώστα Γκούμα με αφορμή θέματα ασφάλισης των μηχανικών  και ιδιαίτερα το κατεπείγον ζήτημα επιβολής των αυξήσεων των ασφαλιστικών εισφορών, πραγματοποίησε το απόγευμα της Κυριακής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Λάρισας Δημήτρης Γελαλής.

Ο κ. Διαμάντος αποτύπωσε με τα μελανότερα χρώματα την δραματική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι μηχανικοί  εξαιτίας της συνεχιζόμενης  στοχοποίησης  της Κυβέρνησης σε βάρος  των ίδιων και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Αναφέρθηκε στην απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής, στο «πλαίσιο των διεκδικήσεων» που αφορά μεταξύ άλλων: -Τη μείωση των πάγιων ασφαλιστικών εισφορών στα επίπεδα προ της ισχύος του Ν.3518/2006 και πάγωμα για όσα χρόνια η χώρα παρουσιάζει «δείκτη ύφεσης».

-Την παράταση της «ασφαλιστικής ενημερότητας» για την άσκηση επαγγέλματος.

-Τη θεώρηση του βιβλιαρίου υγείας για όλους τους μηχανικούς.

-Την κατάργηση του τοκογλυφικού ποσού υπερημερίας στις ανεξόφλητες εισφορές.

-Τη ρύθμιση των ανεξόφλητων ασφαλιστικών εισφορών σε «άτοκες δόσεις».

-Την άμεση λειτουργία του «Προνοιακού Κλάδου», τον καθορισμό της έννοιας του «άνεργου μηχανικού».

-Την κατάργηση του «τέλους επιτηδευματία».

Οι συντονιστές της Διοικούσας Επιτροπής έκαναν εκτενή αναφορά στη Γεωργία, στον πρωτογενή τομέα, στις δυνατότητες να συμβάλλει στην αυτάρκεια των διατροφικών προϊόντων, δημιουργώντας ταυτόχρονα και προϋποθέσεις εξόδου από την κρίση και στην αισθητή απουσία μακροπρόθεσμης πολιτικής από πλευράς Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στη συζήτηση τέθηκε το θέμα για τα μεγάλα περιφερειακά έργα στη Θεσσαλική λεκάνη, για την ανάγκη ολοκλήρωσης του σχεδιασμού και των μελετών και την εξασφάλιση χρηματοδότησης. Παράλληλα έγινε λόγος για την πανσπερμία των φορέων διαχείρισης και την επιτακτική ανάγκη της δημιουργίας ενός σύγχρονου, αποτελεσματικού, λειτουργικού και Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης.     

Ο βουλευτής από την πλευρά του τόνισε: «Η νεοφιλελεύθερη εφαρμοζόμενη πολιτική της κυβέρνησης και η κλιμακούμενη επίθεση την τελευταία τριετία  στους εργαζόμενους βάζει στο στόχαστρο τους μηχανικούς και συμπαρασύρει κάθε υποδομή που λειτουργούσε εύρυθμα και απρόσκοπτα. Το ΤΕΕ αποτελεί ένα βιώσιμο οργανισμό, ενώ παράλληλα, παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, γι αυτό το λόγο επιδιώκουν να σταματήσουν τη λειτουργία του και να του δώσουν αποκλειστικά διεκπαιρεωτικό ρόλο.  Η κυβέρνηση με τις επιλογές της θεωρεί λανθασμένα ότι η αναβάθμισή του περνάει μέσα από τις σαρωτικές περικοπές μισθών των υπαλλήλων μηχανικών, τη φοροεπιδρομή  στα εισοδήματά τους αγνοώντας ότι αποτελούν μηχανισμό στήριξης της ανάπτυξης.

Οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές σε μια δραματική περίοδο για την επαγγελματική τους δραστηριότητα, ιδιαίτερα για τους νέους μηχανικούς, θα επιδεινώσει  την οικονομική τους κατάσταση και θα θέσει ζήτημα βιωσιμότητας του ΤΣΜΕΔΕ, μιας και υπάρχει ήδη μείωση της τάξης του 50% στους νέους εγγεγραμμένους. Να σημειώσουμε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ έχουν καταθέσει ερώτηση για τις εξοντωτικές αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των Μηχανικών στο ΕΤΑΑ.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ οι κυριότεροι άξονες της περιφερειακής ανασυγκρότησης και οικονομίας εστιάζουν σε πέντε πόλους παραγωγής και ανάπτυξης, οι οποίοι συγκροτούν συμπλέγματα: το αγροτοδιατροφικό, το τουριστικό, το ενεργειακό, το σύμπλεγμα βιομηχανίας, περιβαλλοντικών τεχνολογιών και έρευνας, καθώς επίσης και το κατασκευαστικό σύμπλεγμα».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ