Να ιδρύσουν οι δήμοι τμήματα αντιμετώπισης μαθησιακών δυσκολιών

HOYLIAROSΑνοιχτή πρόσκληση προς τους δήμους της Επικράτειας για την ίδρυση εκπαιδευτικών τμημάτων με πρόγραμμα αντιμετώπισης μαθησιακών δυσκολιών και αναπηρίας στο πλαίσιο των Πράξεων: «ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ ΑΠ 7 & ΑΠ 8», απευθύνει ο προϊστάμενος ΚΕΔΔΥ Ν Λάρισας Δημήτρης Χουλιαρός, επισημαίνοντας ότι η ίδρυση τέτοιων τμημάτων θα συμβάλει αποφασιστικά στην ποιοτική αναβάθμιση της αναπηρίας στη χώρα μας.Τα τμήματα αυτά θα μπορούν να στεγαστούν σε χώρους των ΚΕΔΔΥ κατά τις απογευματινές ώρες, με τη σύμφωνη γνώμη των υπευθύνων, όπως βέβαια και σε κάθε κτίριο του δημοσίου.

Επίσης σημειώνει ότι για τον εξοπλισμό που θα χρειαστεί για την κάλυψη των αναγκών, έγιναν ήδη επαφές με φορείς στην Ελλάδα και εξωτερικό και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για προσφορές και δωρεές. Από χώρες της Ευρώπης, δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η Δανία και σε άρθρα που έχουν δημοσιευθεί εκεί, διατίθενται να στείλουν εξοπλισμό, όπως  υπολογιστές  κλπ,  οι απλοί πολίτες προκειμένου έτσι να βοηθήσουν αυτή τη δράση.

Επίσης, ξεκαθαρίζει ότι για τις αμοιβές των ειδικοτήτων που θα ασχολούνται με το συγκεκριμένο πρόγραμμα υπάρχει πρόγραμμα ΕΣΠΑ που μπορεί να ενταχθεί για τις αμοιβές που θα χρειαστούν για τους απασχολούμενους.

Οι ειδικότητες που εμπλέκονται, μπορούν να είναι:

Ειδικοί εκπαιδευτικοί κάθε βαθμίδας,

Ψυχολόγοι και Ψυχίατροι,

Λογοθεραπευτές

Κοινωνικοί Λειτουργοί.

Φυσικοθεραπευτές,  Εργοθεραπευτές

«Ο τρόπος αυτός θα αποτελέσει αναμφισβήτητα πόλο έλξης ενδιαφέροντος για ενημέρωση και στήριξη πολλών οικογενειών και ευπαθών ομάδων της Θεσσαλίας αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Ιδιαίτερα την εποχή που ζούμε οι μειονότητες με δυσκολίες χρειάζονται την βοήθειά μας από κάθε άποψη αλλά και γιατί έτσι επιπλέον φαίνεται η ποιότητα της κοινωνίας μας βάσει των πράξεών μας ως πολιτών αλλά και πολιτικών» αναφέρει χαρακτηριστικά στην πρότασή του ο κ. Χουλιαρός.

Το αντικείμενο

Οι εκπαιδευτικοί τομείς που θίγονται  και θα εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση και αποκατάστασή τους στο τμήμα αντιμετώπισης δυσκολιών μάθησης του, θα είναι:

• αντιμετώπιση δυσλεξίας και μαθησιακών δυσκολιών, που συναντάμε στο δημοτικό σχολείο και γυμνάσιο,

• αλλά και για δυσκολίες λόγου και κάθε μορφής αναπηρίας στην ειδική αγωγή, με ιδιαίτερη έμφαση στην αυτονομία των μαθητών.

Βασικός συντελεστής και καινοτομία στη χρήση αυτή των εφαρμογών αποτελούν ψηφιακά προγράμματα μέσω υπολογιστή που μπορούν να προσαρμοστούν και να χρησιμοποιηθούν από διάφορους χρήστες με ιδιαίτερες δυσκολίες και αναπηρίες με σκοπό τη νοητικής τους ανάπτυξη και επικοινωνία. Έτσι για τον αυτισμό μπορούν να χρησιμοποιηθούν σύμβολα και εικόνες με φωνητική ανταπόκριση, όπως βέβαια και για τη νοητική στέρηση, κινητικά προβλήματα. κλπ. Με προσαρμογή δε του ανάλογου εξοπλισμού και ανάλογα με την κάθε πάθηση και εκπαιδευτική ανάγκη του μαθητή, μπορούμε να καταφέρουμε, ώστε το άτομο έστω και με τα μάτια ή κάποιου μέλους του σώματος, να μπορεί να μιλάει και να επικοινωνεί με το περιβάλλον με χρήση υπολογιστή.

Η βοήθεια αυτή είναι απαραίτητη διότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα φορέας που να μπορεί να βοηθήσει μαθητές με δυσκολίες και αναπηρίες, εκτός από ιδιώτες βέβαια που όμως το κόστος είναι πολύ υψηλό μεν ,αλλά και τα ταμεία πλέον δεν είναι σε θέση να καλύψουν αυτές τις ανάγκες. Το σχολείο επίσης δεν είναι σε θέση μέσα στην κανονική τάξη να βοηθήσει εξατομικευμένα περιπτώσεις μαθητών με δυσκολίες

Σε  μια τέτοια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο κάτι τέτοιο να συμβεί και να μείνει μια ολόκληρη ευπαθής κοινωνική ομάδα αβοήθητη. Άλλωστε η θέση της αναπηρίας και ο σεβασμός προς όλες αυτές τις κοινωνικές ομάδες δείχνει την ποιότητα της κοινωνίας μας αλλά και τις προτεραιότητές μας.

Στον Τύρναβο

Ο κ. Χουλιαρός κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο τμήμα που είχε λειτουργήσει στον Τύρναβο τονίζοντας τα εξής:

«Από τον Οργανισμό Μέριμνας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Τυρνάβου και με υπεύθυνο λειτουργίας του τμήματος κ. Δημήτρη Χουλιαρό, εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής, τέθηκε σε εφαρμογή  και λειτούργησε για  πέντε  χρόνια σχεδόν, από το 2007 έως 2011,  με ευθύνη του Δήμου και δωρεάν για τους μαθητές,

 πρόγραμμα αντιμετώπισης μαθησιακών δυσκολιών και αναπηρίας.

Η μέθοδος βασίστηκε  στη χρήση υπολογιστών, ώστε μαθητές με δυσκολίες στην ανάγνωση, γραφή και αποκωδικοποίηση του λόγου να βοηθηθούν αποτελεσματικά, αλλά και να αυτονομηθούν.

Οι μαθητές είχαν στη διάθεσή τους φορητούς υπολογιστές, παραχωρημένους από το Δήμο, με βοηθητικά προγράμματα. Με τα νέα πακέτα σχολικών βιβλίων του δημοτικού και γυμνασίου υπάρχουν πλέον όλα και σε ψηφιακή μορφή με αποτέλεσμα ο υπολογιστής να μπορεί να διαβάζει με πολύ καλή άρθρωση και ταχύτητα που ρυθμίζεται, κάθε μάθημα του σχολείου και οι μαθητές να έχουν έτσι πρόσβαση στη μάθηση ενώ παράλληλα ασκούνται στο να βελτιώνονται στις δεξιότητες που μέχρι τώρα τους δυσκόλευαν. Πέρα όμως από τη χρήση και εφαρμογή ψηφιακών προγραμμάτων, οι μαθητές βοηθιούνται πολύπλευρα ώστε να μάθουν να χειρίζονται σωστά τις δυσκολίες τους και με στρατηγικές που μακρόχρονα να έχουν θετικές επιδράσεις στην αυτοπεποίθηση τους και αυτοεκτίμηση.

Υπήρξε βέβαια σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας και πρόγραμμα συμβουλευτικής στήριξης των γονέων από ψυχολόγο, έτσι ώστε καλύτερα να μπορέσουν και οι ίδιοι οι γονείς  να αποδεχτούν τις δυσκολίες και να βοηθήσουν τα παιδιά τους.

Αποτελεί βεβαίως αναγκαιότητα η εφαρμογή ενός τέτοιου εκπαιδευτικού προγράμματος προκειμένου οι μαθητές με δυσκολίες να βοηθηθούν.

Λειτούργησε επίσης και τμήμα αντιμετώπισης μαθητών με αναπηρίες, με περιπτώσεις όπως αυτισμού, νοητικής στέρησης, δυσαρθρίας, σύνδρομο ντάουν, εγκεφαλική παράλυση κλπ. με εκπαιδευτική αντιμετώπιση με βοηθητικά μέσα ομιλίας, μέσω υπολογιστή».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ