Επικίνδυνη η ελλιπής χρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ

$RZY54HPΤις δραματικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει η ελλιπής χρηματοδότηση της λειτουργία των δομών του ΟΚΑΝΑ, καθώς βέβαια και στους εργαζόμενους σε αυτές, οι οποίοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, έφεραν με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, μεταξύ αυτών και οι Λαρισαίοι Ηρώ Διώτη και Δημήτρης Γελαλής.

Οι ερωτώντες βουλευτές επισημαίνουν ότι «η μείωση της χρηματοδότησης του ΟΚΑΝΑ ήδη από το περασμένο έτος καθώς και οι πολιτικές αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας και οι επιλογές της διοίκησης του ΟΚΑΝΑ να “προσαρμόζει” τις ανάγκες του Οργανισμού στο βάρβαρο οικονομικό πλαίσιο των μνημονιακών προϋπολογισμών, έχουν δημιουργήσει πολύ σοβαρά εμπόδια στη φροντίδα των 8.500 εξαρτημένων που έχει στην ευθύνη του το πρόγραμμα.

Το 2013 ξεκίνησε για τον Οργανισμό με ένα χρέος 28 εκ. ευρώ (τα χρέη αφορούν προμηθευτές υπηρεσιών προς τον Οργανισμό όπως η φύλαξη, καθαριότητα, αντιδραστήρια ή ακόμη και εισφορές του ΙΚΑ που δεν έχουν αποδοθεί κλπ), θέμα το οποίο χρειάζεται να διερευνηθεί αναφορικά και με τις ευθύνες της Διοίκησης, ενώ στο φετινό προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί μόλις 18 εκ. ευρώ για τη λειτουργία του Οργανισμού την ίδια στιγμή που η μισθοδοσία μόνο των εργαζομένων – μετά την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου – ανέρχεται στο ποσό των 17 εκ. ευρώ».

Οι βουλευτές, αναφέροντας αναλυτικά τα προβλήματα που έχουν επέλθει στη λειτουργία του Οργανισμού και τα οποία τον καθιστούν αδύναμο να ανταπεξέλθει το έργο του, ζήτησαν να ενημερωθούν από τον ηγεσία του Υπ. Υγείας τα ακόλουθα:

«Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου σχετικά με τη χρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ. Σε περίπτωση που δεν προχωρήσει σε αύξηση της χρηματοδότησης, πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην λειτουργία του Οργανισμού; Δεδομένου ότι ο νόμος για τις εξαρτησιογόνες ουσίες που ψηφίστηκε πρόσφατα, αναθέτει στον ΟΚΑΝΑ νέα καθήκοντα και διευρύνει, ποσοτικά και ποιοτικά, το πεδίο δράσης του, προτίθεται το Υπουργείο να στηρίξει τον Οργανισμό ενόψει των νέων καθηκόντων και των διευρυνόμενων αναγκών του; Προτίθεται να προβεί σε ενίσχυση του κωδικού χρηματοδότησης του εν λόγω οργανισμού από άλλες πηγές λ.χ. κωδικό καπνού του Υπουργείου Υγείας, διάθεση εσόδων όπως αναφέρονται στα άρθρα 45 και 46 του άρτι ψηφισθέντος Ν. 4139/2013 “Περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις”»;

«Η στήριξη των δομών αντιμετώπισης των εξαρτήσεων είναι επιβεβλημένη, ειδικά την περίοδο που διανύουμε, κατά την οποία ο αριθμός των χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών συνεχίζει να βρίσκεται σε ανοδική πορεία» καταλήγουν οι 40 βουλευτές, επισημαίνοντας ότι «με την τρέχουσα χρηματοδότηση ο Οργανισμός αντιμετωπίζει εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του με δραματικές επιπτώσεις στη φροντίδα των εξαρτημένων ανθρώπων που βρίσκονται στην ευθύνη του και με την ταυτόχρονη αδυναμία του να ανταποκριθεί στις πολύ αυξημένες ανάγκες».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ