Ν. Παπαδόπουλος: Προβληματική η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες

παπαδοπΜε αφορμή την έκδοση της νέας ΥΑ για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες, το μέλος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Νίκος Παπαδόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Σημαντικά προβλήματα δημιουργεί στους δικαιούχους αγρότες του ειδικού καθεστώτος η διαδικασία που προβλέπεται από φέτος για την επιστροφή ΦΠΑ, αφού το Υπουργείο Οικονομικών δείχνει να αγνοεί την πραγματικότητα.

Πέρα από το γεγονός ότι η φετινή ΥΑ (ΠΟΛ.1066/2.4.2013) εκδόθηκε με καθυστέρηση, εφόσον οι αγρότες είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν την αίτηση για επιστροφή από την 1η Μάρτη κάθε έτους, μία πρώτη ανάγνωση αρκεί για να διαπιστώσει κανείς πως δημιουργεί θέματα στους παραγωγούς.

Όλα τα προηγούμενα έτη, όταν οι αγρότες υπέβαλαν τις αιτήσεις τους, ουδέποτε τους είχαν ζητηθεί τιμολόγια ή αποδείξεις παροχής υπηρεσιών στην περίπτωση λήψης υπηρεσιών από αγρότες, η αμοιβή των οποίων καταβάλλεται σε είδος (εκθλιπτικά, θεριζοαλωνιστικά, συλλεκτικά, κλπ. δικαιώματα), όπως προβλέπει η φετινή ΠΟΛ, η οποία αναμένεται να ισχύει από το τρέχον έτος και εφεξής. Είναι σαφές όμως ότι αυτά τα παραστατικά που ζητούνται εκ των υστέρων από τους παραγωγούς, δεν είναι δυνατόν στις περισσότερες περιπτώσεις να υφίστανται στην κατοχή τους, αφού ουδείς τους είχε ενημερώσει όταν έπρεπε, δηλαδή όταν γίνονταν οι αγροτικές εργασίες, ότι θα απαιτούνταν, προκειμένου να λάβουν την επιστροφή ΦΠΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ καλεί το Υπουργείο Οικονομικών να “παγώσει” για το τρέχον έτος τα προβλεπόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 2 της Υπουργικής Απόφασης για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, έτσι ώστε να μπορέσουν να πληρωθούν για την φετινή χρονιά και να προετοιμαστούν, εφοδιαζόμενοι την επόμενη καλλιεργητική περίοδο με όλα τα απαραίτητα παραστατικά για την επιστροφή ΦΠΑ του 2014″.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com