Σταματά η συγχώνευση της Εθνικής με την Eurobank και η ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών θα γίνει ξεχωριστά. Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων από την Τράπεζα της Ελλάδος αυτό φαίνεται να συμφωνήθηκε στη σύσκεψη με την τρόικα η οποία τέλειωσε γύρω στις 9 το βράδυ. Η συμφωνία περιλαμβάνει και τη δημιουργία ενός νέου τραπεζικού πυλώνα ο οποίος θα απορροφήσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ζητηθεί από τις δύο τράπεζες να δηλώσουν αν μπορούν να κάνουν την ανακεφαλαιοποίηση και στη συνέχεια θα αποφασίσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το μέλλον τους.
Η σύσκεψη του Γ. Στουρνάρα με την Τρόικα έγινε παρουσία του Διοικητή της ΤτΕ κ. Γ. Προβόπουλου αλλά και της Διευθύνουσας Συμβούλου του ΤΧΣ κ. Αναστασίας Σακελλαρίου. Ουσιαστικά από τη Δευτέρα κιόλας η Eurobank ξεκινά τη διαδικασία για την αύξηση κεφαλαίου, εφόσον πράγματι οδηγούμαστε σε σπάσιμο της συμφωνίας. Η Εθνική θα χρειαστεί 10 δισ. ευρώ και η Eurobank 6,5 δισ. ευρώ η οποία πιθανότατα θα πάρει μαζί της και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Οι ενστάσεις της τρόικας προέκυψαν σχετικά με το μέγεθος του ενεργητικού της νέας ενιαίας τράπεζας καθώς και το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση του ενιαίου ομίλου. Υπενθυμίζεται ότι η συγχώνευση θα δημιουργούσε μια τράπεζα με κεφαλαιοποίηση άνω των 170 δισ. ευρώ, σχεδόν όσο το ελληνικό ΑΕΠ.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, τα υπόλοιπα θέματα βρίσκονται σε καλό δρόμο και πιθανότατα να κλείσουν σε νέα συνάντηση που θα γίνει στις 4 το απόγευμα της Δευτέρας. Κυβέρνηση και τρόικα οδεύουν σε συμφωνία για απομάκρυνση 2.000 επίορκων δημοσίων υπαλλήλων έως τον Ιούνιο με παράλληλη αντικατάστασή τους μέσω ΑΣΕΠ.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας συναντήθηκαν το πρωί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και μετά τη συνάντηση ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο σε όλα τα επίπεδα των διαπραγματεύσεων, παραδέχθηκε, ωστόσο, πως υπάρχουν ακόμα πολλά ανοικτά ζητήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μέσα στις επόμενες 48 ώρες θα καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το βασικό “αγκάθι” που αφορά τις απολύσεις στο Δημόσιο. Η τρόικα φαίνεται να επιμένει για απολύσεις 20.000 υπαλλήλων μέχρι το 2014, ενώ την ίδια ώρα φαίνεται πως υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία για την απομάκρυνση από το Δημόσιο των επίορκων και των κοπανατζήδων οι οποίοι θα αντικατασταθούν με άλλους ικανούς υπαλλήλους, που θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ. Οι απολύσεις των επίορκων και κοπανατζήδων θα είναι εξπρές και οι προσλήχεις ισάριθμες και άμεσες.
Επίσης, σύγκλιση φαίνεται να υπάρχει όσον αφορά και στο δημοσιονομικό κενό.