Οι γιατροί εδώ και καιρό υποστηρίζουν ότι τα κορεσμένα λίπη και η χοληστερόλη στο κόκκινο κρέας είναι αυτά που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αλλά μια μελέτη στο περιοδικό Nature Medicine, δείχνει και έναν άλλο ένοχο: την καρνιτίνη, μια ένωση πλούσια στο κόκκινο κρέας, που πωλείται επίσης ως συμπλήρωμα διατροφής και υπάρχει σε μερικά ενεργειακά ποτά…
Η καρνιτίνη βοηθά τυπικά το σώμα να μεταφέρει τα λιπαρά οξέα στα κύτταρα για να χρησιμοποιηθούν ως ενέργεια. Αλλά οι ερευνητές στο Cleveland Clinic διαπίστωσαν ότι σε ανθρώπους και ποντικούς, ορισμένα βακτήρια του πεπτικού σωλήνα μετατρέπουν την καρνιτίνη σε άλλο μεταβολίτη, που ονομάζεται ΤΜΑΟ, και που συμβάλλει στην αθηροσκλήρωση, ή στην πάχυνση των αρτηριών.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Stanley Hazen, επικεφαλής της κυτταρικής και μοριακής ιατρικής στο Ινστιτούτο Ερευνών Lerner στην Cleveland Clinic, είδαν τα επίπεδα καρνιτίνης και TMAO στα παμφάγα, χορτοφάγους και μη χορτοφάγους, και εξέτασαν τα αρχεία 2.595 ασθενών με καρδιαγγειακά προβλήματα. Οι ασθενείς με υψηλά επίπεδα ΤΜΑΟ, όσο περισσότερη καρνιτίνη υπήρχε αίμα τους, τόσο πιο πιθανό ήταν να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και θάνατο.
Τα νέα ευρήματα δεν σημαίνουν ότι το κόκκινο κρέας είναι πιο επικίνδυνο από ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα. Απλά, το κορεσμένο λίπος και η χοληστερόλη δεν ήταν αρκετά για να δικαιολογήσουν την γνωστή επικινδυνότητα του κόκκινου κρέατος, ενώ τώρα εξηγείται.