Η ΔΕΥΑΛ κατάργησε το 80% στο νερό, η ΔΕΥΑ Τυρνάβου πότε;

dikΣτην κατάργηση του ειδικού τέλους 80% στην τιμή του νερού προχώρησε η ΔΕΥΑ Λάρισας για τους καταναλωτές της Λάρισας, αφού στον υπόλοιπο δήμο δεν είχε επιβληθεί. Στη θέση του η επιχείρηση βάσει και της απόφασης που ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο, θέσπισε ένα ειδικό τέλος 0,30 ευρώ ανά κυβικό και αυτό μόνο για τους καταναλωτές της πόλης της Λάρισας.

Η απόφαση αυτή αναμφισβήτητα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και για τις υπόλοιπες ΔΕΥΑ του νομού, και ειδικά για τη ΔΕΥΑ Τυρνάβου, που με την τιμολογιακή της πολιτική έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις σε όλους τους κατοίκους.

Παράλληλα όμως η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΛ απογυμνώνει κυριολεκτικά το δήμαρχο Τυρνάβου και πρόεδρο της ΔΕΥΑΤ, που είχε στηρίξει την τιμολογιακή του πολιτική σε επιχειρήματα έωλα και σαθρά που πλέον αποδομήθηκαν πλήρως.

Έλεγε λοιπόν πριν από 2 χρόνια ο κ. Μαλάκος, ότι σε όλο το δήμο πρέπει να ισχύσει η ίδια τιμολογιακή πολιτική, αψηφώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όλου του τότε δήμου Αμπελώνα, αλλά και των χωριών του δήμου Τυρνάβου, κάτι που φυσικά, τόσο στην περίπτωση της ΔΕΥΑ Λάρισας όσο και άλλων ΔΕΥΑ, δεν ισχύει.

Είχε οχυρωθεί πίσω από την υποχρεωτικότητα του ειδικού τέλους το οποίο άλλωστε είχε κάνει λάστιχο επιβάλλοντάς το κατά το δοκούν.

Συνέχισε να το εφαρμόζει στον Τύρναβο από τη στιγμή που θα μπορούσε να το ακυρώσει όπως έκανε στον Αμπελώνα. Τώρα με την απόφαση της ΔΕΥΑ Λάρισας μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσει άμεσα την πολιτική του και να το αφαιρέσει και από τους καταναλωτές του Τυρνάβου, αλλά και από αυτούς του Αργυροπουλίου. Εξυπακούεται ότι θα πρέπει να αναθεωρήσει και την πολιτική του για το τέλος αποχέτευσης, παρέχοντάς την δωρεάν όπου λειτουργεί δίκτυο, αφού ολόκληρη ΔΕΥΑ Λάρισας επιβάλει τέλος 0,1 ευρώ ανά κυβικό.

Τέλος με δεδομένες τις αντιρρήσεις και τις διαμαρτυρίες πολλών καταναλωτών, ο κ. δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ θα πρέπει να πάρει πίσω και το κομμάτι εκείνο της τιμολογιακής πολιτικής που αφορά την ελάχιστη κατανάλωση. Η υπηρεσία είναι ανταποδοτική και ο κάθε πολίτης – καταναλωτής θα πρέπει να πληρώνει αυτό που καταναλώνει.

Εν κατακλείδι, η ΔΕΥΑ Λάρισας έδειξε το δρόμο αφαιρώντας το ειδικό τέλος 80%, μειώνοντας το τέλος αποχέτευσης στη Λάρισα, ενώ αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες των χωριών που συνενώθηκαν στο δήμο Λαρισαίων, διατήρησε διαφορετικά και κυρίως χαμηλά τιμολόγια χωρίς ειδικά τέλη και άλλες επιβαρύνσεις, αποδεικνύοντας ότι τα περί ισότητας στην αντιμετώπιση των πελατών ήταν ένα επικοινωνιακό τρικ του κ. Μαλάκου που αποσκοπούσε στο να εγείρει φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού.

Επειδή όμως οι καιροί είναι δύσκολοι, ας προχωρήσει άμεσα σε αφαίρεση του 80% σε όλο το δήμο, ας ξεχάσει κάθε σκέψη για επιβολή του στον Αμπελώνα και το Βρυότοπο με πρόσχημα το έργο της αποχέτευσης, γιατί πέρα από το γεγονός ότι και στη Γιάννουλη και τη Φαλάνη ξεκινά άμεσα ανάλογο έργο ύψους μάλιστα 15 εκ. ευρώ, και το τέλος των 0,30 ευρώ ανά κυβικό θα επιβληθεί με την ολοκλήρωσή του και τη λειτουργία του, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για το έργο στον Αμπελώνα και το Βρυότοπο, η ΔΕΥΑΤ δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ. Το 95% του προϋπολογισμού θα καταβληθεί από κοινοτικούς πόρους και το υπόλοιπο 5% από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ