Α.Π.Θ.: Επιχειρούν να βάλουν δίδακτρα στα μεταπτυχιακά

ΑπθΤην επιβολή διδάκτρων σε όλα τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) δρομολογεί η πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), την ώρα που οι φοιτητές ήδη βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για σίτιση, στέγαση, συγγράμματα και αναλώσιμα και χιλιάδες πετιούνται εκτός αφού δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος.

Ηδη σε αρκετά τμήματα, όπως Φυσικό, Γεωλογικό και Οικονομικό Νομικής, αποφασίστηκε να προβλέπονται δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, ενώ το θέμα θα συζητηθεί και στη σύγκλητο της Τετάρτης 24 Απρίλη. Η απόφαση των τμημάτων υποτίθεται πως είναι προσωρινή και μόνο δυνητική μέχρι η σύγκλητος να συνέρθει και να αποφανθεί οριστικά και συνολικά, οπότε και τα τμήματα θα επανέλθουν για να συγκεκριμενοποιήσουν το ύψος (!) των διδάκτρων. Επί της ουσίας, σκοπεύουν να εμφανίσουν τα δίδακτρα ως «αίτημα» των τμημάτων που δεν μπορεί παρά να ικανοποιηθεί από τη σύγκλητο του ΑΠΘ. Ως βασικό επιχείρημα προβάλλεται πως «χρήματα δεν υπάρχουν», αλλά και πως η ύπαρξη διδάκτρων (ως πόρων του μεταπτυχιακού) θα αναβαθμίσει την ποιότητα των μεταπτυχιακών σπουδών.

Το Συντονιστικό Μεταπτυχιακών και Υποψηφίων Διδακτόρων ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ, σημειώνει πως αυτές οι εξελίξεις πρέπει να αποτελέσουν αιτία ξεσηκωμού. Και καλούν τους συλλόγους μεταπτυχιακών και υποψήφιων διδακτόρων του ΑΠΘ να συμμετέχουν μαζικά στη συνεδρίαση της Συγκλήτου την Τετάρτη 24 Απρίλη, στις 9.30 π.μ. και να απαιτήσουν από τη Σύγκλητο να πάρει εκ νέου απόφαση (είχε πάρει το 2008) για δωρεάν λειτουργία όλων των ΠΜΣ.

Με ανακοίνωσή του σημειώνει: «Η επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά αποτελεί μέρος μιας συνολικής συζήτησης ενός πακέτου μέτρων αναδιάρθρωσης των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με ίδρυση νέων, κατάργηση άλλων, αναδιαμόρφωση προγραμμάτων σπουδών και μαθημάτων. Βάζουν δηλαδή χοντρό χέρι όχι μόνο στην τσέπη μας, αλλά και στο περιεχόμενο των σπουδών μας. Ο τελευταίος νόμος πλαίσιο για τα ΑΕΙ είναι που ανοίγει το δρόμο προβλέποντας συνολικά “ευέλικτα” προγράμματα σπουδών, πάντοτε στο όνομα της περιβόητης “ανταγωνιστικότητας”.

Τα παραπάνω πρέπει να αποτελέσουν αιτία ξεσηκωμού! Πρέπει σύσσωμοι οι σύλλογοι μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών να φωνάξουν πως δεν πάει άλλο, τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά δε θα περάσουν. Καλούμε όλους τους συλλόγους μεταπτυχιακών και υποψήφιων διδακτόρων του ΑΠΘ να συγκαλέσουν Γενικές Συνελεύσεις, να οργανώσουν την παρέμβαση και την πάλη τους μέσα σε κάθε τμήμα και σχολή για να μην παρθούν τέτοιες αποφάσεις».

 

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ