Θ. Ψύρρας: Να προσληφθούν άμεσα οι 725 δόκιμοι πυροσβέστες

ψυρραςΟ βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ., κ. Θωμάς Ψύρρας, κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Οικονομικών και Εσωτερικών σχετικά με «την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης 725 δόκιμων πυροσβεστών ενόψει της αντιπυρικής περιόδου». Στην ερώτησή του ο κ. Ψύρρας αναφέρει:

Καθώς προχωρούμε προς τους θερινούς μήνες καθίσταται επιτακτική η ανάγκη προετοιμασίας και οργάνωσης της αντιπυρικής προστασίας των ελληνικών δασών ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα που παρατηρήθηκαν κατά το παρελθόν και κόστισαν σε δασικό πλούτο αλλά και σε ανθρώπινες ζωές.

Συγκεκριμένα απαιτείται σχεδιασμός και υλοποίηση μέτρων για :

α) την πρόληψη των πυρκαγιών (χειρισμός των εύφλεκτων δασών της μεσογειακής ζώνης με κατάλληλες αραιώσεις, κλαδεύσεις και απομάκρυνση του εύφλεκτου υπόροφου κατά μήκος των δρόμων, μέτρα επιτήρησης και έγκαιρης ανίχνευσης, μέτρα ενημέρωσης του κοινού…)

β) την πυρανίχνευση (δίκτυο παρατηρητηρίων και πυροφυλακίων κατάλληλα εξοπλισμένων με όργανα κατόπτευσης, πυρανίχνευσης και επικοινωνίας, διάθεση και διασπορά επαρκών σε αριθμό πυροσβεστικών μέσων και ομάδων πυροσβεστών…).

γ)  την οργάνωση της δασοπυρόσβεσης ( συντονισμός, θέσεις υδροληψίας,  θέσεις αναχαίτισης της πυρκαγιάς…)

Βασικό στοιχείο της συνολικής προσπάθειας αποτελεί η έγκαιρη προετοιμασία σε τεχνικά μέσα και σε ανθρώπινο δυναμικό. Τα σχέδια πυροπροστασίας και δασοπυρόσβεσης απαιτούν διαθέσιμο προσωπικό σε δασικούς υπαλλήλους, δασοπυροσβέστες, δασεργάτες, εθελοντές κλπ

Όμως, ενώ από 09/01/12 έχει ξεκινήσει η διαδικασία πρόσληψης 725 δόκιμων πυροσβεστών με τη σχετική προκήρυξη από το αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στα τέλη Νοεμβρίου 2012 ολοκληρώθηκαν όλες οι φάσεις του διαγωνισμού και εκδόθηκε το ΦΕΚ κύρωσης πινάκων επιτυχόντων ( ΦΕΚ Γ’ 1379 31/12/12) . Έκτοτε, η διαδικασία έχει παγώσει.

Επειδή το ζήτημα της έγκαιρης οργάνωσης και προετοιμασίας επείγει.

Επειδή το ζήτημα της επάνδρωσης θέσεων για την προσεχή αντιπυρική περίοδο είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1)  Με ποιους τρόπους ενεργοποιείται η προετοιμασία ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου;

2) Πως αντιμετωπίζεται το ζήτημα της επάνδρωσης των υπηρεσιών ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στη πυρανίχνευση και τη δασοπυρόσβεση;

3)  Τι πρόκειται να γίνει με την πρόσληψη των 725 επιτυχόντων πυροσβεστών που μέχρι σήμερα εκκρεμεί;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ