Να αποζημιωθούν άμεσα οι παραγωγοί φακής

ψυρραςΟ βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ., Θωμάς Ψύρρας, κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  σχετικά με την «Αποζημίωση των αγροτών για την ολοσχερή καταστροφή των καλλιεργειών των ψυχανθών (φακές) που έχουν προσβληθεί από το ολοπαράσιτο Οροβάγχη (Orobance sp)». Στην ερώτησή του αναφέρει τα εξής:

«Είναι γνωστό ότι η περιοχή μεταξύ Φαρσάλων και Λάρισας παράγει μια από τις μεγαλύτερες ποσότητες και καλύτερες ποιότητες οσπρίων (φακές, ρεβίθια) στην Ελλάδα.

Κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο σπάρθηκαν στην παραπάνω περιοχή, μεταξύ των άλλων και σπόροι φακής, οι οποίοι ήταν μολυσμένοι από το φυτικό ολοπαράσιτο Οροβάγχη (Orobanche sp). Τις τελευταίες μέρες έγινε αντιληπτό το πρόβλημα, επειδή άρχισαν να φυτρώνουν τα παράσιτα. Οι Οροβάγχες  παρασιτούν το ριζικό σύστημα των φυτών και καταστρέφουν ολοσχερώς τις καλλιέργειες των ψυχανθών, με αποτέλεσμα να γίνεται απαγορευτική πλέον η καλλιέργεια τους. Έτσι καταστρέφεται η δυνατότητα αμειψισποράς των δημητριακών με αποτέλεσμα να έχουμε  αύξηση των εξόδων καλλιέργειας (αυξημένη χρήση λιπασμάτων, μειωμένη παραγωγή), πέραν της δυσμενούς επίπτωσης που έχει η μονοκαλλιέργεια στο περιβάλλον. Οι απώτερες συνέπειες θα είναι η μείωση της παραγωγής και της ποιότητας εγχώριων προϊόντων (οσπρίων, δημητριακών), που χρησιμοποιούνται ευρέως στη διατροφή του πληθυσμού αλλά και ως ζωοτροφές, η μείωση του αγροτικού εισοδήματος και η αύξηση των εισαγωγών.

Η ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος επιβάλει την λεπτομερή καταγραφή των μολυσμένων αγροτεμαχίων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και την ολοσχερή καταστροφή της καλλιέργειας πριν προλάβουν τα παράσιτα να δώσουν σπόρους, όταν το καθένα παράγει περίπου 150.000 από αυτούς. Για να γίνει η καταστροφή επιβάλλεται η αποζημίωση των αγροτών, που θα κάλυπτε τουλάχιστον τα καλλιεργητικά έξοδα και τα έξοδα της καταστροφής της καλλιέργειας.

Ερωτάται o Υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ο Υπουργός για την άμεση αντιμετώπιση αυτού του σημαντικού προβλήματος που ανέκυψε στην εν λόγω περιοχή;»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ