Νέα Μανωλάδα: Κατόπιν εορτής

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΤΣΙΟΣ Υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ. ε.α.

ΜΠΕΤΣΙΟΣΗ Ελληνική κοινωνία παρακολούθησε από τα Μ,Μ,Ε, τα πρόσφατα αρνητικά συμβάντα στην Ηλεία , μεταξύ Έλληνα εργοδότη και επιστατών εργασίας , κατοίκων της περιοχής , σε βάρος αλλοδαπών μεταναστών , εποχιακά εργαζομένων σε φυτεία φράουλας. Η γνωστή  σε όλους μας εξέλιξη των γεγονότων  όπως την πληροφορηθήκαμε,- ασφαλώς δεν μας περιποιεί τιμή, αφού εκτεθήκαμε -και πάλι- , ως χώρα και ως κοινωνία , τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

Η Πολιτεία ,-όπως πάντα,- αντέδρασε εκ των υστέρων , με τις παραδοσιακά γνωστές «ατάκες», δηλώσεις, παραδηλώσεις, με φραστικές, -άσφαιρες-, προειδοποιήσεις και «κορώνες» και πολλά άλλα ευφυολογήματα……Την Μανωλάδα, ως άλλη « Μανωλιάδα», την παρακολουθούμε , ως επαναλαμβανόμενη κάθε χρόνο «εθιμικά» και αν οι καταστάσεις αυτές δεν ήταν τραγικές , σίγουρα θα προκαλούσαν θυμηδία, για την ….αποτελεσματικότητα της «Κρατικής μηχανής», των «ράμπο» και άλλων τέτοιων ανοησιών που εκστομίζονται. Στην Ηλεία , αλλά και σε όλη την Ελλάδα , το επίσημο Κράτος ,-ως οντότητα-, γνωρίζει πολύ καλά την «κατάληψή του» από εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες , οι οποίοι διαβιούν στην επικράτειά του , με ευθύνη του.

Το Κράτος επίσης γνωρίζει πολύ καλά ότι οι περισσότεροι από αυτούς είτε απασχολούνται με «μαύρα» χρήματα , σε εποχιακές γεωργικές εργασίες στην ύπαιθρο , είτε περιφέρονται στα αστικά και παραθεριστικά κέντρα , πουλώντας , για την επιβίωσή τους, την πραμάτεια τους , στις λαικές αγορές, στους πεζοδρόμους, στις πλατείες, η στα παράλια, μέσα από την διακίνηση του παράνομου εμπορίου . Το ίδιο Κράτος γνωρίζει πολύ καλά ότι πολλοί από  αυτούς είναι θύτες η θύματα εκνόμων πράξεων , αφού σήμερα , με βάση επίσημα στοιχεία το 67% των εγκλείστων στα σωφρονιστικά ιδρύματα είναι αλλοδαποί διαφόρων τρίτων χωρών.

Το ίδιο Κράτος γνωρίζει πολύ καλά ότι οι εγχώριοι εργοδότες , απασχολούν παράνομα τους αλλοδαπούς μετανάστες , έναντι ευτελών ημερομισθίων , χωρίς οι ίδιοι να τηρούν ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα , η υποχρεώσεις τους , έναντι των ανθρωπίνων και εργασιακών δικαιωμάτων των απασχολουμένων «στη δούλεψή τους». Κατά κάποιο τρόπο λοιπόν αυτή η κατάσταση «τους βολεύει όλους»  καθόσον ο πάροχος εργασίας πληρώνει πολύ λιγότερα σε σχέση με νόμιμους εργάτες, τους αλλοδαπούς τους βολεύει, γιατί βρίσκουν «ψωμί και τρώνε», το Κράτος το βολεύει , στρουθοκαμηλίζοντας, γιατί έτσι «ψιλοβολεύεται» ποικιλότροπα, μέχρι να «ξαναχτυπήσει η Μανωλάδα»…..

Το Κράτος αυτό λοιπόν σήμερα «ως μωρά παρθένα» σπεύδει ασθμαίνον να σώσει τα προσχήματα , εφαρμόζοντας «κατόπιν εορτής» -όπως πάντα-, τους Νόμους , μέχρι να συμβεί «προσεχώς» η επικείμενη νέα …Μανωλάδα, αφού ακούμε τα γνωστά ευφυολογήματα …ότι οι υπαίτιοι θα τιμωρηθούν παραδειγματικά κ.α.

Εδώ είναι σκόπιμο να σσταθούμε στα παρακάτω απλά ερωτήματα και προβληματισμούς.

1. Το Κράτος και οι τοπικές Αρχές και υπηρεσίες αγνοούν ότι σε κάθε τόπο στην Ελλάδα υπάρχει και μία Μανωλάδα ;  –2. Δεν γνωρίζουν ότι το παράνομο της πράξης είναι ένθεν και ένθεν; Οι μετανάστες δεν είναι παράνομοι ; Οι πάροχοι εργασίας,-μεγαλοπαραγωγοί , επαγγελματίες κ.λ.π. εργοδότες -αφεντικά-, που τους απασχολούν η ακόμη και τους εκμεταλλεύονται , γνωρίζουν το παράνομο της πράξης και την αποφυγή των νομίμων εισφορών προς το Κράτος Ναι η όχι ; .

Η Ελληνική Πολιτεία , δια των υπηρεσιών της ενεργεί με βάση την ισχύουσα νομοθεσία ; η μήπως -πλειστάκις-, αδρανεί, εθελοτυφλεί, η αδιαφορεί , λόγω των εγγενών δικών της αδυναμιών ; Δυστυχώς η αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού ζητήματος , είναι επιεικώς απαράδεκτη εδώ και πολλά χρόνια Εδώ και τώρα , επιτακτικά, επιβάλλεται η υλοποίηση των μέτρων για την αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού κοινωνικού και εθνικού θέματος.

Η Πολιτεία έχει δύο επιλογές. Είτε την αποδοχή της εποχιακής απασχόλησης αλλοδαπών μεταναστών σε περιοχές αυξημένης πρωτογενούς η και δευτερογενούς παραγωγής , λόγω απουσίας εργατών γής, με επίσημη καταγραφή των εργαζομένων αλλοδαπών , με την χορήγηση κάποιας κάρτας εποχιακής εργασίας , ρητά ορισμένου χρόνου, με υποχρέωση του παρόχου εργασίας στην καταβολή των οφειλών και υποχρεώσεων του προς τους ασφαλιστικούς και άλλους φορείς, με την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του σε αντίθετη περίπτωση, είτε με την άμεση απομάκρυνση από τη χώρα μας , όλων των παρανόμων μεταναστών. Αυτό τούτο δεν ισχύει σε όλες τις προηγμένες χώρες ;

Η χώρα μας ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχει γίνει «ξέφραγο αμπέλι», σε κακοποιούς, σε λαθρομετανάστες , αλλά και σε ανυπαρξία ελέγχων η κυρώσεων προς αυθαιρετούντες εργοδότες που αντιμετωπίζονται ως άλλες «ιερές αγελάδες»Η σημερινή κατάσταση είναι ανυπόφορη και τείνει να εξελιχθεί σε επικίνδυνη. Οι νόμιμοι μετανάστες , εάν πληρούν όλες τις προϋποθέσεις του Νόμου και των κριτηρίων παραμονής στη χώρα μας , είναι πρέπον να ενσωματωθούν στον κορμό της κοινωνίας μας. Οι λαθραίοι και παράνομοι θα πρέπει να απελαθούν στις χώρες δήλωσής τους χωρίς χάσιμο χρόνου. Οι «μεσοβέζικες « καταστάσεις δεν είναι λύση για το Κράτος και την κοινωνία μας.

Η «ευγνωμοσύνη» των πολιτών προς το Κράτος τους εκφράζεται «άυλα» , όταν αυτό αντιμετωπίζει τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους και όχι με έκφραση «…..υλικής ευγνωμοσύνης»!!!  του πολίτη προς κάθε Κρατικό λειτουργό  , όπως ενδιαφέρθηκε πρόσφατα η Βουλή των Ελλήνων……

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ