Το ΕΚΝΛ, καταγγέλλει την Περιφέρεια Θεσσαλίας, για τον αποκλεισμό του από τους φορείς που είχαν τοποθέτηση στο «αναπτυξιακό» συνέδριο που οργάνωσε, ενώ αντίθετα δόθηκε ο λόγος σε μια σειρά στελέχη της κυβέρνησης, της περιφέρειας και φορέων των επιχειρηματιών που συμφωνούν με την κυρίαρχη πολιτική, η οποία, όπως υποστηρίζει, στηρίζει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.
Αλλωστε όπως αναφέρει η διοίκηση του κέντρου για το λόγο αυτό δεν παραβρέθηκε ως διακοσμητικό στοιχείο σε ένα συνέδριο που αποδείχτηκε ότι δεν έχει σχέση με τα προβλήματα των εργαζομένων.
Το ΕΚΝΛ, παράλληλα κάνει δημόσια γνωστή την τοποθέτηση του, σχετικά με το περιεχόμενο του συνεδρίου, δηλώνοντας ότι η ανάπτυξη της οικονομίας δεν είναι ουδέτερη διαδικασία, με δεδομένο ότι η κοινωνία μας χωρίζεται σε τάξεις με ριζικά αντιτιθέμενα συμφέροντα.
Πιο συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρει:
«Η ανάπτυξη ή θα γίνεται με κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνίας ή την αύξηση των κερδών των καπιταλιστών. Στο σύστημα που ζούμε, όπου τα μέσα παραγωγής, είναι ιδιοκτησία μιας μειοψηφίας καπιταλιστών, που τα κινούν ή όχι, με σκοπό την αποκόμιση του μεγαλύτερου κέρδους, η όποια ανάπτυξη σημειώνεται κατά περιόδους, ωφελεί αυτή τη μειοψηφία, που σωρεύει κέρδη, μέσα παραγωγής, σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Αυτή την ανάπτυξη υπηρέτησαν και συνεχίζουν να υπηρετούν οι κυβερνήσεις Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ και η συγκυβέρνηση Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ. Αυτή την ανάπτυξη υπηρετούν και τα όργανα της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης, ιδιαίτερα μετά τον «Καλλικράτη». Στο πλαίσιο της γενικής φιλομονοπωλιακής πολιτικής δεν μπορεί να υπάρχουν φιλολαϊκές τοπικές νησίδες.
Αυτή η ανάπτυξη, που στηρίζεται σ’ αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της οικονομίας, αναπόφευκτα οδηγεί σε βαθιές οικονομικές κρίσεις όπως αυτήν που ξέσπασε στη χώρα μας, τις βαριές συνέπειες της οποίας βιώνει η εργατική τάξη, αλλά και οι μικροί αγρότες και ΕΒΕ.
Τα πλήγματα που έχει δεχτεί η παραγωγική βάση της Θεσσαλίας και της χώρας μας, στον αγροτικό τομέα και στη βιομηχανία, η απασχόληση και το λαϊκό εισόδημα, είναι αποτελέσματα αυτού του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης που επιδιώκει το όλο και μεγαλύτερο κέρδος και του ανισότιμου καταμερισμού στο πλαίσια της Ε.Ε.
Διέξοδος από την καπιταλιστική κρίση προς όφελος της εργατικής τάξης, των μικρών αγροτών και ΕΒΕ δεν μπορεί να υπάρξει, παρά μόνο με τη ριζική αλλαγή της κοινωνίας, με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, με την αλλαγή τάξης στην εξουσία. Επομένως όποιο μίγμα πολιτικής ακολουθηθεί, θα υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου και δε θα δώσει λύσεις στα λαϊκά προβλήματα. Η όποια ανάπτυξη, θα είναι σύντομη και απαρχή νέας βαθύτερης κρίσης.
Το ΕΚΝΛ, θεωρεί ότι οι ανάγκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, μπορούν να ικανοποιηθούν μόνο στα πλαίσια ενός διαφορετικού τρόπου ανάπτυξης όλων των τομέων της χώρας και της Θεσσαλίας (αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, βιομηχανία, υπηρεσίες), σε ρήξη με τα ασφυκτικά πλαίσια της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και της Ε.Ε, που θα καθοδηγείται από την εργατική εξουσία. Που θα στηρίζεται στην κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, τις δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες υγείας-πρόνοιας, εκπαίδευσης και την συνεταιριστικοποίηση της μικρής αγροτικής παραγωγής. Σε ένα κεντρικό σχέδιο, που θα εξειδικεύεται σε περιφερειακό και κλαδικό επίπεδο για τους τομείς που θα αναπτυχθούν, την κατανομή των υλικών πόρων, του ανθρώπινου δυναμικού, αξιοποιώντας τις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και της Θεσσαλίας, στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, στη βιομηχανία, τα ορυκτά κοιτάσματα, τους ενεργειακούς πόρους με σεβασμό στο περιβάλλον, τους υδάτινους πόρους, το έμπειρο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό. Αυτός ο δρόμος μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη περιοχών και κλάδων, της παραγωγής και των υποδομών, για τη λαϊκή ευημερία.
Γι’ αυτή την ανάπτυξη αγωνιζόμαστε, έχοντας συνείδηση, ότι αυτή θα έρθει, όχι σαν αποτέλεσμα διαβουλεύσεων, αλλά σκληρών αγώνων για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και οικονομίας. Με τέτοια προοπτική το ΕΚΝΛ, οργανώνει και τον αγώνα των εργαζομένων σήμερα, ενάντια στις συνέπειες της κρίσης και των αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζουν η Ε.Ε, οι κυβερνήσεις, τα όργανα περιφερειακής και τοπικής διοίκησης. Διεκδικεί τη διαγραφή του χρέους, που δημιούργησαν οι πολιτικές στήριξης του κεφαλαίου, την κατάργηση των μνημονίων, την αποδέσμευση από την Ε.Ε. Διεκδικεί, μέτρα υπεράσπισης της θέσης των ανέργων, των εργαζομένων, των συνταξιούχων.
Τα διάφορα δήθεν αναπτυξιακά προγράμματα και έργα, δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας, ούτε της ανάπτυξης της παραγωγής και της κάλυψης των διατροφικών και των άλλων αναγκών του λαού. Δεν υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες, αλλά την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, με τη μορφή των επιδοτήσεων για δήθεν θέσεις εργασίας, για επενδύσεις, εξαγωγές, με το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, την κατασκευή έργων με κρατικά κονδύλια και ΣΔΙΤ, που δίνονται για εκμετάλλευση σε ιδιώτες.
Το ΕΚΝΛ διεκδικεί αυτά τα χρήματα που είναι ιδρώτας του λαού, να δίνονται και να γίνονται έργα και υποδομές που θα ανήκουν στο λαό, να συμβάλουν στον περιορισμό της ανεργίας, όσο γίνεται μέσα στον καπιταλισμό, στην κάλυψη λαϊκών αναγκών, χωρίς αυτές να είναι εμπόρευμα, κόντρα στις προτεραιότητες που μπαίνουν από την Ε.Ε, την κυβέρνηση με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου.
Να καταργηθούν κάθε είδους τοπικοί φόροι, ανταποδοτικά τέλη και κάθε έμμεση φορολογία. Επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δήμων και περιφέρειας από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Λέμε όχι στα προγράμματα επιδότησης της εργοδοσίας που ανακυκλώνουν την ανεργία και εξασφαλίζουν τζάμπα εργατικό δυναμικό σε επιχειρηματίες, στα ΤΟΠΣΑ, στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, στις ελαστικές μορφές εργασίας και την ανασφάλιστη εργασία. Διεκδικούμε πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, να μην απολυθεί κανείς συμβασιούχος. Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην Υγεία-Πρόνοια, στους ΟΤΑ, στην Παιδεία.
Να επαναλειτουργήσουν με ευθύνη του κράτους η ΕΒΖ και το εργοστάσιο Οινοπνεύματος.
Επιδότηση όλων των ανέργων χωρίς προϋποθέσεις, όσο είναι άνεργοι και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τους.
Δημιουργία κρατικών πρατήριων συγκέντρωσης και δωρεάν διάθεσης των αναγκαίων τροφίμων στις οικογένειες των ανέργων. Επίσης πρατηρίων που θα παρέχουν είδη υγιεινής, ένδυσης και υπόδησης σε τιμές κόστους στους ανέργους.
Να δίνεται ένα δωρεάν γεύμα ημερησίως σε όλα τα παιδιά στα δημόσια σχολεία.
Να νοικιασθούν κλειστά ξενοδοχεία στη Λάρισα από το κράτος, για να καλύψουν ανάγκες στέγασης ανέργων, που τους έγινε έξωση γιατί δεν έχουν να πληρώσουν νοίκι.
Ανάπτυξη ενιαίου, αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν συστήματος Υγείας-Πρόνοιας, με χρηματοδότηση από το κράτος και κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.
Να λειτουργήσουν άμεσα όσες κλινικές είναι κλειστές ή υπολειτουργούν στο Γ.Ν.Λ και στο Π.Π.Ν με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό. Κατασκευή Κέντρων Υγείας με ευθύνη του κράτους στις συνοικίες (Φιλιππούπολη, Ν. Σμύρνη, Γιάννουλη, Αβέρωφ).
Κατασκευή δημόσιου κέντρου αποκατάστασης στη Λάρισα, δημόσιας ψυχιατρικής κλινικής, κέντρων ψυχικής υγείας ή κινητής μονάδας ψυχικής υγείας. Να δημιουργηθούν δημόσιοι δωρεάν ξενώνες, οικοτροφεία, που να καλύπτουν τις ανάγκες για τέτοιες δομές.
Κατασκευή σχολείων, κτιρίου Βιοχημείας, σπουδαστικών εστιών στη Λάρισα, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση. Άμεση πλήρωση των κενών θέσεων στα σχολεία με διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Καμία συγχώνευση ή κατάργηση σχολείων. Πλήρης κρατική χρηματοδότηση για κτιριακές και λειτουργικές ανάγκες. Δωρεάν μετακίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς και πρόσβαση σε μουσεία, θέατρα, αθλητικούς χώρους για μαθητές, σπουδαστές.
Να γίνουν δεκτά στη δύναμη των σταθμών όλα τα παιδιά των οικογενειών που έχουν κάνει αίτηση. Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να γίνουν νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Να καταργηθεί η πληρωμή από τους γονείς και να χρηματοδοτηθούν από το κράτος.
Κρατικά προγράμματα λαϊκής στέγης που θα καλύπτουν τις βασικές λαϊκές ανάγκες. Σχεδιασμός για πρόληψη των σεισμικών επιπτώσεων και μέτρα αντιμετώπισης μετασεισμικών καταστάσεων. Να προχωρήσουν οι έρευνες για αντισεισμική προστασία δημόσιων κτιρίων, σχολείων, νοσοκομείων, κέντρων διασκέδασης και άθλησης.
Να επαναλειτουργήσει ο ΟΕΚ, να σταματήσει η εκποίηση της περιουσίας του. Να ενισχυθεί το κατασκευαστικό του πρόγραμμα. Άμεση ανέγερση εργατικών κατοικιών (Τούμπα, Αγ.Θωμάς). Να γίνουν εργατικές κατοικίες (Ομορφοχώρι, Τσαριτσάνη, Φαλάνη). Κατασκευή των νέων κτιρίων του ΙΚΑ και του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.
Περιβαλλοντικός σχεδιασμός αντιπλημμυρικών έργων και αποκλειστικά κρατική και ολοκληρωμένη διαχείριση υδάτινων πόρων που θα αφορά την έρευνα, την προστασία και την αξιοποίησή τους συνολικά στη χώρα και στη Θεσσαλία. Άμεσα μέτρα για να σταματήσει η μόλυνση των υδροφορέων (Πηνειός, Ξηριάς, Κάρλα) από βιομηχανικά απόβλητα και φυτοφάρμακα και να εφαρμοσθούν προγράμματα αποκατάστασής τους για υγιεινό και φθηνό νερό. Κατασκευή έργων ύδρευσης, αποχέτευσης, βιολογικών καθαρισμών σε δήμους, που δεν έχουν ή δεν καλύπτονται οι ανάγκες. Να ολοκληρωθούν τα έργα εκτροπής του Αχελώου, συγκέντρωσης και διοχέτευσης των νερών για άρδευση-ύδρευση. Να τελειώσει η σύνδεση του φράγματος Γυρτώνης με την Κάρλα.
Μετατροπή σε δημόσια περιουσία όλων των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων στα βουνά και τα δάση. Αναδάσωση καμένων εκτάσεων, προστασία και διαχείριση δασικών οικοσυστημάτων. Προστασία ελεύθερων χώρων, ποταμών, λιμνών, θαλασσών από βιομηχανική ρύπανση και των παραλίων από φερτά υλικά. Άμεση αξιοποίηση δημόσιων χώρων για την ανάπτυξη αστικού πράσινου, περιαστικού πράσινου, προστασία των δασών, προστασία και διάνοιξη μπαζωμένων ρεμάτων. Απομάκρυνση ρυπογόνων εγκαταστάσεων από αστικά κέντρα σε ΒΙΠΕ.
Αποκλειστικά δημόσιοι φορείς διαχείρισης μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων. Αποκλεισμός της καύσης, προώθηση της ανακύκλωσης, διάθεση των υπολοίπων σε ΧΥΤΑ. Ασφαλή ενδονοσοκομειακή διαχείριση αποβλήτων.
Ορθολογική ανάπτυξη των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και ιδιαίτερα του σιδηρόδρομου, στο πλαίσιο ενός Δημόσιου Φορέα. Να γίνουν άμεσα έργα (διπλή γραμμή, ηλεκτροκίνηση). Να ολοκληρωθούν με κρατική ευθύνη τα οδικά έργα και να καταργηθούν τα διόδια.
Αποκλειστικά δημόσιες δωρεάν υποδομές και υπηρεσίες για τη Φυσική Αγωγή, τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό για όλο το λαό, τη νεολαία.
Όχι στην αποποινικοποίηση των ναρκωτικών, στον διαχωρισμό σε σκληρά-μαλακά. Δημόσιες δωρεάν δομές πρόληψης, θεραπείας, κοινωνικής επανένταξης σε όλη τη χώρα με γενναία χρηματοδότηση. Καμιά επιχειρηματική δράση στους τομείς αυτούς.