Ημερίδα για την ιστορία των Καραγκούνηδων έγινε στα Φάρσαλα

karagkounhdes2Την Κυριακή, 7 Απριλίου 2013, στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Φαρσάλων πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της Προσυνεδριακής Ημερίδας με θέμα “Αναζητήσεις στην ιστορία και Λαογραφία των Καραγκούνηδων των Φαρσάλων” που συνδιοργάνωσε ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Κοινωνικής Προστασίας Δήμου Φαρσάλων (Ο.Π.Α.Κ.Π.Α. Δ.Φ.) και η Αμφικτιονία των Θεσσαλών Καραγκούνηδων.

Η Προσυνεδριακή αυτή Ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο των Προσυνεδριακών εργασιών του 3ου Εθνολογικού Συνεδρίου και Ανταμώματος των Θεσσαλών Καραγκούνηδων που θα πραγματοποιηθούν στα Φάρσαλα την άνοιξη του 2014 και την Οργάνωση ανέλαβαν από κοινού ο Δήμος Φαρσάλων και η Αμφικτιονία των Θεσσαλών Καραγκούνηδων.

f58Την εκδήλωση διεύθυνε και συντόνισε ο Πρόεδρος του Ο.Π.Α.Κ.Π.Α. Δ.Φ. Κώστας Δερλός, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος και ο Πρόεδρος της Αμφικτιονίας Απόστολος Φιρφιρής.

Στην Ημερίδα παρουσιάστηκαν οι εισηγήσεις των:

Μάγδας Ζωγράφου, Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Αναστασίας Χείλαρη, Υποψήφιας Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Η Καραγκούνικη Παράδοση στην περιοχή των Φαρσάλων»,

Αντώνη Αντωνίου , Καθηγητή-Συμβούλου Ελληνικού Πανεπιστημίου, με θέμα «Η μεγάλη γαιοκτησία στην Επαρχία Φαρσάλων»,

Σωτήρη Ρουσιάκη , υποψήφιου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα «Γλωσσική εξέταση της Περιοχής Φαρσάλων», ενώ ο συλλέκτης – ερευνητής Νίκος Τσιμπλάκης παρουσίασε στο κοινό αυθεντικές, νυφική και καθημερινή, καραγκούνικες στολές.

karagkounhdes3Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από την Παιδική Χορωδία της Μουσικής Σχολής του Ο.Π.Α.Κ.Π.Α. Δ.Φ. υπό τη διεύθυνση της Διευθύντριάς Βίκυς Ιωάννου και με τη συμμετοχή των μουσικών Αρετής Γκατζώνη (ακορντεόν), Παύλος Μπατζιάκας (τουμπερλέκι), Νίκος Γούσιος (κλαρίνο).

Οι εργασίες της ημερίδας υπήρξαν ενδιαφέρουσες και χρήσιμες, καθώς όπως επεσήμανε ο Άρης Καραχάλιος στην εισαγωγική του τοποθέτηση “ο τόπος μας είναι ένα χωνευτήρι φυλών, η αγαστή συνεργασία των οποίων τον οδήγησε στο δρόμο της ανάπτυξης και τέτοιου είδους εκδηλώσεις συμβάλλουν αποκαλυπτικά στην αναζήτηση του πολιτιστικού πλούτου και των ριζών μας”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ