Υπογράφηκαν οι 2 πρώτες συμβάσεις Leader

johnΟι δύο πρώτες συμβάσεις συνολικού ύψους 298.563, 05 ευρώ για δημόσιες επενδύσεις μέσω του Προγράμματος Leader, υπογράφηκαν χθες το πρωί από την  Πρόεδρο της Επιτροπής Διαχείρισης Προγράμματος Leader – Αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου, παρουσία του δημάρχου Κιλελέρ κ. Ρίζου Κομήτσα και του προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Κιλελέρ (ΟΠΑΠ) και της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου (ΚΔΕΚ) κ. Θεοφάνη Νανούλη.

Μέσω του Προγράμματος Leader ο δήμος Κιλελέρ θα προχωρήσει στη Δημιουργία Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ενώ ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του δήμου θα προχωρήσει στη διοργάνωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων υπό τον τίτλο «Θερινά δρώμενα».

Πιο συγκεκριμένα, οι επενδύσεις του δήμου Κιλελέρ  εντάσσονται στις παρακάτω δράσεις του προγράμματος Leader:

L321-2:   Χώροι άσκησης πολιτιστικών, αθλητικών, εκπαιδευτικών, περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων καθώς και δραστηριοτήτων κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, όπως κέντρα φροντίδας παιδιών προσχολικής ηλικίας, δημοτικές βιβλιοθήκες, ωδεία κλπ.

L321-3:  Ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκδηλώσεων ανάδειξης και διατήρησης της τοπικής κληρονομιάς – στήριξης πολιτιστικών φορέων για μικρής κλίμακας υποδομή, προμήθεια εξοπλισμού, μουσικών οργάνων, στολών.

Κατά τη χθεσινή υπογραφή των πρώτων συμβάσεων στο δήμο Κιλελέρ,  η πρόεδρος της Ε.Δ.Π. Leader – αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Καραλαριώτου επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Η δημιουργία βιβλιοθήκης στο δήμο Κιλελέρ είναι ένα πολύ σημαντικό πολιτιστικό έργο που έχει ταυτόχρονα επιμορφωτικό κι εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Το έργο, που θα υλοποιηθεί μέσα από το Πρόγραμμα Leader, αφορά στη δημιουργία Δημοτικής Βιβλιοθήκης στη δημοτική κοινότητα. Νίκαιας, σε υφιστάμενο ισόγειο κτίριο επιφανείας 132,70 τ.μ.  ιδιοκτησίας του Δήμου (παλιός Αστυνομικός Σταθμός Νίκαιας) και περιλαμβάνει δαπάνες διαμόρφωσης εσωτερικών χώρων του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και δαπάνες εξοπλισμού (βιβλιοθήκες, αναγνωστήρια, υποδοχή).

Πρόκειται για μία παρέμβαση ουσίας που  θα καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων της Νίκαιας  και της ευρύτερης περιοχής – όλων των ηλικιών – για μάθηση κι ανάγνωση.  Άλλωστε, η Νίκαια βρίσκεται σε μία περιοχή που αναπτύσσεται ραγδαία και τέτοιου είδους επιμορφωτικές υποδομές είναι απαραίτητες. Μέλημά μας είναι να παραδώσουμε στους δημότες του δήμου Κιλελέρ μία άρτια εξοπλισμένη βιβλιοθήκη.

Ταυτόχρονα σήμερα υπογράφουμε και την ένταξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Θερινά δρώμενα» που αφορούν σε μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις σε όλες τις ενότητες του δήμου Κιλελέρ».

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που οι δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας αξιοποιούν στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για να πραγματοποιήσουν δράσεις που ωφελούν τις τοπικές κοινωνίες στο σύνολό τους».

Από την πλευρά του, ο κ. Κομήτσας ανέφερε συγκεκριμένα: «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που φτάσαμε στην ώρα της υλοποίησης συγκεκριμένων έργων μέσω του Προγράμματος Leader στο δήμο μας. Προχωρούμε στη δημιουργία Δημοτικής βιβλιοθήκης, ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή μας. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα αξιοποιήσουμε ένα εγκαταλειμμένο κτήριο που για χρόνια αποτελούσε την έδρα του αστυνομικού τμήματος Νίκαιας και θα το μετατρέψουμε σε χώρο πολιτισμού. Προς αυτή την κατεύθυνση, ευχαριστώ θερμά την πρόεδρο της ΕΔΠ Leader – αντιπεριφερειάρχη Ρένα Καραλαριώτου για τις  ενέργειές της και ευελπιστώ ότι σύντομα θα προχωρήσουμε στη δημοπράτηση και την εκτέλεση του έργου».

Μιλώντας για τα «Θερινά δρώμενα», φορέας υλοποίησης του οποίου είναι ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος δήμου Κιλελέρ, ο κ. Νανούλης, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με τη συντοπίτισσα –όπως χαρακτηριστικά είπε – πρόεδρο της ΕΔΠ κ. Καραλαριώτου,  τόνισε: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι μέσω του Leader εξασφαλίσαμε χρήματα για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις «θερινά δρώμενα» που αποτελούν πλέον θεσμό στην περιοχή μας και πραγματοποιούνται κάθε καλοκαίρι στις έδρες των δημοτικών ενοτήτων και τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Κιλελέρ. Θα δώσουμε έτσι τη δυνατότητα στους δημότες μας να παρακολουθήσουν μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και θεατρικά δρώμενα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμβάσεις που υπογράφηκαν είναι οι δύο πρώτες  από τις 18 συνολικά συμβάσεις της 2ης Προκήρυξης για Δημόσιες Επενδύσεις του  Τοπικού Προγράμματος «Προσέγγιση LEADER» του  Άξονα 4 του  ΠΑΑ 2007-2013 για την περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Το ποσό  των 1.203.937,90 εκ. ευρώ (με δημόσια δαπάνη 924.628,69 ευρώ) που θα δοθεί στα 18 έργα που συνολικά εντάχθηκαν για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα LEADER, αναμένεται να δώσει ώθηση σε σημαντικά έργα των δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, μεσούσης μάλιστα της οικονομικής κρίσης. Το Πρόγραμμα LEADER χειρίζεται η Αναπτυξιακή Εταιρία Ν. Λάρισας (ΑΕΝΟΛ).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ