Συζητήθηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου, η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θωμά Ψύρρα, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιο Τσαυτάρη, σχετικά με τη συγχώνευση του ΕΘΙΑΓΕ στον ΕΛΓΟ Δήμητρα. Ο κ. Τσαυτάρης απαντώντας στον κ. Ψύρρα εξέφρασε και ο ίδιος την ανησυχία του για το ΕΘΙΑΓΕ. Χαρακτηριστικά είπε: «το ΕΘΙΑΓΕ αργοπεθαίνει», ενώ υποστήριξε ότι “η συνένωση αυτή έγινε στην προσπάθεια που έκανε η πολιτεία να μειώσει, όπως υπήρχε η απαίτηση, τους πολυάριθμους και ομοειδείς φορείς.
Επίσης ο υπουργός παραδέχτηκε ότι, ήταν λάθος που τα προηγούμενα χρόνια από τους τρεις μεγάλους άξονες που είχε το αναπτυξιακό κομμάτι του Υπουργείου Γεωργίας, ο μόνος που δεν άνοιξε ήταν ο άξονας έρευνα – τεχνολογία – καινοτομία – εφαρμογές και εκπαίδευση. Ο κ. Τσαυτάρης ανέφερε ότι στα πλαίσια της νέας προγραμματικής περιόδου τα κονδύλια για την έρευνα θα τετραπλασιαστούν. Ενώ τέλος, δεσμεύτηκε ότι εντός των ημερών θα προκηρυχθούν ερευνητικές θέσεις, διότι χωρίς προσωπικό δεν μπορούμε να μιλάμε για αειφόρα ερευνητική διαδικασία.
Στην ερώτησή του ο κ. Ψύρρας επεσήμανε ότι ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός “Δήμητρα”, συνένωσε τους οργανισμούς ΕΘΙΑΓΕ, ΟΓΕΕΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΟΠΕΓΕΠ και ΕΛΟΓΑΚ με την υπ. αρ. 188763/10-10-2011 (ΦΕΚ Β’ 2284/13-10-2011) Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) δημιουργώντας ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Επί της ουσίας το ΕΘΙΑΓΕ συμπλέει με ένα περίπου ΚΕΚ, με τον ΕΛΟΓΑΚ και με τον ΟΠΕΓΕΠ, οργανισμοί που δεν είχαν καμία συνάφεια, με αποτέλεσμα να έχει «πνιγεί» ο μοναδικός ερευνητικός φορέας μέσα στον ΕΛΓΟ «Δήμητρα».
Ο βουλευτής εξέφρασε, ερωτώντας τον υπουργό, την ανησυχία του ότι:
• η Γενική Διεύθυνση Έρευνας του ΕΛΓΟ δεν θα αναγνωρίζεται ως ερευνητικός φορέας και επομένως, τα Ινστιτούτα που θα υπάγονται σ’ αυτήν, δεν θα μπορούν να υποβάλουν και να υλοποιήσουν ερευνητικά προγράμματα.
• οι υποδομές του ΕΘΙΑΓΕ απαξιώνονται και μετατρέπονται σε «κουφάρια». Για παράδειγμα υπάρχουν δεκαοχτώ γεωργικοί σταθμοί που πολλοί απ’ αυτούς παραμένουν αναξιοποίητοι. Δεν εξασφαλίζεται, δηλαδή, το ερευνητικό δυναμικό, αλλά και οι υποδομές του ΕΘΙΑΓΕ, ώστε να μπορούν απρόσκοπτα να ασκούν το ερευνητικό τους έργο
• δεν διασφαλίζεται η διοικητική αυτοτέλεια των ερευνητικών ινστιτούτων
• το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει να προκηρύξει ερευνητικά προγράμματα από το 1987.
Ο βουλευτής πρότεινε, ότι υπάρχει η δυνατότητα, το ΕΘΙΑΓΕ, να αποτελέσει έναν αυτόνομο ερευνητικό μηχανισμό, που σε συνεργασία με τα ΑΕΙ της χώρας να συντελέσει στην αποδοτική έρευνα στον γεωργικο τομέα. Όλα τα παραπάνω, πρέπει να αντιμετωπισθούν μέσω της νέας οργάνωσης που απαιτείται στον γεωργικό τομέα, προκειμένου να αξιοποιήσουμε τις ελληνικές ποικιλίες και φυλές και να διασφαλίσουμε την αειφορική ανάπτυξη μέσα από τη βιοποικιλότητα για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με διεθνή αναγνωρισιμότητα.