Επιστήμονεςδημιούργησαν νεφρό σε εργαστήριο και έδειξαν ότιλειτουργεί ότανεμφυτευτεί σεζωντανό ζώο. Το έργοαποτελεί ένα σημαντικό βήμαπροςτο μακροπρόθεσμοστόχο της αντικατάστασης εξατομικευμένωνοργάνωνπου θα μπορούσαν ναμεταμοσχευτούν σεάτομα μενεφρική ανεπάρκεια…
Περισσότεροιαπό 51.000άνθρωποικάθε χρόνοστο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται στο τελικό στάδιο της νεφρικής ανεπάρκειαςκαι το 90% από αυτούς είναιστη λίστα αναμονήςγια νεφρό. Η έλλειψηοργάνωνσημαίνει ότικάθε χρόνοπραγματοποιούνται λιγότερεςαπό 3.000μεταμοσχεύσεις, ενώ περισσότεροιαπό 3.000άνθρωποιπεθαίνουν περιμένονταςέναμόσχευμα.
Δεν υπάρχει θεραπείαγια τηνεφρική ανεπάρκεια. Οι μόνεςδιαθέσιμεςθεραπείες–αιμοκάθαρσηήλήψη μοσχεύματος– απλά χαρίζουν σε έναασθενήπερισσότερο χρόνο, αλλά συνοδεύονται από σημαντικούς περιορισμούςστην ποιότητατης ζωής τους. Ένας ασθενήςσε αιμοκάθαρσηπρέπει ναπίνει λιγότεροαπό ένα λίτρουγρού ανάημέρα, για παράδειγμα.Και οι μεταμοσχεύσεις νεφρούδιαρκούν μόνομεταξύ 10έως 15 ετών, κατά μέσο όρο, πέραν των τυχόνεπιπλοκών που προκαλούνταιαπό τηνανοσολογική απόρριψη.
Στηντελευταία του δουλειά, ο HaraldOtt, επικεφαλήςμιαςομάδας επιστημόνωντουΓενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, δημιούργησαν ένανεφρό, χρησιμοποιώντας μια πειραματικήτεχνική πουέχει χρησιμοποιηθεί προηγουμένωςγια να δημιουργηθούνκαρδιές, πνεύμονες καισυκώτια.
Σύμφωνα με τον Ott, θα χρειαστεί περαιτέρωβελτίωσητης τεχνικής, η οποία θα μπορούσε μια μέρα να οδηγήσει σε κατασκευασμένα νεφράπου θα αντικαθιστούν τα κατεστραμμένα νεφρά, όπως κάνουν σήμερα τα νεφρά των δωρητών μέσω μεταμόσχευσης.Ιδανικά, τα νεφρά θαπροέρχονται απότα ίδια τα κύτταρατου ασθενούς, απομακρύνοντας έτσι την ανάγκηγια τον ασθενήνα λαμβάνειανοσοκατασταλτικά φάρμακαγια το υπόλοιπο τηςζωής του.
Η ElaineDavies, από το Kidney Research UK, αποκαλεί τη δουλειά τουOtt“συναρπαστική επιστήμη“, πουθαδώσει ελπίδαστουςασθενείς με νεφρικά προβλήματα.
Αλλάπροειδοποιείότι οι ασθενείςδενθα πρέπει να αναμένουν άμεσα δοκιμές σε ανθρώπους. «Η αναγεννητικήιατρικήπροσέγγισηεξακολουθεί να βρίσκεταιστα σπάργαναόσον αφορά τηνεφρική νόσο», είπε.