Ο βουλευτής της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, Θωμάς Ψύρρας, κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Υγείας σχετικά με «τα παράνομα σφαγεία ιπποειδών και τους κινδύνους που εγκυμονούν για τη δημόσια υγεία». Στην ερώτηση τονίζει:
«Η ύπαρξη παράνομων εγκαταστάσεων σφαγής ιπποειδών ή η παράνομη εισαγωγή κρέατος ιπποειδών αποτελεί μια νέα και ανατριχιαστική πτυχή του σκανδάλου με το αλογίσιο κρέας, το οποίο δεν έχει μόνο διατροφική διάσταση.
Στα ελληνικά σφαγεία δεν έχουν χορηγηθεί άδειες σφαγής ιπποειδών. Συνεπώς, δεν υπάρχουν νόμιμες σφαγές αυτού του ζωϊκού είδους στη χώρα μας. Τα παράνομα σφαγεία είναι μόλις ένας από τους σταθμούς της δραστηριότητας κυκλωμάτων που είτε κλέβουν άγρια άλογα από την Ήπειρο, τη Δυτική Ελλάδα και τη Μακεδονία είτε τα αγοράζουν παρανόμως και έναντι ευτελών ποσών από ιδιώτες που, λόγω κρίσης, δεν μπορούν να τα συντηρήσουν είτε εισάγουν κρέας ή προϊόντα κρέατος ή προϊόντα με βάση το κρέας ιπποειδών ως κρέας ιπποειδών ή με ψευδή επισήμανση ως κρέας άλλων ζωϊκών ειδών. Στόχος είναι να προωθηθεί το κρέας τους στην αγορά με διαφορετική σήμανση, δηλαδή ως κρέας άλλου είδους ζώου κατά παράβαση της Οδηγίας 13/2000 και των Κανονισμών (ΕΚ) 178/2002, 852/2004, 853/2004, 854/2004, 504/2008. Απώτερος στόχος, βέβαια, πάντα είναι η κερδοσκοπία σε βάρος του καταναλωτή.
Το σύστημα του ελέγχου χωλαίνει. Τίθεται σειρά ζητημάτων, που άπτονται της ικανότητας των διαδικασιών των ελέγχων (αυτοελέγχων και επίσημων ελέγχων) των εγκαταστάσεων που παράγουν, μεταποιούν ή διανέμουν κρέας και προϊόντα αυτού στην αγορά. Επιβάλλεται εισροή πόρων στο σύστημα ελέγχου, χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού και του φορολογούμενου με πιθανά, ίσως και άμεσα, οικονομικά οφέλη.
Στο άρθρο 10 του Νόμου 3399/2005 (ΦΕΚ Α’/255/17.10.2005) προβλέπεται ο «εγκεκριμένος κτηνίατρος», ο οποίος είναι ο αρμόδιος για «την εφαρμογή εθνικών και κοινοτικών προγραμμάτων πρόληψης, παρακολούθησης, επιτήρησης, ελέγχου και εκρίζωσης λοιμωδών και μεταδοτικών νοσημάτων των ζώων…». Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου «Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθορίζεται η λειτουργία του θεσμού του εγκεκριμένου κτηνιάτρου και ιδιαίτερα τα κριτήρια επιλογής των ιδιωτών κτηνιάτρων, η σύνταξη του μητρώου εγκεκριμένων κτηνιάτρων, οι όροι και οι προϋποθέσεις παροχής υπηρεσιών με σύμβαση έργου σε δημόσιους φορείς ή ιδιώτες, οι υποχρεώσεις, οι αρμοδιότητες και η εκπαίδευση των εγκεκριμένων κτηνιάτρων και η αξιολόγηση τους, η αμοιβή και η άδεια άσκησης της δραστηριότητας του εγκεκριμένου κτηνιάτρου». Ωστόσο, από το 2005 εκκρεμεί η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος.
Ο κανονισμός 504/2008 της Επιτροπής και του Συμβουλίου σχετικά με τις μεθόδους αναγνώρισης των ιπποειδών επιβάλλει την καταγραφή και ταυτοποίηση των πληθυσμών των ιπποειδών για λόγους υγείας των ζώων του είδους αυτού και ταυτόχρονα περιορίζει την ψευδή δήλωση κατοχής ιπποειδών που στοιχειοθετεί δικαιώματα αγροτικών επιδοτήσεων.
Επειδή η νομοθεσία που αφορά την ασφαλή παραγωγή κρέατος ιπποειδών είναι διάτρητη.
Επειδή δεν υπάρχουν μητρώα ιδιοκτησίας αλόγων, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να καταλήγουν στα σφαγεία άλογα που έχουν δεχθεί ουσίες επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Επειδή αφενός ελλοχεύουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία αφετέρου υπάρχει κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος του καταναλωτή να γνωρίζει και να επιλέγει το κρέας που καταναλώνει.
Επειδή δημιουργείται κλίμα αναξιοπιστίας στην αγορά κρέατος.
Ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:
1) Πόσοι έλεγχοι πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο ημερησίως; Το προσωπικό επαρκεί σε σχέση με τον αριθμό των εγκαταστάσεων και τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών;
2) Γιατί καθυστερεί η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος της παρ. 2 του άρθρου 10 του Ν. 3399/2005;
3) Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου για την καταγραφή όλων των ιπποειδών (σύστημα σήμανσης και καταγραφής όλων των ιπποειδών), όπως υποχρεούμαστε από τον Κανονισμό 504/2008;
4) Με τη σύσταση του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ (με την υπ. αρ. 188763/10-10-2011, ΦΕΚ Β’ 2284/13-10-2011) και τη συγχώνευση εποπτευόμενων από το ΥΠΑΑΤ νομικών προσώπων, όπως ο ΕΛ.Ο.ΓΑΚ. (Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος) κρίνετε πως ασκείται αποτελεσματικά ο έλεγχος των «ισοζυγίων κρέατος» όλων των μονάδων σφαγής, τεμαχισμού, τυποποίησης, διακίνησης και εμπορίας κρεάτων;»