Αρνείται να ενημερώσει τους κατοίκους για την αποχέτευση ο Ν. Μαλάκος

Το έργο όπως εξελίσσεται είναι ημιτελές ενώ η λειτουργία του θα κοστίσει πανάκριβα στους Αμπελωνίτες

johnΓια ανεξήγητους λόγους, που σίγουρα ρίχνουν λάδι στη φωτιά, ο δήμαρχος Τυρνάβου κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου απέρριψε, παρά τις ενστάσεις των περισσοτέρων συμβούλων της αντιπολίτευσης, το αίτημα που του υπέβαλαν κάτοικοι του Αμπελώνα να παραστεί τόσο εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής όσο και της ΔΕΥΑ σε εκδήλωση, ώστε να ενημερωθούν οι κάτοικοι του Αμπελώνα για το αντικείμενο του έργου της αποχέτευσης και για το πόσο θα κοστίσει αυτό το έργο για τη λειτουργία του στην κάθε οικογένεια και στον κάθε επαγγελματία.

Δυστυχώς ο κ. δήμαρχος αποδεικνύοντας με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν επιδιώκει το διάλογο και κορυφαίες δημοκρατικές διαδικασίες, όπως είναι οι ανοικτές συνελεύσεις των κατοίκων, άλλωστε δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα δημόσιο απολογισμό του «έργου» του, αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα, λέγοντας ότι αυτά που έχει να πει για το έργο της αποχέτευσης, θα τα πει μέσω του Τύπου. Όχι όμως σε συνέντευξη Τύπου όπου κινδυνεύει να δεχθεί ερωτήσεις, αλλά μέσα από ανακοινώσεις που θα διοχετεύσει επιλεκτικά σε ΜΜΕ της αρεσκείας του.

Η αλαζονεία και η αντιδημοκρατική διάθεση αυτού του δημαρχίσκου παλιάς κοπής, βρήκε φυσικά στήριγμα στην πρώην δήμαρχο Αμπελώνα κ. Αν. Ψύρρα, που επίσης συνηγόρησε στο να μην ενημερωθούν οι κάτοικοι για το έργο.

Εξυπακούεται όμως ότι η άρνηση αυτή, δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της αλαζονείας και της αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς του δημάρχου, αλλά πηγάζει και από το γεγονός ότι στον Αμπελώνα θα εκτελεστεί ένα ημιτελές έργο, βάσει της σύμβασης που υπέγραψε ο δήμος με τον ανάδοχο, αφού αντικείμενό της είναι η κατασκευή μόνο των κεντρικών αγωγών που θα μεταφέρουν τα λήμματα στο βιολογικό καθαρισμό, ο οποίος αποτελεί ξεχωριστή εργολαβία, που σήμερα είναι άγνωστο πότε θα ξεκινήσει.

Το υπόλοιπο κομμάτι του έργου που αφορά τους αγωγούς που θα ξεκινούν από τον κεντρικό αγωγό μέχρι τα πεζοδρόμια, μαζί με τα υλικά που θα απαιτηθούν και τα υπόλοιπα απαραίτητα έργα (φρεάτια) θα πρέπει να τα κατασκευάσει η ΔΕΥΑ Τυρνάβου με δικούς της πόρους, αλλά μέχρι σήμερα ούτε έχει αποφασίσει τον τρόπο που θα γίνει το έργο αυτό, ούτε έχει βγάλει κάποια σχετική δημοπρασία με ότι μπορεί αυτό να συνεπάγεται.

Φυσικά το έργο της αποχέτευσης δεν σταματά εδώ, αφού ο κάθε καταναλωτής θα πρέπει να κατασκευάσει μόνος του το ειδικά διαμορφωμένο στεγανό και τον αγωγό από το σημείο που βρίσκεται το δικό του σύστημα αποχέτευσης μέχρι το πεζοδρόμιο που βρίσκεται το φρεάτιο και ο σωλήνας που οδηγεί στον κεντρικό αγωγό, με κόστος που κανείς δεν μπορεί να πει σήμερα με σιγουριά ποιο θα είναι.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κάθε καταναλωτής για να συνδεθεί στο δίκτυο αποχέτευσης θα πρέπει να πληρώσει ένα πάγιο που σήμερα είναι 200 περίπου ευρώ, ενώ σε κάθε λογαριασμό ύδρευσης θα πρέπει να πληρώνει και ένα ειδικό τέλος 50% επί της αξίας του νερού που κατανάλωσε με ΦΠΑ 23%, το οποίο θα είναι πλέον του 80% με ΦΠΑ 23% που σκέφτεται να επαναφέρει ο δήμαρχος.

Γι’ αυτούς λοιπόν τους λόγους ο κ. Μαλάκος αρνείται να έλθει στον Αμπελώνα και να συζητήσει με τους κατοίκους για το πραγματικό κόστος του έργου, και προτιμά να βγαίνει φωτογραφίες πανηγυρίζοντας ότι θα κάνει τον Αμπελώνα …σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη που όμως πίνει νερό από αμιαντοσωλήνες και είναι περικυκλωμένη από παράνομες χωματερές, ακαθάριστες από χόρτα εκτάσεις.

Σ.Σ.: Με λίγα λόγια, ο κ. Μαλάκος ετοιμάζεται να κατασκευάσει ένα έργο το οποίο βρήκε έτοιμο από την προηγούμενη δημοτική αρχή Αμπελώνα, με 100% χρηματοδότηση από την Ε.Ε. και το κράτος, και για το οποίο θα φορτώσει με επιπλέον έξοδα και δαπάνες όλους τους καταναλωτές του δήμου Αμπελώνα, (αύξηση 165% στη σημερινή τιμή του κυβικού μέτρου νερού, συν τα έξοδα για αγωγούς και πάγιο σύνδεσης) σε μια περίοδο που ακόμη και η εξασφάλιση του καθημερινού φαγητού είναι ένας διαρκής αγώνας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ