Ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Επαγγελματικές Ευκαιρίες σε Ελλάδα και Ευρώπη» διοργάνωσε το ΤΕΕ- Τμήμα Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας, η Περιφερειακή Διεύθυνση ΟΑΕΔ Θεσσαλίας και η Υπηρεσία EURES (Ευρωπαϊκό δίκτυο θέσεων εργασίας) στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ στη Λάρισα.
Μετά τον εισαγωγικό χαιρετισμό από τον πρόεδρο του ΤΕΕ Κων. Διαμάντο, η διευθύντρια του ΟΑΕΔ Θεσσαλίας Όλγα Τσιούρβα μίλησε για τις πολιτικές απασχόλησης του Οργανισμού ενώ για τα Ευρωπαϊκά Δίκτυα και τις δυνατότητες εργασίας στην Ευρώπη έδωσε αναλυτικές πληροφορίες η Κατερίνα Φλάκα, συντονίστρια του Δικτύου EURES που ταξίδεψε από την Αθήνα. Ενημέρωση για σπουδές και εξειδίκευση στη Γαλλία έκανε η Χρύσα Βουλγαράκη, διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας.
Μεταξύ άλλων ο κ. Διαμάντος ανέφερε ότι «πάνω από 100.000 άνεργους γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς «κρύβει» το σύστημα της απαγόρευσης της εγγραφής τους στον ΟΑΕΔ, εφ’ όσον δεν καταθέτουν την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματός τους και, παρά το γεγονός ότι επιβαρύνονται με εισφορές υπέρ ανεργίας.
Συγκεκριμένα, ο νόμος 1545/1985 προέβλεπε ότι «όσοι ανήκουν στις επαγγελματικές κατηγορίες των ιατρών, μηχανικών και δικηγόρων και είναι κάτοχοι άδειας άσκησης επαγγέλματος δεν θεωρούνται άνεργοι και δεν μπορούν να εκδώσουν δελτίο ανεργίας, εκτός εάν εμπίπτουν στις προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης ανεργίας». Δηλαδή, να είναι μισθωτοί που απολύονται.
Οι συγκεκριμένοι τρεις κλάδοι, πέραν του γεγονότος ότι δεν μπορούν να εγγραφούν ως άνεργοι στον ΟΑΕΔ και να τύχουν των ευεργετημάτων που προβλέπουν οι νόμοι, πληρώνουν και εισφορά για περισσότερο από ένα χρόνο υπέρ ανεργίας, χωρίς ωστόσο να μπορούν να λαμβάνουν το σχετικό επίδομα όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο.
Τα στατιστικά στοιχεία του ΕΤΑΑ για τον κλάδο των μηχανικών, με βάση τα οποία συντάχθηκε η αντίστοιχη Αναλογιστική Μελέτη Βιωσιμότητας από τον επίκουρο Καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Αλέξανδρο Ζυμπίδη, επικαιροποιημένη και με τη νέα επιβάρυνση των ασφαλιστικών εισφορών, περιγράφουν αφενός τη «δυσοίωνη προοπτική» του ταμείου αφετέρου, τη «δεινή εργασιακή κατάσταση» στην οποία έχουν περιέλθει οι Έλληνες μηχανικοί».
Μιλώντας για την υφιστάμενη κατάσταση και την προοπτική ανάπτυξης, ο κ. Διαμάντος ζήτησε « να κινηθεί η αγορά και ο ιδιωτικός τομέας με αναπτυξιακό τρόπο και όχι με επιδοματικό. Κάθε ενίσχυση να έχει προστιθέμενη αξία και να μην αποδίδει στατικά-σημειακά ένα «απλό εισόδημα» -ενίσχυση». Και ο πρόεδρος του ΤΕΕ συνέχισε διαπιστώνοντας «μετασχηματισμό του επαγγέλματος του μηχανικού, με έμφαση σε νέα πεδία. Φεύγουμε από το παραδοσιακό μοντέλο της κατασκευής καθώς ο μηχανικός βρίσκεται παντού: στον πρωτογενή, τον δευτερογενή και στον τριτογενή τομέα της παραγωγής. Μέσα από υποδομές, νέες τεχνολογίες, νέες πρακτικές και προϊόντα, με περιβαλλοντική διάσταση στους πόρους, ανθρώπινους, υδατικούς και ενεργειακούς. Στη βελτίωση αλλά και αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Άλλωστε πάντοτε το περιεχόμενο της ανάπτυξης αποτελεί- στο μεγαλύτερο βαθμό- έργο μηχανικού».