Νεφρό δημιουργήθηκε με επιτυχία στο εργαστήριο

Rat kidney mounted in a bioreactorΕπιστήμονες δημιούργησαν νεφρό σε εργαστήριο και έδειξαν ότι λειτουργεί όταν εμφυτευτεί σε ζωντανό ζώο. Το έργο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς το μακροπρόθεσμο στόχο  της αντικατάστασης εξατομικευμένων οργάνων που θα μπορούσαν να μεταμοσχευτούν σε άτομα με νεφρική ανεπάρκεια

Περισσότεροι από 51.000 άνθρωποι κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται στο τελικό στάδιο της νεφρικής ανεπάρκειας και το 90% από αυτούς είναι στη λίστα αναμονής για νεφρό. Η έλλειψη οργάνων σημαίνει ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται λιγότερες από 3.000 μεταμοσχεύσεις, ενώ περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι πεθαίνουν περιμένοντας ένα μόσχευμα.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη νεφρική ανεπάρκεια. Οι μόνες διαθέσιμες θεραπείες αιμοκάθαρση ή λήψη μοσχεύματος απλά χαρίζουν σε ένα ασθενή περισσότερο χρόνο, αλλά συνοδεύονται από σημαντικούς περιορισμούς στην ποιότητα της ζωής τους. Ένας ασθενής σε αιμοκάθαρση πρέπει να πίνει λιγότερο από ένα λίτρο υγρού ανά ημέρα, για παράδειγμα. Και οι μεταμοσχεύσεις νεφρού διαρκούν μόνο μεταξύ 10 έως 15 ετών, κατά μέσο όρο, πέραν των τυχόν επιπλοκών που προκαλούνται από την ανοσολογική απόρριψη

Στην τελευταία του δουλειά, ο Harald Ott, επικεφαλής μιας ομάδας επιστημόνων του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, δημιούργησαν ένα νεφρό, χρησιμοποιώντας μια πειραματική τεχνική που έχει χρησιμοποιηθεί προηγουμένως για να δημιουργηθούν καρδιές, πνεύμονες και συκώτια.

Σύμφωνα με τον Ott, θα χρειαστεί περαιτέρω βελτίωση της τεχνικής, η οποία θα μπορούσε μια μέρα να οδηγήσει σε κατασκευασμένα νεφρά που θα αντικαθιστούν τα κατεστραμμένα νεφρά, όπως κάνουν σήμερα τα νεφρά των δωρητών μέσω μεταμόσχευσης. Ιδανικά, τα νεφρά θα προέρχονται από τα ίδια τα κύτταρα του ασθενούς, απομακρύνοντας έτσι την ανάγκη για τον ασθενή να λαμβάνει ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για το υπόλοιπο της ζωής του.

Η Elaine Davies, από το Kidney Research UK, αποκαλεί τη δουλειά του Ott συναρπαστική επιστήμη“, που θα δώσει ελπίδα στους ασθενείς με νεφρικά προβλήματα.

Αλλά προειδοποιεί ότι οι ασθενείς δεν θα πρέπει να αναμένουν άμεσα δοκιμές σε ανθρώπους. «Η αναγεννητική ιατρική προσέγγιση εξακολουθεί να βρίσκεται στα σπάργανα όσον αφορά τη νεφρική νόσο», είπε.

Πηγή: The Guardian

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ