Καφές, μπύρα, σοκολάτα και μέλι τέλος! Η φύση εκδικείται τον άνθρωπο!

12Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως οι κλιματολογικές συνθήκες θα αφανίσουν από την καθημερινότητα των ανθρώπων τον καφέ, τα ζυμαρικά, το παγωτό και πολλές ακόμη μεγάλες «μικρές» απολαύσεις.¨…

Από τις θανατηφόρες πλημμύρες που καταστρέφουν τεράστιες εκτάσεις καλλιεργειών μέχρι την εξίσου φονική λειψυδρία, ο πλανήτης έχει ήδη αρχίσει να υποφέρει τις πρώτες σοβαρές επιπτώσεις των κλιματολογικών αλλαγών…

Νέα επιστημονική έρευνα που δημοσιεύει η εφημερίδα The Huffington Post, μάλιστα, επιβεβαιώνει ότι είναι θέμα χρόνου πριν οι μεγαλουπόλεις της Δύσης αναγκαστούν να αντιμετωπίσουν ακόμη πιο σημαντικές επιπτώσεις από την «εκδίκηση» της φύσης.

Τα αποτελέσματα των πιο πρόσφατων ερευνών αποκαλύπτουν πως από τα επόμενα κιόλας χρόνια θα αρχίσουν να εξαφανίζονται σταδιακά βασικά συστατικά πολλών εκ των λατρεμένων μας διατροφικών επιλογών.

Ακόμη κι αν δεν εξαφανιστούν τελείως, οι τιμές θα είναι τόσο υψηλές ώστε -πολύ σύντομα- απλές καθημερινές συνήθειες όπως ο καφές, η σοκολάτα και το παγωτό θα αναδειχτούν σε είδη πολυτελείας!

ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Αναφορά που παρουσίασε το International Center For Tropical Agriculture προειδοποιεί ότι εάν οι καλλιεργητές της Γκάνα και της Ακτής Ελεφαντοστού δεν προσαρμοστούν στην συνεχόμενη αύξηση της θερμοκρασίας τότε τα αποθέματα κακάο θα συρρικνωθούν τόσο ώστε δεν θα καλύπτουν τις ανάγκες της αγοράς

ΚΑΦΕΣ

Ο διευθύνων σύμβουλος της γνωστής αλυσίδας καφέ των Starbucks έθεσε το θέμα από πέρυσι όταν δήλωσε στη The Guardian ότι οι κλιματολογικές αλλαγές έχουν δραματικές επιπτώσεις στην αλυσίδα διάθεσης και παραγωγής του Αραβικού καφέ.

ΜΠΥΡΑ

Μία από τις πιο σημαντικές στην παραγωγή μπύρας χώρες του κόσμου, η Γερμανία αναμένεται να υποφέρει από παρατεταμένη ξηρασία και δεδομένου ότι η παραγωγή κριθαριού και λυκίσκου απαιτεί μεγάλα αποθέματα νερού η αγορά θα «υποφέρει» και μάλιστα πολύ σύντομα. Εναλλακτικές λύσεις στην παραγωγή μπύρας -όπως το καλαμπόκι- μέχρι στιγμές δεν υπάρχουν λόγω των αυστηρών γερμανικών νόμων ως προς τα συστατικά της μπύρας.

ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟ

Στην Ελλάδα δεν είναι ευρέως δεδομένο αλλά στο εξωτερικό δεκάδες γενιές παιδιών έχουν μεγαλώσει αλείφοντας φυστικοβούτυρο στο ψωμί. Στην αγορά υπάρχει ήδη κρίση καθώς το περσινό καυτό καλοκαίρι μείωσε σημαντικά την παραγωγή φυστικιών. Εάν η θερμοκρασία συνεχίσει να ανεβαίνει, θεωρείται απολύτως σίγουρο ότι η τιμή στο φυστικοβούτυρο θα «απογειωθεί».

ΙΤΑΛΙΚΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ

Οι επιστήμονες του British Meteorological Office προειδοποιούν ότι η Ιταλία θα αναγκαστεί να εισάγει τα βασικά συστατικά των περίφημων ζυμαρικών, της επειδή η αλλαγή του κλίματός της θα αλλάξει τόσο ώστε θα είναι αδύνατη η καλλιέργεια σίτων. Η καλλιέργεια υπολογίζεται πως θα σταματήσει προς το τέλος του αιώνα που διανύουμε.

ΜΕΛΙ

Δεν είναι πια μυστικό ότι ο πληθυσμός των μελισσών έχει μειωθεί, παγκοσμίως. Οι πιο βροχεροί χειμώνες αλλά και οι βροχές του θέρους δυσκολεύουν τις μέλισσες στην αναζήτηση τροφής με αποτέλεσμα να λιμοκτονούν και να είναι επιρρεπείς σε πολλές ασθένειες. Αυτό φυσικά δεν θέτει σε κίνδυνο μόνο την παραγωγή μελιού καθώς οι μέλισσες βοηθούν στην γονιμοποίηση των καλλιεργειών.

Πηγή:¨ipaideia.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ