Απίστευτη σπατάλη 1 εκ. ευρώ για τη στέγαση υπηρεσιών του δημοσίου στη Λάρισα

1αΤα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δείχνουν ότι το δημόσιο πληρώνει σχεδόν 1 εκ. ευρώ ετησίων για τη στέγαση υπηρεσιών του στο νομό Λάρισας, επικαλείται σε ερώτησή του ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Θ. Ψύρρας ζητώντας από τον κ. Στουρνάρα να βρει τρόπους μεταστέγασης αυτών των υπηρεσιών σε άλλα δημόσια κτίρια ποου είτε είναι κενά είτε δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί κατασκευαστικά.

Στην ερώτηση του που συνοδεύεται με πίνακα των ενοικιαζόμενων, αλλά και των κτιρίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ο κ. Ψύρρας αναφέρει:

“Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Υπουργός Οικονομικών, σε 6.812.930,64 ευρώ ανέρχεται το ποσό που καταβάλλει κάθε μήνα το ελληνικό δημόσιο σε μισθώματα για τη στέγαση της Κεντρικής Διοίκησης (Προεδρία της Δημοκρατίας, Υπουργεία, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Ανεξάρτητες Αρχές).

Σε μια περίοδο που το κράτος μειώνει μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα, πολλές δημόσιες υπηρεσίες εξακολουθούν να στεγάζονται σε ιδιωτικά κτήρια καταβάλλοντας τα συμφωνημένα μισθώματα, όπως έχουν διαμορφωθεί μετά την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 21 του Νόμου 4002/2011 και του άρθρου 2 του Νόμου 4081/2012. Την ίδια στιγμή, κτήρια που ανήκουν στο δημόσιο ή σε οργανισμούς του δημοσίου παραμένουν εξολοκλήρου ή κατά ένας μέρος κενά.

Στο Ν. Λάρισας υπάρχουν 44 ακίνητα τα οποία νοικιάζει το Δημόσιο και γι’ αυτά πληρώνει 80.460,46 ευρώ το μήνα, δηλαδή 965.525,52 ευρώ το χρόνο. Παραθέτω αναλυτική κατάσταση των μισθωμένων κτηρίων στη Λάρισα (ΠΙΝΑΚΑΣ 1).

 Την ίδια στιγμή υπάρχουν κτήρια του Δημοσίου έτοιμα να δεχτούν δημόσιες υπηρεσίες ή κτήρια τα οποία με ελάχιστες παρεμβάσεις μπορούν άμεσα να χρησιμοποιηθούν. Παραθέτω πίνακα με κτήρια που ανήκουν στο δημόσιο ή σε οργανισμούς του Δημοσίου που είναι αχρησιμοποίητα και στα οποία θα μπορούσαν να μεταφερθούν πολλές δημόσιες υπηρεσίες (ΠΙΝΑΚΑΣ 2).

Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις των ΔΟΥ που συγχωνεύθηκαν, παρατηρούνται παράδοξα: Με έγγραφό της η Κτηματική Υπηρεσία Ν. Λάρισας (αρ.πρωτ. 328/9-02-2013) ενημερώνει το Υπουργείο Οικονομικών ότι το μίσθωμα για το κτήριο, όπου στεγάζεται η Γ’ ΔΟΥ Λάρισας (μετά την τελευταία μείωση) ανέρχεται σε 9.003,00 ευρώ το μήνα. Στο εν λόγω κτήριο παραμένει μόνο το αρχείο της Γ’ ΔΟΥ Λάρισας, ενώ οι υπάλληλοι έχουν μεταφερθεί στη Β’ ΔΟΥ Λάρισας (ΔΟΥ υποδοχής). Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για υπερβολικό μηνιαίο μίσθωμα μόνο για αρχειακή χρήση.

Επειδή η καθυστέρηση οδηγεί σε αλόγιστη σπατάλη

Επειδή τα ποσά που μπορούν να εξοικονομηθούν συνιστούν ένα «ισοδύναμο»

Ερωτάται o Υπουργός:

1) Γιατί καθυστερεί η μεταφορά υπηρεσιών από τα ιδιωτικά στα δημόσια κτήρια;

2) Με ποιο τρόπο σκέπτεται να επισπεύσει τη διαδικασία μεταφοράς;”

Για να δείτε τον πίνακα που κατέθεσε μαζί με την ερώτηση ο κ. Ψύρρας πατήστε ΕΔΩ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ