Μην πετάτε τα νεογιλά δόντια – θα μπορούσαν να σώσουν τη ζωή του παιδιού σας

mtΈνας  ορθοδοντικός στην Αγγλία που εργάζεται κυρίως με παιδιά, πιστεύει ότι τα νεογιλά δόντια των παιδιών θα πρέπει, τουλάχιστον ένα μέρος τους, να αποθηκεύονται. Ο λόγος; Τα βλαστοκύτταρα  που υπάρχουν σε αυτά τα κομμάτια ιστού έχουν απίστευτα πολλές πιθανές χρήσεις

Το King s College του Λονδίνο, και πιο συγκεκριμένα το Dental Institute είναι έτοιμο να παρουσιάσει το πρώτο του μεταπτυχιακό στην Αναγεννητική Οδοντιατρική, με έμφαση στις χρήσεις των βλαστικών κυττάρων. Αυτά τα κύτταρα αναφέρονται συχνά ως πρόωρα κύτταρα, ή δομικά στοιχεία, καθώς έχουν την ικανότητα να αναπτύσσονται σε οποιοδήποτε τύπο ιστού.

Τα βλαστικά κύτταρα είναι η πρώτη ύλη του σώματος, από την οποία παράγονται όλα τα άλλα κύτταρα. Είναι τα μόνα κύτταρα που μπορούν να παράγουν διαφορετικούς τύπους κυττάρων νευρολογικά, καρδιακά ή των οστών και μπορούν να αυτο-ανανεώνονται.

Βρίσκονται σε έμβρυα, στο αμνιακό υγρό και τον  ομφάλιο λώρο, και σε μικρούς αριθμούς στους  περισσότερους ιστούς ενηλίκων, όπως ο μυελός των οστών και τα δόντια.

Ο όρος «Βλαστικά κύτταρα» προτάθηκε το 1908 από τον Ρώσο ιστολόγο, Alexander Maksimov.

Οι μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών πραγματοποιούνται από τα τέλη της δεκαετίας του εξήντα. Οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και κατεστραμμένοι κερατοειδείς υποβάλλονται όλα σε θεραπεία με βλαστοκύτταρα.

Αλλά, τα βλαστοκύτταρα  στα δόντια των παιδιών είναι μια πολύ πιο πρόσφατη ανακάλυψη.

Το 2003, ο παιδοδοντίατρος,  Songtao Shi είπε ότι υπάρχουν βλαστικά κύτταρα μέσα στα νεογιλά δόντια της εξάχρονης κόρης του, τα οποία κατάφερε να απομονώσει, να αναπτύξει, να διατηρήσει, και τα έδωσε το όνομα SHED (Stem cells from Human Exfoliated Deciduous teeth).

Στη συνέχεια, ανακαλύφτηκε  ότι αυτός ο πολύτιμος πολτός περιέχει πλήθος βλαστοκυττάρων με τη δυνατότητα να αναγεννήσουν οστά, καρδιακό ιστό και χόνδρο.

Το πιο σημαντικό, περιέχει μεσεγχυματικά κύτταρα, εκείνα με την ικανότητα να μετατρέπονται σε διαφορετικά είδη αναγεννητικών κυττάρων.

Τα μεσεγχυματικά κύτταρα (αλλά όχι αυτά που προέρχονται από τα δόντια) έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία σε περιπτώσεις τραυματισμού του νωτιαίου μυελού.

Θεωρούνται επίσης ότι έχουν τη δυνατότητα να θεραπεύσουν εκφυλιστικές διαταραχές όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, η νόσος Πάρκινσον και άλλες νευρολογικές παθήσεις.

Τα βλαστικά κύτταρα είναι μια υπάρχουσα θεραπεία. Προς το παρόν, η μόνη επιλογή είναι η εύρεση ενός δότη, αλλά μια μέρα θα έχουμε την τεχνολογία που θα μπορεί να μετατρέψει το μικρό αριθμό των βλαστικών κυττάρων που βρίσκονται στον ομφάλιο λώρο ή τα δόντια, σε όσα κύτταρα  απαιτούνται για να θεραπευθεί ένας ενήλικας από –για παράδειγμα- τη λευχαιμία.

Περισσότερα: dailymail.co.uk

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ