Ο δήμος Λάρισας αγνόησε τις προτάσεις του ΤΕΕ για τη λεωφόρο Καραμανλή

ΦΩΤ ΔιαμάντοςΚριτική στη δημοτική αρχή της Λάρισας για τους χειρισμούς της στα θέματα ασφαλείας στην παλιά εθνική οδό ( λεωφόρο Καραμανλή) ασκεί με δήλωσή του πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρ. & Δυτ. Θεσσαλίας Ντ. Διαμάντος, επισημαίνοντας ότι το ΤΕΕ έγκαιρα είχε καταθέσει προτάσεις που δεν ελήφθησαν υπόψη από το δήμαρχο.

Στη δήλωσή του ο κ. Διαμάντος αναφέρει:

«Η λεωφόρος Καραμανλή (παλαιά Εθνική οδός), αποτελεί πλέον, μία «αστική οδό».  Προβλέπεται δε, να μετατραπεί σε «αστική αρτηρία με παράπλευρο οδικό δίκτυο».  Αυτό θα πραγματοποιηθεί με βάση:

1. Την «οριστική μελέτη συγκοινωνιακών έργων» (αρχική σύμβαση 10-5-1985 και, συμπληρωματική σύμβαση 17-2-2000) ,η οποία εγκρίθηκε με την απόφαση ΔΜΕΟ/ε/918/10-12-2004 του ΥΠΕΧΩΔΕ.

2. Την «Περιβαλλοντική μελέτη» και την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων Κ.Υ.Α./85451/22-7-2002 του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Υπ. Γεωργίας.

3. Τις «προμελέτες Υδραυλικών έργων» οι οποίες εγκρίθηκαν με την απόφαση ΔΜΕΟ/α/ο/22-12-2005 του ΥΠΕΧΩΔΕ.

4. Την «οριστική μελέτη» (σύμβαση 16-7-2009) του Δήμου Λαρισαίων, για την προσαρμογή στην υφιστάμενη κατάσταση τμήματος της (από οδό Διγενή μέχρι οδό Βαρδουσίων) η οποία εγκρίθηκε από Σ.Δ.Ε Περιφέρειας Θεσσαλίας με την 196/2012(Πρ.8ο /23-3-2012).

Η λεωφόρος Καραμανλή, με μεγάλο εύρος, αποτελεί σήμερα, ένα «ιδιότυπο τείχος» αποκλεισμού των ανατολικών συνοικιών της Λάρισας (Άγιος Γεώργιος, Τούμπα) που, από το 1976 εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλης και, αργότερα, και οι επεκτάσεις τους. Εντείνεται δε, ο αποκλεισμός αυτός και, από τις εγγενείς αδυναμίες και ελλείψεις υποδομών (δημοσίων και ιδιωτικών) εξυπηρέτησης αναγκών των κατοίκων των συνοικιών αυτών οι οποίοι, προσφεύγουν καθημερινά,  στις «απέναντι συνοικίες», διακινδυνεύοντας καθημερινά τη ζωή τους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, από τον κόμβο 303 ΠΕΒ μέχρι τη διασταύρωση ΠΕΟ Λάρισας- Βόλου, την τελευταία 5ετία, σημειώθηκαν – με στοιχεία της Τροχαίας Λάρισας- 9 τροχαία ατυχήματα (χαρακτηριζόμενα «σοβαρά»), έχοντας τον θλιβερό απολογισμό των 4 νεκρών και 9 τραυματιών και, με χαρακτηριστικό ότι, 6 από τα 9 συνέβησαν κατά τις νυκτερινές ώρες.

Ποιος είναι «αρμόδιος» και «υπεύθυνος» για το δρόμο αυτό;

Ο Δήμος Λαρισαίων (σύμφωνα με την απόφαση 2924/48489/20-7-2009 της Περιφέρειας Θεσσαλίας).

Στον οποίο και αποστείλαμε – μεταξύ άλλων- από τον Μάιο του 2012, εννέα (9) σημαντικές παρατηρήσεις, με τεκμηρίωση και φωτογραφικά ντοκουμέντα:

1. Προβληματικός ο συνδυασμός των λειτουργιών της οδού, δηλαδή της σύνδεσης με την πρόσβαση στις παρόδιες χρήσεις γης.

2. Προβληματική διατομή με απουσία διαγράμμισης και έλλειψη σαφούς καθοδήγησης των οχημάτων.

3. Ανεξέλεγκτες προσβάσεις σε παρόδιες χρήσεις γης.

4. Σημαντική συχνότητα απαγορευμένων αριστερών στροφών, τόσο από την οδό όσο και, προς την οδό.

5. Διέλευση πεζών κάθετα στον άξονα της οδού.

6. Απουσία διαγραμμισμένης διάβασης από το (μοναδικό) πεζοφάναρο του οδικού τμήματος της μελέτης.

7. Ελλιπής φωτισμός.

8. Έλλειψη στηθαίων.

9. Απουσία κατακόρυφης σήμανσης ορίων ταχύτητας.

Με βάση τα παραπάνω, επισημάνθηκε ότι, ιδιαίτερα, το τμήμα της Λεωφόρου Καραμανλή, από την διασταύρωση με την ΠΕΟ Λάρισας –Βόλου μέχρι την οδό Διγενή (303 ΠΕΒ) είναι «υψηλής επικινδυνότητας», τόσο για τα διερχόμενα οχήματα όσο και, για τους πεζούς και τους ποδηλάτες που διασχίζουν καθημερινά την οδό.

Καταθέσαμε δε, και προτάσεις. Πέραν των όσων οι μελέτες προβλέπουν και, πρέπει να ενταχθούν ως συνολικό έργο για χρηματοδότηση και υλοποίηση. Και μάλιστα, και «βραχυπρόθεσμες» προτάσεις. Που θα μπορούσαν να «ανακουφίσουν» τη ζωή των κατοίκων και, να περιορίσουν σημαντικά την καθημερινή διακινδύνευση της ζωής τους.

Δυστυχώς, η διαπίστωση και εδώ είναι πως, σε κάθε «λεωφόρο» υπάρχουν «πατρίκιοι και πληβείοι». Διότι, στην ίδια οδό σε επόμενο τμήμα η λεωφόρος παρουσιάζει άλλη εικόνα…

Εν κατακλείδι, η «λεωφόρος Καραμανλή» μπορεί και πρέπει να αποτελέσει για τις αμφίπλευρες της συνοικίες ένα σημαντικό «συνδετικό κρίκο ανάπτυξης».  Πέρα από τα ίδια κυκλοφοριακά χαρακτηριστικά απαιτείται και μία συνολική «πολεοδομική θεώρηση» σε λειτουργική και αισθητική βάση. Διότι, αποτελεί ένα σημαντικό αστικό οδικό άξονα για την πόλη, που μπορεί και πρέπει να αποδώσει διέξοδο και προστιθέμενη αξία και σε άλλο συνοικιακό τομέα της πόλης (περιοχή Σ. Σταθμού, Χαραυγή). Να μην ξεχνάμε ότι, αυτές οι δύο περιοχές έχουν προσδιοριστεί από το ισχύον ΓΠΣ Λάρισας (με την πρόσφατη αναθεώρησή του) ως «περιοχές ανάπλασης».

Καθίσταται λοιπόν, αναγκαίο και επιτακτικό, να υλοποιηθεί η αναμόρφωση της Λεωφόρου Καραμανλή. Και φυσικά, μπροστά στην ανθρώπινη ζωή και στη μνήμη των ανθρώπων που άδικα χάθηκαν, δε χωράει καμία μα, καμία αναβολή!»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ