Πετυχημένο το συνέδριο Σαρακατσάνων στη Λάρισα

σαρακ1Εξέπληξε ευχάριστα η δυναμική του 23ου Οργανωτικού Συνεδρίου των Συλλόγων Σαρακατσαναίων που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Λάρισας και στην  αίθουσα του Χατζηγιάννειου Πνευματικού Κέντρου το  Σάββατο  30/3/2013 από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων με  θέμα: «Η Σαρακατσάνικη Παράδοση στην Σύγχρονη Εποχή».

Σε χρονική περίοδο κατά την οποία σημειώνονται εξαιρετικά δυσοίωνες εξελίξεις στην χώρα, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων των Σαρακατσαναίων, όχι μόνο δεν αδιαφορούν για τα κοινά των ανθρώπων της ρίζας τους, αλλά παρευρέθησαν και τίμησαν την συμβολή των προκατόχων τους  στην δημιουργία των κατά τόπους Συνδέσμων καθώς και τους οργανωτές του πρώτου Συνδέσμου   στην Λάρισα.

σαρακ2Ο αριθμός των συμμετεχόντων συνέδρων  ξεπέρασε κάθε προσδοκούμενο, με έντονη την παρουσία των νέων που κατέκλυσε την αίθουσα.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Σαρακατσαναίων Ν. Λάρισας «Ο Κατσαντώνης», Διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σαρακατσαναίων και   πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της «Περιφέρειας Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας».

Η εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν την Παρασκευή 29/3/2013 στο Αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής της Λάρισας στις 7.30μ.μ σε μια  πανηγυρική εκδήλωση που οργάνωσε ο τοπικός σύλλογος της Λάρισας γιορτάζοντας το μισό αιώνα ζωής του συλλόγου.

Το  Σάββατο 30 Μαρτίου έλαβε χώρα το 23ο Οργανωτικό Συνέδριο στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο. Οι ομιλίες ήταν άκρως ενδιαφέρουσες , προσφέροντας πολλές ιδέες και καινοτόμες  προτάσεις ώστε να διατηρηθεί η σαρακατσάνική παράδοση ανέγγιχτη και ανεπηρέαστη από τον πολυπολιτισμό. Ζωτικής σημασίας ήταν και οι προτάσεις  που τέθηκαν με σκοπό την συνέχιση της λειτουργίας των συλλόγων Σαρακατσαναίων της χώρας.

O πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων κύριος   Μουτσιάνας   Γεώργιος   ανοίγοντας την εκδήλωση   υπερτόνισε την αναγκαιότητα της βελτίωσης της αποδοτικότητας των συλλογικών οργάνων, την αναπροσαρμογή των στόχων και των προτεραιοτήτων έτσι ώστε να υπάρξει δημιουργική συμμετοχή στην εθνική προσπάθεια να ξεπεραστεί η κρίση που μαστίζει την χώρα μας.

Το Συνέδριο  χαιρέτισαν α) ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας  κ. Κώστας Αγοραστός, ο οποίος συγχάρηκε την Ομοσπονδία και τον Σύνδεσμο Σαρακατσαναίων Λάρισας διότι κρατούν ψηλά το λάβαρο της παράδοσης και την νέα γενιά  η οποία συμμετέχει ενεργά ώστε να μεταλαμπαδεύσει με την σειρά της στις επόμενες  γενιές τις πατρογονικές αρχές και αξίες. Β) η Αντιπεριφερειάρχης Ν. Λάρισας  κ. Ρένα Καραλαριώτου στον χαιρετισμό της  χαρακτήρισε τους Σαρακατσάνους ως «Θεματοφύλακες της Λαϊκής Παράδοσης». Ο κ. Σταυροθεόδωρος, πρόεδρος του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Ν. Λάρισας τέλος, αναφέρθηκε στο ιστορικό του Συνδέσμου, τονίζοντας συγκεκριμένα: «Ο Σύνδεσμος της Λάρισας είναι ο πρώτος που ιδρύθηκε πανελλαδικά πριν από 50 χρόνια και έδωσε το έναυσμα για να αναληφθούν ανάλογες δράσεις και στην υπόλοιπη Ελλάδα».

Οι άξονες πάνω στους οποίους κινήθηκαν οι εισηγητές που στην πλειοψηφία τους ήταν νέοι είναι:

Ι. Παράδοση και Νέοι

II. Εκδηλώσεις – οργανωτικά και επιστημονικά συνέδρια

III. Χρήση της τεχνολογίας με σκοπό την δημιουργίας γενεαλογικών δέντρων.

IV. Ίδρυση μουσείου σαρακατσάνικης λαογραφίας και εκδόσεις.

Την Κυριακή 31 Μαρτίου, τελευταία ημέρα του Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων συλλόγων -μελών της Ομοσπονδίας.

Αξιοσημείωτο ήταν το κλίμα νεωτερισμού, που ήταν διάχυτο κατά την διάρκεια της Συνέλευσης με τις νέες προτάσεις από τους αντιπροσώπους των συλλόγων αλλά και την προσπάθεια του προέδρου της Ομοσπονδίας κυρίου Μουτσιάνα Γεώργιου να αναβαθμίσει και πάλι την Ομοσπονδία γεγονός που έγινε εύκολα κατανοητό μετά το Διοικητικό Απολογισμό που παρουσίασε στην Συνέλευση.

Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους :

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Συλλόγων Σαρακατσαναίων Βουλγαρίας κύριος Κωνσταντίνος Μπαλέστραβο καθώς και ο

Γενικός Γραμματέας  του συλλόγου Σαρακατσαναίων Σκοπίων «το Χελιδόνι» κύριος Κώτσος Χρήστος.

Τους οποίους αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να ευχαριστήσουμε δημόσια.

Με το πέρας του Συνεδρίου  έγινε σε όλους  κατανοητό ότι οι Σαρακατσάνοι,  αναβαπτίζονται διαρκώς, μαθαίνουν να μην λυγίζουν και  μετρούν τα δύσκολα συγκρίνοντας τα με αυτά που αντιμετώπισαν   οι προγονοί τους  με αποτέλεσμα να γίνονται αποδοτικότεροι. 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ