ΔΗΜΑΡ: Ρατσιστική η επίθεση στη Μανωλάδα

ψυρραςΕρώτηση προς τους υπουργούς Δημοσίας Τάξης και Εργασίας, με θέμα την εργασιακή εκμετάλλευση και βίαιη συμπεριφορά εναντίον εργατών μεταναστών, στη Μανωλάδα κατέθεσαν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη, Γιώργος Κυρίτσης, Θωμάς Ψύρρας, Μαρία Ρεπούση και Νίκος Τσούκαλης, καταδικάζοντας τα γεγονότα και ζητώντας τόσο την προστασία των μεταναστών που δέχθηκαν την επίθεση όσο και στοιχεία για τους κρατικούς ελέγχους στην περιοχή. Αναλυτικά στην ερώτηση αναφέρουν:

«Εργαζόμενοι μετανάστες σε κτήμα στην περιοχή Μανωλάδα Ηλείας, δέχτηκαν ένοπλη επίθεση από τους εργοδότες τους, όταν απαίτησαν να λάβουν τις απολαβές που δικαιούνται κατόπιν εξάμηνης εργασίας. Το γεγονός ότι η επίθεση αυτή συνέβη λόγω της εθνικότητας των εργατών συνιστά ρατσιστική συμπεριφορά και η Δικαιοσύνη οφείλει να την αντιμετωπίσει ως τέτοια. Επιπροσθέτως, η εργασιακή εκμετάλλευση των μεταναστών είναι απόρροια της ευρύτερης ατιμωρησίας σε φαινόμενα απάνθρωπης εκμετάλλευσης εργατών γης.

Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο. Ανάλογα περιστατικά έχουν παρατηρηθεί πολλάκις κατά το παρελθόν. Ενδεικτικά αναφέρεται περίπτωση στην ίδια περιοχή, όπου επιστάτες κτήματος που λειτουργούσε σε καθεστώς εργασιακής εκμετάλλευσης, επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους οι οποίοι ασκούσαν έρευνα επί του θέματος.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

1. Θα υπαχθούν οι κατηγορούμενοι στον σχετικό Νόμο περί ρατσιστικών επιθέσεων;

2. Πότε διενήργησε έλεγχο στην περιοχή η αρμόδια Κοινωνική Επιθεώρηση; Ποια τα αποτελέσματα αυτού; Σε ποιους παράγοντες προσδιορίζεται η αποτυχία των αρμόδιων Αρχών να εντοπίσουν επιχειρήσεις που λειτουργούν σε καθεστώς καταπάτησης του Εργασιακού Δικαίου, όπως είναι η συγκεκριμένη επιχείρηση;»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ