Τιμήθηκαν ευρωπαίοι ακαδημαϊκοί λάτρεις της Θεσσαλίας

johnΜε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το φεστιβάλ θεσσαλικών συλλόγων Ευρώπης στη Νυρεμβέργη. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης κ. Διαμαντής Γκίκας κήρυξε την επίσημη έναρξη του φεστιβάλ στη Νυρεμβέργη τονίζοντας τη μεγάλη βαρύτητα που θέτει η Ομοσπονδία στη Θεσσαλική Νεολαία και καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους.

Το φεστιβάλ χαρακτηρίστηκε άκρως επιτυχημένο και προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη το γεγονός ότι για πρώτη φορά τιμήθηκαν Ευρωπαίοι Ακαδημαϊκοί, λάτρεις της Θεσσαλίας που με το ερευνητικό τους έργο συνετέλεσαν στο να έρθουν στο φως κρυμμένοι αρχαιολογικοί θησαυροί της. Συγκεκριμένα τιμήθηκαν οι κ. Bruno Helly από την Lyon της Γαλλίας με πρωτοβουλία του οποίου δημιουργήθηκε στην Γαλλία γενικό αρχείο Θεσσαλικών επιγραφών, ο κ. Reinder Reinders από το Groningen της Ολλανδίας επικεφαλής μιας μεγάλης ομάδας ερευνητών υπό την αιγίδα του Ολλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών που έχει φέρει στο φως την αρχαία πόλη Άλο στην περιοχή του Αλμυρού και ο κ. Slawomir Sprawksi από την Κρακοβία της Πολωνίας Διευθυντής του Ινστιτούτου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Jagiellonian που διδάσκει την Ιστορία της Αρχαίας Θεσσαλίας εδώ και αρκετά χρόνια.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤην παράσταση έκλεψαν και πάλι τα χορευτικά συγκροτήματα των Συλλόγων Νυρεμβέργης, Ντύσσελντορφ, Κολωνίας, Γκύτερσλο, Σβαϊνφουρτ και Τίμπιγκεν, που παρουσίασαν παραδοσιακούς και άλλους χορούς δίνοντας ένα δυναμικό «παρών» και σ΄ αυτό το φεστιβάλ. Εκπρόσωποι των διοικητικών συμβουλίων του κάθε συλλόγου τίμησαν τα παιδιά των χορευτικών ομάδων βραβεύοντάς τα με ένα μετάλλιο της Ομοσπονδίας.

Αποκορύφωμα της βραδιάς ήταν η παρουσία και συμμετοχή του ρεμπέτη Αγάθωνα Ιακωβίδη ο οποίος θα εκπροσωπήσει φέτος μαζί με τους KOZA MOSTRA την Ελλάδα με το τραγούδι «Alcohol is Free» στο διαγωνισμό της Eurovision στην Σουηδία. Ο καλλιτέχνης έδωσε μεγάλη χαρά στους Έλληνες της Διασποράς οι οποίοι με τη σειρά τους τον αγκάλιασαν και του έδειξαν έμπρακτα την αγάπη τους και την στήριξή τους σε αυτή την προσπάθεια. Ο Αγάθων ανταπέδωσε την αγάπη τους χαρίζοντάς τους ρεμπέτικα τραγούδια με την συνοδεία των μουσικών κ. Κώστα Παρδάλη και κ. Ελευθέριο Σταμπούλογλου.

Συγκινησιακά φορτίστηκε η βραδιά με την ανακήρυξη του κ. Νίκου Πολύζου – πρωτεργάτη του Θεσσαλικού Συλλόγου Νυρεμβέργης πριν από τριάντα χρόνια – ως επίτιμο Πρόεδρο του Συλλόγου, ο οποίος διετέλεσε ιδρυτής και Πρόεδρος για πολλά χρόνια στο Σύλλογο. Τη διάκριση απένειμε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλών Ευρώπης κ. Διαμαντής Γκίκας μαζί με την Πρόεδρο του Θεσσαλικού Συλλόγου Νυρεμβέργης κ. Κατερίνα Γκιουλέ. Ο ρεμπέτης Αγάθων του αφιέρωσε για την πολυετή του μετανάστευση ένα ζεϊμπέκικο που το χόρεψε με δάκρυα συγκίνησης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ