Στην απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Στ. Καλαφάτη, με την οποία εμπλέκεται και το ΤΑΙΠΕΔ (το αρμόδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις ταμείο) στην αξιολόγηση των Περιφερειακών Χωροταξικών Σχεδίων, αναφέρεται με ερώτησή του προς τον Περιφερειάρχη, ο επικεφαλής της «Θεσσαλίας της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας», Κώστας Πουλάκης.
Ο κ. Πουλάκης τονίζει ότι «γεννάται μείζον ζήτημα σε σχέση με τη σκοπιμότητα που εξυπηρετεί η επέμβαση στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ – το οποίο συστήθηκε κατ’ εφαρμογήν των μνημονίων και με μόνο στόχο το ξεπούλημα, και δη έναντι πινακίου φακής και με αδιαφανείς και αντίθετες προς το δημόσιο συμφέρον διαδικασίες, της δημόσιας περιουσίας – στη διαδικασία αξιολόγησης της εφαρμογής του περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού», τη στιγμή που η σχετική νομοθεσία προβλέπει ότι η αξιολόγηση των Περιφερειακών Σχεδίων γίνεται από Ομάδα Εργασίας, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΥΠΕΚΑ και της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και Περιφέρειας. Ο ίδιος καταγγέλει ότι «η εμπλοκή του ΤΑΙΠΕΔ στις διαδικασίες παρακολούθησης της εφαρμογής των Περιφερειακών Χωροταξικών Σχεδίων δεν υπηρετεί κανέναν άλλο στόχο πλην της προώθησης του ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας, εκτάσεων και υποδομών».
Όπως υπενθυμίζει ο κ. Πουλάκης, η Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας είχε προειδοποιήσει ότι το ΥΠΕΚΑ επιδιώκει «την κατ’ ουσίαν εκθεμελίωση του, έστω και με ατέλειες, υφιστάμενου πλαισίου για τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, εναρμονιζόμενο με τις επιταγές του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου». Εξάλλου, ο ίδιος είχε τονίσει ότι στόχος του ΥΠΕΚΑ, «ο οποίος εναρμονίζεται πλήρως με τις προβλέψεις του νόμου περί ΤΑΙΠΕΔ (Ν. 3986/2011 και 4092/2012) και το πρόσφατο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο (Ν. 4093/2012)», είναι «η εξυπηρέτηση των συμφερόντων κάποιων λίγων “επενδυτών”, οι οποίοι θα σπεύσουν να κερδοσκοπήσουν με ληστρικούς και αποικιοκρατικούς όρους επί του δημόσιου πλούτου».
Καταλήγοντας, ο κ. Πουλάκης ζητά από τον Περιφερειάρχη να πάρει θέση επί του θέματος, υπογραμμίζοντας ότι «η εκποίηση της υφιστάμενης στην περιοχή μας δημόσιας περιουσίας όχι μόνο δεν προωθεί έναν ολοκληρωμένο και αειφόρο περιφερειακό χωροταξικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό, αλλά αντίθετα υπονομεύει ευθέως το μέλλον της Θεσσαλίας» και υπενθυμίζοντας στον κ. Αγοραστό ότι έχει «νομική, πολιτική, αλλά και ηθική υποχρέωση έναντι της τοπικής κοινωνίας, όσο και έναντι των μελλοντικών γενεών Θεσσαλών», να υπερασπιστεί «το δημόσιο πλούτο και τις υποδομές της περιοχής μας, έναντι κάθε σκέψης ξεπουλήματός τους».