Εγινε καταγραφή των Κιρκινεζιών του θεσσαλικού κάμπου

κιρκινεζιΟλοκληρώθηκε η δεύτερη βδομάδα απογραφής του πληθυσμού των Κιρκινεζιών στο θεσσαλικό κάμπο. Δέκα ερευνητές από τους φορείς υλοποίησης του έργου, μαζί με εθελοντές, βρέθηκαν τις τελευταίες μέρες στην περιοχή, μέτρησαν τα Κιρκινέζια και εντόπισαν τις θέσεις όπου θα φτιάξουν τις φωλιές τους. Συνολικά καλύφθηκαν 18 χωριά.

Πραγματοποιήθηκαν καταγραφές από εποπτικές θέσεις, όπως είναι τα καμπαναριά εκκλησιών και οι υδατόπυργοι, καθώς και σάρωση όλων των δρόμων των χωριών με αυτοκίνητο. Ιδιαίτερες ευχαριστίες σε όλους όσους βοήθησαν, παρέχοντας πρόσβαση στις εποπτικές θέσεις. Η απογραφή θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, οπότε οι κάτοικοι των περιοχών αυτών δεν χρειάζεται να ξαφνιαστούν εάν δουν κάποιους να παρατηρούν τα σπίτια, τις στέγες και τα δέντρα στο χωριό τους.

Τα Κιρκινέζια έχουν φτάσει εδώ και ένα μήνα από την Αφρική, όπου πέρασαν το χειμώνα. Πλέον τα περισσότερα ζευγάρια έχουν δημιουργηθεί, έχουν επιλέξει τις κατάλληλες θέσεις για να φωλιάσουν και σε λιγότερο από δέκα μέρες αναμένεται να αποκτήσουν τα πρώτα αυγά τους. Για το λόγο αυτό παρακαλούνται όσοι φιλοξενούν Κιρκινέζια στις στέγες τους να αποφύγουν την πραγματοποίηση επισκευών μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, οπότε και θα έχουν μεγαλώσει τα μικρά τους και θα φύγουν από τη φωλιά.

Ο θεσσαλικός κάμπος φιλοξενεί τα 3/4 του πληθυσμού των Κιρκινεζιών που απαντώνται στην Ελλάδα. Τα πουλιά είναι διάσπαρτα σε όλη την πεδιάδα με αποικίες σε περισσότερα από 100 χωριά, με ορισμένα από αυτά να φιλοξενούν ακόμα και εκατοντάδες ζευγάρια. Το Κιρκινέζι αν και κάποτε ήταν ένα κοινό είδος, έχει υποστεί δραματική μείωση από τη δεκαετία του ’70.

Η δράση πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος LIFE για το Κιρκινέζι. Στόχος του προγράμματος είναι να βελτιώσει τις συνθήκες για το Κιρκινέζι στην περιοχή του θεσσαλικού κάμπου, δημιουργώντας, όμως, ταυτόχρονα και ευκαιρίες για την τοπική κοινωνία. Στο πλαίσιο του προγράμματος μεταξύ άλλων (α) τοποθετούνται σε σκεπές κτιρίων τεχνητές φωλιές για Κιρκινέζια, (β) προωθούνται φιλικές προς το Κιρκινέζι καλλιεργητικές πρακτικές και υλοποιούνται έργα βελτίωσης της δομής των αγροτικών οικοσυστημάτων και (γ) προωθείται ο οικοτουρισμός και η παραγωγή «φιλικών προς το Κιρκινέζι και τη βιοποικιλότητα» προϊόντων.

Το Πρόγραμμα LIFΕ – Φύση «Διατήρησης και διαχείριση του Κιρκινεζιού (Falco naumanni) σε τρεις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) της Ελλάδας» (LIFE11 NAT/GR/001011) υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τον Δήμο Ρήγα Φεραίου, τον Φορέα Διαχείρισης της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την εταιρεία Περιβαλλοντικής Διαχείρισης NCC, με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ιστοσελίδες του προγράμματος:: www.life-kirkinezi.gr, www.facebook.com/LifeKirkinezi

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 24210-93274, 93281

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ