ΙΣΛ: Να εξοφληθούν άμεσα όλες οι οφειλές προς τους γιατρούς

giatrΤην άμεση εξόφληση όλων των οφειλών παρελθόντων ετών προς τους γιατρούς, που παρά τις υποσχέσεις καθυστερούν αδικαιολόγητα, καθώς και των οφειλών του τελευταίου εξαμήνου, αλλά και την άμεση αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων εφημεριών και υπερωριών των γιατρών που εργάζονται στις δημόσιες δομές υγείας, απαιτούν οι γιατροί της Λάρισας, σύμφωνα με απόφαση της γενικής συνέλευσης του Ιατρικού Συλλόγου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, μέσα σε βαρύ κλίμα λόγω οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, στην οποία, όπως τονίστηκε οδηγούν τον κλάδο οι αποτυχημένες πολιτικές του παρελθόντος.

Στη συνέλευση συζητήθηκαν εκτενώς όλα τα προβλήματα που αφορούν την περίθαλψη των πολιτών, καθώς και την άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος-επαγγέλματος.

Καταγγέλθηκε η ανυπαρξία διαλόγου της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τα θεσμικά όργανα, αφού προκλητικά και παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις κωφεύει και προχωρά από μόνη της άκριτα και αδικαιολόγητα σε επιλογές που αφορούν την περίθαλψη και οδηγούν σε ανθρωπιστική κρίση.

Καταγγέλθηκε επίσης η μνημονιακή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση σ’ όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στην Υγεία, οδηγώντας στην αποτελμάτωση δημόσιο και ιδιωτικό σύστημα υγείας με απότελεσμα την αποδυνάμωση της περίθαλψης των πολιτών και την παράλληλη εξαθλίωση των λειτουργών υγείας.

Με την απόφαση της συνέλευσης οι γιατροί της Λάρισας απαιτούν:

1. Άμεση εξόφληση όλων των οφειλών παρελθόντων ετών προς τους γιατρούς, που παρά τις υποσχέσεις καθυστερούν αδικαιολόγητα, καθώς και των οφειλών του τελευταίου εξαμήνου.

2. Άμεση αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων εφημεριών και υπερωριών των γιατρών που εργάζονται στις δημόσιες δομές υγείας.

3.  Κανένα φάρμακο να μην χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή. Όχι στην συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας. Ναι στα αξιόπιστα και ελεγμένα γενόσημα.

4. Καμιά νοσοκομειακή κλίνη να μην καταργηθεί. Όχι στις συγχωνεύσεις χωρίς επιστημονικά και λειτουργικά κριτήρια και ιδιαίτερα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των θεσμοθετημένων συλλογικών μας οργάνων.

5. Πλήρωση των κενών θέσεων γιατρών ΕΣΥ και προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού. Ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης, αξιολόγηση μονάδων και στελεχών, ανανέωση και προμήθεια εξοπλισμού και ποιοτικού φαρμακευτικού και αναλωσίμου υλικού. Αξιοπρεπείς αμοιβές στους νοσοκομειακούς γιατρούς.

6. Επανασχεδιασμό του ΕΟΠΥΥ και οργάνωση ολοκληρωμένης ΠΦΥ. Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με τον ΕΟΠΥΥ, με ελεύθερη επιλογή γιατρού και κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή όχι μικρότερη των 20€, για κάθε επίσκεψη σε κλινικό γιατρό. Δυνατότητα αποζημίωσης της αντιστοιχούσης με τον ΕΟΠΥΥ αμοιβής, αν ο ασφαλισμένος επισκέπτεται μη συμβεβλημένο γιατρό.

7. Ανακοστολόγηση ιατρικών πράξεων και εργαστηριακών εξετάσεων, ώστε να ανταποκρίνονται στη σύγχρονη πραγματικότητα, χωρίς πλαφόν και εκπτώσεις οροφής, μετά από συμφωνία με τους θεσμικούς φορείς. Δυνατότητα σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ όλων των νέων εργαστηρίων.

8. Κατάργηση του Ν. 3919/2011 με την ψευδεπίγραφη απελευθέρωση του ιατρικού επαγγέλματος και των συνοδευτικών εγκυκλίων.

9. Την διασφάλιση αξιοπρεπών συντάξεων, η οποία περνάει μέσα από την ισχυροποίηση και βελτίωση της λειτουργικότητας του ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ και που μπορεί να επιτευχθεί μόνον μετά από λογιστικό έλεγχο της τελευταίας δεκαετίας, καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής-εισφοροκλοπής και άμεση είσπραξη των οφειλομένων από τις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας. Η οποιαδήποτε αύξηση των εισφορών, κυρίως στους νέους ασφαλισμένους, θα πρέπει να έχει ίση ανταποδοτικότητα στην σύνταξή του.

10. Να σταματήσει το φαινόμενο της ιατρικής διαφήμισης, μέσα από τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο, με άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας. Πιστή εφαρμογή του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας, όσον αφορά τα φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού.

11. Να διατηρηθούν και να ενισχυθούν με προσωπικό και υλικά οι σταθερές δομές του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ). Άμεση μονιμοποίηση των 1860 θέσεων που έχουν την τελική έγκριση των πινάκων επιλογής από το ΑΣΕΠ. Καθυστερεί λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης και δυσκαμψίας, παρά τις διαβεβαιώσεις.

12. Να απαλειφθεί το φαινόμενο του ιατρικού πληθωρισμού-υποαπασχόλησης-ανεργίας-μετανάστευσης. Επιβάλλεται άμεσος σχεδιασμός για τις πραγματικές ανάγκες της χώρας σε ιατρική στελέχωση, μέσα απ’ τη διαμόρφωση αξιόπιστου Υγειονομικού Χάρτη.

13. Αναμόρφωση-εκσυγχρονισμός της Ιατρικής Νομοθεσίας-Δεοντολογίας.

14. ΣΗΣ ασφαλές, ολοκληρωμένο και φιλικό προς τους χρήστες. Άμεση καθιέρωση θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων.

15. Συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση. Βασική μας διεκδίκηση η ανάληψη της υποχρέωσης αυτής από το Κράτος και η αποσύνδεση της από τα ιδιωτικά συμφέροντα.

16. Άμεση κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ανέργων-ανασφάλιστων και ένταξή τους στον ΕΟΠΥΥ, με πληρωμή των εισφορών τους μέσω διαφόρων προγραμμάτων, αλλά και του κρατικού προϋπολογισμού.

17. Να σταματήσει η επιχειρούμενη νομιμοποίηση στο «φακελάκι» και η φαλκίδευση της σχέσης πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στα νοσοκομεία, που θα οδηγήσει σε περαιτέρω μισθολογική υποβάθμιση και θα επιβαρύνει την ήδη δύσκολη κατάσταση των αυτοαπασχολούμενων γιατρών. Ίση μεταχείριση όλων των γιατρών του δημοσίου τομέα.

18. Συγκρότηση κοινωνικού μετώπου για την καταπολέμηση της παραοικονομίας στον χώρο της υγείας, της προκλητής ζήτησης, της σπατάλης, της συναλλαγής και της εκμετάλλευσης του αρρώστου.

19. Αναθεώρηση του ρόλου του ΕΚΑΒ και ενίσχυση του σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ 

1. Ενίσχυση όλων των Κοινωνικών Ιατρείων, που λειτουργούν στην περιοχή ευθύνης μας.

2. Να καλυφθεί το κόστος της νοσοκομειακής περίθαλψης ανασφάλιστων με σοβαρές παθήσεις και ιδιαίτερα παιδιών, μέσα από ειδικό καθεστώς χρηματοδότησης που υφίσταται νόμιμα στα νοσοκομεία της περιοχής μας.

3. Να μπει τέλος στην υγειονομική δυσπραγία, που χαρακτηρίζει εδώ και αρκετό καιρό τις δημόσιες δομές υγείας της περιοχής μας.

4. Να λήξει άμεσα ο τραγέλαφος με τις «αυτοδίκαιες» αργίες και να σταματήσει η υποκίνηση τους από «ορισμένους κύκλους», που λειτουργούν με αντιιατρικό μένος και εμπάθεια.

5. Να επαναπροσδιοριστεί ο προϋπολογισμός του ΠΓΝΛ, που κατακρεουργήθηκε με ευθύνη της Διοίκησης του, ώστε να επιλυθούν τα λειτουργικά προβλήματα και να αναβαθμιστεί ο εκπαιδευτικός του ρόλος.

6. Να ενεργοποιηθεί επιτέλους η διοικητική και λειτουργική συνένωση του ΠΓΝΛ-ΓΝΛ.

7. Να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό το έργο της κατασκευής των 8 νέων κλινών στην ΜΑΦ του Γ.Ν.Λ., όπως αυτό εξαγγέλθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Διοίκηση του νοσοκομείου, συγχρηματοδοτείται δε από εθνικούς πόρους και μέσω ΕΣΠΑ.

8. Να σταματήσει η τρομοκράτηση των συναδέλφων μας που εργάζονται στα νοσοκομεία, ιδιαίτερα δε όταν κάνουν χρήση του δικαιώματος της επίσχεσης εργασίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ