Ρ. Κομήτσας: Να μην υποβιβαστεί κανένα σχολείο

RKomitsasΤην αντίθεσή του στο ενδεχόμενο υποβιβασμού σχολικών μονάδων τόσο στο δήμο Κιλελέρ όσο και σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, εκφράζει με επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας ο δήμαρχος Κιλελέρ και πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Ρ. Κομήτσας. Στην επιστολή που κοινοποίησε και στους βουλευτές ο κ. Κομήτσας σημειώνει τα εξής: 

“Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στους κόλπους των γονέων μαθητών του Δήμου Κιλελέρ, που φοιτούν σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της περιοχής μας, η δημοσιοποίηση του περιεχομένου του εγγράφου με αριθμ. 4506 / Δ4 / 02-04-2013 του Υπουργείου Παιδείας προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης όλης της χώρας στο οποίο γίνεται λόγος για «μεγάλο αριθμό σχολικών μονάδων με αυξημένη οργανικότητα, η οποία είναι δυσανάλογη με το μαθητικό δυναμικό τους».

Οι γονείς ευλόγως ανησυχούν φοβούμενοι ότι επίκειται μείωση του αριθμού των οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών σε σχολεία του Δήμου Κιλελέρ, η οποία θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στις εν λόγω σχολικές μονάδες στερώντας από τα παιδιά τις ίσες ευκαιρίες για μάθηση έναντι των παιδιών στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ο προσδιορισμός του αριθμού των οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών στα σχολεία, ιδιαίτερα της υπαίθρου, δεν είναι δυνατόν να προκύπτει αποκλειστικά και μόνο με τη λογική των αριθμών και με μοναδικό στόχο τη μείωση του κόστους που αναλαμβάνει η ελληνική πολιτεία για την εκπαίδευση των παιδιών μας.

Είναι σαφές ότι πρέπει σε αυτή τη διαδικασία να υπεισέρχονται και κοινωνικά κριτήρια, καθώς αναφερόμαστε σε παιδιά αγροτών και εργατών, που στη συντριπτική πλειοψηφία τους έχουν χαμηλό εισόδημα και μάχονται καθημερινά για να κρατήσουν τις οικογένειές τους στην ελληνική ύπαιθρο και για να μη στερήσουν από τα παιδιά τους τη δυνατότητα να έχουν σωστή εκπαίδευση και μόρφωση.

Κύριε Υπουργέ

Εάν υιοθετηθεί η λογική της περικοπής οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών στα σχολεία της ελληνικής υπαίθρου, επειδή αντί για 25 παιδιά στην τάξη, μπορεί στο σχολείο κάποιου χωριού να είναι 15 ή 10 μαθητές, τότε θα πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο ένα νέο κύμα μετακίνησης οικογενειών από τα χωριά μας προς τα μεγάλα αστικά κέντρα. Και αυτό γιατί θα υπάρξουν χιλιάδες γονείς, που θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τις εστίες όπου διαβιούν σήμερα, ώστε τα παιδιά τους να έχουν ίσες ευκαιρίες διδασκαλίας στο πλήρες εκπαιδευτικό πρόγραμμα κάθε τάξης των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Για την αποτροπή τέτοιων αρνητικών εξελίξεων, σας καλούμε να επανεξετάσετε με εξαιρετική προσοχή την όλη διαδικασία προσδιορισμού των οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών, προκειμένου να διατηρηθούν (και να αυξηθούν όπου είναι απαραίτητο) οι θέσεις δασκάλων και οι καθηγητών στα σχολεία του Δήμου Κιλελέρ και ολόκληρης της ελληνικής υπαίθρου.

Οφείλουμε, δε, να σας ενημερώσουμε ότι σε περίπτωση που δεν εισακουσθεί η βούληση των τοπικών κοινωνιών και παραβιαστεί στην πράξη η αρχή της ισότητας της πρόσβασης των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία, η δημοτική αρχή Κιλελέρ θα είναι στο πλευρό των γονέων της περιοχής μας, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ