Τις τρεις πρώτες θέσεις κατέλαβαν οι ομάδες μαθητών από το Γυμνάσιο-Λυκειακές τάξεις Λιβαδίου, από το 2ο Λύκειο Λάρισας και το Δημοτικό Σχολείο Βερδικούσας
Το Επιμελητήριο Λάρισας, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας διοργάνωσαν κατά το σχολικό έτος 2012-2013 το διαγωνισμό «Μαθαίνω…Τοπικά».
Ο διαγωνισμός απευθυνόταν σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων του Νομού Λάρισας και απώτερος στόχος αυτού ήταν η ανάδειξη των τοπικών παραγόμενων προϊόντων και των τουριστικών προορισμών του Νομού Λάρισας.
Μέσω της συμμετοχής τους στο διαγωνισμό οι μαθητές με τη συνοδεία δασκάλων και καθηγητών, επισκέφτηκαν βιοτεχνίες και βιομηχανίες του Νομού, ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες παραγωγής, επισκέφτηκαν τουριστικούς προορισμούς κλπ. Καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς οι μαθητές συνέλλεξαν φωτογραφικό υλικό και δημιούργησαν ψηφιακό φωτογραφικό λεύκωμα ή βίντεο τα οποία προβάλλουν τα τοπικά προϊόντα και τους τουριστικούς προορισμούς του Νομού Λάρισας με ένα πραγματικά ξεχωριστό και μοναδικό τρόπο. Η φέτα Ελασσόνας, τα πούρα του Δομένικου, τα κεράσια και τα μήλα της Αγιάς, τα όσπρια και τα ρόδια των Φαρσάλων, το βαμβάκι, το σιτάρι και η ελιά του Θεσσαλικού κάμπου, το ούζο του Τυρνάβου και τα κρασιά της Ραψάνης «παντρεύτηκαν» με τον Πηνειό, τον Όλυμπο και τον Κίσσαβο, τα παράλια του Νομού Λάρισας, τα μοναστήρια και τους.αρχαιολογικούς χώρους, τα φαράγγια και τα γεφύρια των Τεμπών προκειμένου να συνθέσουν ψηφιακά φωτογραφικά albums και βιντεο τα οποία στη συνέχεια «έντυσαν» με τοπικές παραδοσιακές μουσικές ή σύγχρονα τραγούδια ντόπιων και αναγνωρισμένων καλλιτεχνών που αναφέρονται στον τόπο μας. Πέρα από το τελικά παραδοτέα των εργασιών που άγγιξαν την ποιότητα επαγγελματικών spots, το όλο εγχείρημα αποτέλεσε μιας πρώτης τάξης ευκαιρίας για τους μαθητές να συνειδητοποιήσουν την ταυτότητα του τόπου τους, να ευαισθητοποιηθούν σαν καταναλωτές και να αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του «τοπικού παραγόμενου προϊόντος»..
Την Τετάρτη 3-4-2013 συνεδρίασε η επιτροπή αξιολόγησης των εργασιών προκειμένου να αναδείξει τις τρεις νικήτριες ομάδες. Την πενταμελή επιτροπή αποτελούσαν:
Ο κ. Νικόλαος Ντάγκας, Β Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας, αρμόδιος για θέματα τουρισμού
Ο κ. Γεώργιος Καλαφάτης, Διοικητικός Σύμβουλος και μέλος του τμήματος Μεταποίησης
Η κα Ηρώ Οικονομάκη, υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας
Η κα Κωνσταντίνα Χατζημίχου, υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας
Ο κ. Ευθύμιος Παπανδρέου, μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Φωτογράφων Λάρισας
Τις τρεις πρώτες θέσεις κατέλαβαν οι ομάδες μαθητών από το Γυμνάσιο-Λυκειακές τάξεις Λιβαδίου Ελασσόνας, από το 2ο Λύκειο Λάρισας και το Δημοτικό Σχολείο Βερδικούσας.
Η τελετή βράβευσης των νικητών θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών του Επιμελητηρίου Λάρισας την Τρίτη 23-4-2013 στις 11:00π.μ. Κατά την τελετή βράβευσης, το Επιμελητήριο Λάρισας, επιβραβεύοντας τις πραγματικά αξιόλογες προσπάθειες των μαθητών, θα χορηγήσει στα σχολεία των τριών πρώτων ομάδων ηλεκτρονικό εξοπλισμό (φορητούς υπολογιστές, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και βιντεοκάμερες κλπ) και θα καλύψει τα έξοδα εκπαιδευτικών εκδρομών των μαθητών σε αξιοθέατα-τουριστικούς προορισμούς του Νομού Λάρισας. Ακόμη θα χορηγήσει τιμητικούς επαίνους σε όλους τους μαθητές των ομάδων που κατέλαβαν τις τρεις πρώτες θέσεις και έπαινο συμμετοχής σε όλα τα σχολεία που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό.
Τα βίντεο των μαθητών θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Λάρισας (www.larissa-chamber.gr) και στο κανάλι του Επιμελητηρίου στο youtube ενώ θα έχουν την τύχη να «ταξιδέψουν» στο εξωτερικό και να προβληθούν στις σημαντικότερες κλαδικές εκθέσεις τροφίμων-ποτών και τουρισμού στις οποίες θα λάβει μέρος το Επιμελητήριο Λάρισας.
Το όλο εγχείρημα του φετινού διαγωνισμού «Μαθαίνω…Τοπικά» επιβεβαιώνει ότι όταν φορείς όπως οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και το Επιμελητήριο, σχολικές μονάδες και η τοπική αγορά συνεργάζονται, μπορούν να παράγουν πραγματικά σημαντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και την τοπική οικονομία.