Να καταργήσει τώρα το 80% η ΔΕΥΑ Τυρνάβου

νεροΗ απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑ Λάρισας που επικυρώθηκε και από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Λαρισαίων για κατάργηση του ειδικού τέλους 80% στην τιμή του νερού, χωρίς αμφιβολία ανοίγει το δρόμο για ανάλογες κινήσεις σε όλες τις ΔΕΥΑ που το έχουν επιβάλει, και ειδικά στη ΔΕΥΑ Τυρνάβου που βρίσκεται ουσιαστικά σε «πόλεμο» με χιλιάδες καταναλωτές σε όλο το δήμο Τυρνάβου.

Παράλληλα την ίδια ώρα η συνολική τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑ Λάρισας απογυμνώνει όλα τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε όλο αυτό το διάστημα ο δήμαρχος Τυρνάβου και πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ, για να δικαιολογήσει την εξοντωτική τιμολογιακή πολιτική, που εφαρμόζει από το 2011 στον Αμπελώνα, το Αργυροπούλι και το Βρυότοπο, αποδεικνύοντας ότι ήταν έωλα και σαθρά και κατά συνέπεια εύκολα αποδομήσιμα.

Και για να το ξεκαθαρίσουμε:

Υποστήριξε το 2011 ο κ. Μαλάκος, ότι σε όλο το δήμο θα πρέπει να ισχύσει η ίδια τιμολογιακή πολιτική, άσχετα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τότε δήμου Αμπελώνα, αλλά και των χωριών του δήμου Τυρνάβου.

Όμως με την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΛ αλλά και άλλων ΔΕΥΑ, βλέπουμε ότι δεν ισχύει το ίδιο τιμολόγια σε όλο το δίκτυο, αφού άλλες είναι οι ανάγκες σε νερό ενός αγροτόσπιτου, και άλλες ενός διαμερίσματος.

Φυσικά και ο ισχυρισμός του ότι στον Αμπελώνα ζουν πλούσιοι προνομιούχοι δεν ισχύει, αφού η πλειοψηφία των κατοίκων είναι αγρότες, μικρομεσαίοι και υπάλληλοι, που έχουν χτυπηθεί βάναυσα από την οικονομική κρίση, και αδυνατούν να πληρώσουν τιμολόγια 200, 300 ή και 500 ευρώ το τρίμηνο.

Ο κ. Μαλάκος αν και είχε οχυρωθεί πίσω από την υποχρεωτικότητα του ειδικού τέλους, το έχει κάνει λάστιχο επιβάλλοντάς το κατά το δοκούν.

Τώρα που το κατήργησε η ΔΕΥΑ Λάρισας, θα πρέπει να το καταργήσει άμεσα τόσο στον Τύρναβο όσο και στο Αργυροπούλι, ενώ θα πρέπει να ξεχάσει τη σκέψη να επιβάλει τέλος στον Αμπελώνα επειδή ξεκινά το έργο της αποχέτευσης, για το οποίο άλλωστε η ΔΕΥΑΤ δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ (95% η Ε.Ε. και 5% το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων). Ανάλογα έργα ξεκινά η ΔΕΥΑ Λάρισας σε Γιάννουλη και Φαλάνη, όπου τέλος θα επιβάλει μόλις ολοκληρωθούν τα έργα και αρχίσουν να λειτουργούν.

Ένα άλλο σημείο που πρέπει να αλλάξει, γιατί είναι άδικο και δεν αφορά ανταποδοτικές υπηρεσίες, είναι η ελάχιστη κατανάλωση.

Κατά συνέπεια, τώρα που η ΔΕΥΑΛ έδειξε το δρόμο για το πώς μπορεί να ασκηθεί η τιμολογιακή πολιτική στο νερό, όχι ότι και στη Λάρισα το νερό αντιμετωπίζεται ως αγαθό, καλά θα κάνει η διοίκηση της ΔΕΥΑ Τυρνάβου και ο πρόεδρος της και δήμαρχος, να αφήσουν στην άκρη τα επικοινωνιακά τερτίπια περί ισονομίας των δημοτών, γιατί το μόνο που κάνουν είναι να πυροδοτούν φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού, και επειδή ισχυρίζονται ότι στον Αμπελώνα έκλεβαν νερό για να ποτίσουν χωράφια και δεν πλήρωναν τους λογαριασμούς τα χρόνια μέχρι και το 2011, ας ψάξουν να βρουν όλους όσους παράνομα έκλεβαν νερό και να τους τιμωρήσουν. Ας βρουν και όλους τους παλιούς οφειλέτες κάνοντας τους να πληρώσουν.

Επιτέλους ας καταλάβουν ότι η βιωσιμότητα της ΔΕΥΑΤ δεν μπορεί να βασίζεται σε επικοινωνιακά παιχνίδια και σε τεχνάσματα. Η βιωσιμότητα της επιχείρησης απαιτεί σωστές πολιτικές που θα έχουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο και την προστασία της υγείας του, και θα στηρίζονται στην αντίληψη ότι το νερό δεν είναι εμπόρευμα.

Το κείμενο του Γιάννη Παιδή δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελευθερία το Σάββατο 6 Απριλίου

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ