Σε ποιούς θα διαγράψει τα χρέη η εφορία

ÁÑ×ÅÉÏ ÃÑÁÌÌÁÔÅÉÁ ÐËÇÑÏÖÏÑÉÁÊÙÍ ÓÕÓÔÇÌÁÔÙÍ ÖÏÑÏËÏÃÉÊÅÓ ÄÇËÙÓÅÉÓΔιατάξεις με τις οποίες θα επέρχεται ο διαχωρισμός μεταξύ εισπράξιμων και μη εισπράξιμων χρεών θα περιλαμβάνει το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο. Ο στόχος είναι η ουσιαστική διαγραφή οφειλών οι οποίες αποδεδειγμένα δεν μπορούν να εισπραχθούν αλλά και η ελάφρυνση των φορολογικών υπηρεσιών από φόρτο εργασίας ο οποίος δεν καταλήγει σε εισπρακτικό αποτέλεσμα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ εξετάζει:

– τη διαγραφή οφειλών προς την εφορία ύψους έως και 200 ευρώ από φορολογούμενους οι οποίοι μπορούν να αποδείξουν ότι αδυνατούν πλήρως να τα εξοφλήσουν λόγω μηδενικού εισοδήματος και διαβίωση σε εξαιρετικά μειονεκτικές συνθήκες (π.χ. άποροι).

– το χαρακτηριστικό ως μη εισπράξιμων των ληξιπρόθεσμων οφειλών για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και η αναζήτηση περιουσιακών στοιχείων και εισοδημάτων των οφειλετών χωρίς να έχει εντοπισθεί κάποιο ρευστοποιήσιμο ή αξιοποιήσιμο στοιχείο. Στην περίπτωση αυτή το χρέος θα χαρακτηρίζεται μη εισπράξιμο, θα παραμένει σε «ύπνωση» για είκοσι έτη και αν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν έχει εντοπισθεί κάποιο εισόδημα ή περιουσιακό στοιχείο του οφειλέτη, τότε θα διαγράφεται οριστικά.

Να σημειωθεί ότι εφόσον εφαρμοστεί ο παραπάνω σχεδιασμός τότε ένα πολύ μεγάλο μέρος των σημερινών ληξιπρόθεσμων οφειλών θα θεωρηθεί μη εισπράξιμο και θα περάσει στα αρχεία της εφορίας. Σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις υπηρεσιακών στελεχών του ΥΠΟΙΚ από τα 56 δις ευρώ ληξιπρόθεσμων χρεών των φορολογούμενων προς την εφορία, θεωρούνται εισπράξιμα μόλις τα 15 έως 17 δις ευρώ.

Να σημειωθεί ότι μόνο το πρώτο δίμηνο του έτους συσσωρεύτηκαν στις εφορίες και τα τελωνεία νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 1,3 δις ευρώ καθώς εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν δόσεις του φόρου εισοδήματος από το περυσινό εκκαθαριστικό καθώς και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για το 2010. Για να αντλήσει έσοδα από τον ωκεανό των ληξιπρόθεσμων χρεών, το ΥΠΟΙΚ έχει συμφωνήσει με την τρόικα σε μια νέα έκτακτη ρύθμιση έως και 48 δόσεων για χρέος που έχει συσσωρευτεί έως το τέλος του 2012 και σε μια μόνιμη ρύθμιση έως και 12 δόσεων για χρέος που συσσωρεύεται από το 2013 και μετά.

capital.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ