Ερευνες ικανοποίησης ασθενών στα νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ

μακρηςΣτην έναρξη Προγράμματος με θέμα: ’’Εφαρμογή Μεθοδολογίας Κύκλων Ποιότητας σε Κλινικά Εργαστήρια’’ παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν ο Διοικητής της 5ης Υ.Πε. κ. Λάζ. Μακρής και ο Υποδιοικητής του Γ.Ν. Λάρισας κ. Κ. Καραμπάτσας. Το τριήμερο πρόγραμμα συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Υγείας και την 5η Υ.Πε. και υλοποιείται στο χώρο του αμφιθεάτρου του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Σε δηλώσεις του ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Λαζ. Μακρής τόνισε: «Υπάρχει σε μερίδα πολιτών η αντίληψη ότι ’’περιοριστική πολιτική’’ και ’’ποιότητα’’ είναι έννοιες αντίρροπες. Πρόκειται προφανώς για εσφαλμένη προσέγγιση. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς την περίπτωση ενός Ιδρύματος με χαμηλούς δείκτες ποιότητας, στο οποίο το κύριο χαρακτηριστικό της λειτουργίας είναι η μη τήρηση των διαδικασιών και η παρατήρηση λοιμώξεων στο μετεγχειρητικό στάδιο των ασθενών. Αυτό θα σήμαινε αυτομάτως, μεγάλη ταλαιπωρία για τον ασθενή, επιβάρυνση με εργατοώρες για το προσωπικό του νοσοκομείου και υψηλό κόστος νοσηλείας για τα ταμεία. 

Συνεπώς, ποιότητα σημαίνει και μείωση ή εκλογίκευση δαπανών.

Στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας πραγματοποιούνται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ’’Μηνιαίες Έρευνες Ικανοποίησης Ασθενών’’.

Ενδεικτικά από τη συγκριτική αξιολόγηση τριών, περίπου ομοειδών νοσοκομείων της 5ης Υ.Πε., Καρδίτσας, Τρικάλων και Χαλκίδας για τα οποία διαθέτουμε πλήρη στοιχεία των «Μηνιαίων Ερευνών Ικανοποίησης Ασθενών», του περασμένου έτους, προκύπτουν τα παρακάτω ενδιαφέροντα ευρήματα:

• Σε ότι αφορά τους εσωτερικούς ασθενείς, δηλ. σε νοσηλευόμενους και στις ερωτήσεις πόσο συχνά οι νοσηλεύτριες και οι γιατροί τους φέρθηκαν με σεβασμό ή τους άκουσαν με προσοχή, οι θετικές απαντήσεις ξεπερνούν το 90% !

Στην δε κρίσιμη ερώτηση αν θα συστήνανε το νοσοκομείο που επισκέφθηκαν σε φίλους ή στην οικογένεια τους, οι θετικές απαντήσεις κυμαίνονται από 80% – 94% !

• Σε ότι αφορά τους εξωτερικούς ασθενείς, αυτούς δηλ. που επισκέφθηκαν τα Εξωτερικά Ιατρεία ή το Τμήμα Επειγόντων και στις ερωτήσεις που αφορούν στη συμπεριφορά του προσωπικού και των γιατρών κατά τη διάρκεια των εξετάσεων οι θετικές απαντήσεις κινούνται γύρω στο 80% ! Στη δε ερώτηση αν θα συστήνανε το νοσοκομείο σε φίλους ή στην οικογένεια τους, οι θετικές απαντήσεις κινούνται γύρω στο 90% !

Πρόκειται στην πράξη για την επιβράβευση ιατρών και εργαζομένων από τους ίδιους τους ασθενείς. Το αξιοσημείωτο είναι, ότι αυτό συμβαίνει παρά τις μειώσεις μισθών που έχουν υποστεί και οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων και αποτελεί στην ουσία διπλή επιβράβευση τους.

Τα αποτελέσματα των μηνιαίων ερωτηματολογίων οφείλουν να είναι θέμα προς συζήτηση στις μηνιαίες συναντήσεις των Επιτροπών Ποιότητας, που έχουν συσταθεί έτσι ώστε να επιλύονται προβλήματα και να τίθενται οι στόχοι και μετρήσιμοι δείκτες για την επόμενη περίοδο.

Είναι αυτονόητο ότι αυτές οι έρευνες δεν αποτελούν αυτοσκοπό, αλλά την βάση για να μετατραπούν σε χρήσιμο εργαλείο σε μία επίμονη προώθηση πολιτικών που θα αποβούν επωφελείς για τους χρήστες υγείας κυρίως».

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Υποδιοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Κ. Καραμπάτσας και αφού καλωσόρισε εργαζόμενους και εισηγητές, αναφέρθηκε στις έρευνες Ικανοποίησης Ασθενών του Νοσοκομείου σε μία σειρά άλλων πρωτοβουλιών όπως είναι η συμμετοχή του Νοσοκομείου, στο πολύτιμο έργο των Κινητών Μονάδων και στην κάλυψη από υγειονομικής πλευράς των παραλίων της Λάρισας κατά τους απαιτητικούς θερινούς μήνες.

«Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία εποχή κατά την οποία μειώνουμε δραστικά τις δαπάνες, οι οποίες ήταν για σπατάλες του παρελθόντος, σε μια διαρκή προσπάθεια μας και συνεργασία με την 5η Υ.Πε., προσπαθώντας να αναβαθμίσουμε ταυτόχρονα και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών», τόνισε ο κ. Καραμπάτσας.

Τέλος οι δύο διοικητές, ευχαρίστησαν τους εργαζόμενους για τις πολύτιμες υπηρεσίες τους προς τους ασθενείς, και προσωπικά τους κυρίους Δημ. Πάτσιο από την Υ.Πε. και Χάρη Αποστολίδη από το Γ.Ν.Λ., στελέχη που παρακολουθούν στενά με τους συναδέλφους τους τα Προγράμματα Ποιότητας. 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com