Έχει μήκος 3 χιλιόμετρα, 500 μέτρα πλάτος και είναι 100 μέτρα υψηλό, αυτό το απειλητικό τείχος άμμου, που θα περίμενε κανείς να δει στην έρημο Σαχάρα, και όχι στη δυτική ακτή της Γαλλίας. Λόγω μιας ιδιοτροπίας της φύσης, ο Μεγάλος Αμμόλοφος της Πύλα έχει γίνει ο μεγαλύτερος αμμόλοφος στην Ευρώπη και κατευθύνεται προς την ενδοχώρα με ορμή καταπίνοντας σπίτια, δρόμους ακόμη και ένα δάσος…
Βρίσκεται στις ακτές του Ατλαντικού στη La Teste-de-Buch, περίπου 60 χιλιόμετρα νοτιο-δυτικά του Bordeaux, και έχει διογκωθεί κατά τη διάρκεια των αιώνων, με αποτέλεσμα τώρα να αποτελείται από 60 εκατομμύρια κυβικά μέτρα άμμου.
Οι δυτικοί άνεμοι του Ατλαντικού, που σπρώχνουν συνεχώς άμμο στην ακτή, κάνουν τον αμμόλοφος να κινείται με ρυθμό πέντε μέτρα το χρόνο. Πιστεύεται ότι έχει διπλασιαστεί σε όγκο μόνο κατά τα τελευταία εκατό χρόνια.
Η μετακίνηση του βουνού από άμμο πιέζει το γύρω δάσος, έχει σκεπάσει δρόμους και σπίτια, και έχει καταπιεί τμήματα του Ατλαντικού Τείχους, ένα εκτεταμένο σύστημα παράκτιων οχυρώσεων που χτίστηκε από τη ναζιστική Γερμανία κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.
Σε ένα παράδειγμα, μια οικογένεια από το Μπορντό αποφάσισε να χτίσει μια βίλα στην άκρη του αμμόλοφου το 1928, αλλά δύο χρόνια αργότερα, η άμμος άρχισε να εισβάλει το σπίτι, και το 1936, το σπίτι είχε εξαφανιστεί εντελώς.
Λόγω της απροσδόκητης θέσης και ομορφιάς του, έχει γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, προσελκύοντας εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής με τους αλεξιπτωτιστές πλαγιάς (παραπέντε).
Ο αμμόλοφος, επίσης γνωστός ως Dune Du Πύλα, έχει δημιουργηθεί χάρη στη θέση του Banc D’Arguin, ενός τεράστιου αμμώδη ύφαλου που βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο από την ακτογραμμή.
Κατά την άμπωτη, η επιφάνεια του υφάλου αρχίζει να στεγνώνει, επιτρέποντας στους δυτικούς ανέμους του Ατλαντικού να στέλνουν την άμμο στη ξηρά.
Όταν φτάνει στη στεριά, η άμμος δημιουργεί ένα βουνό και καθώς ο άνεμος συνεχίζει να στέλνει περισσότερη άμμο, αυτή πέφτει προς τα κάτω, πάνω από την κορυφή του αμμόλοφου.
Σταδιακά, το χερσαίο πρόσωπο του αμμόλοφου γίνεται όλο και πιο απότομο μέχρι να φτάσει σε γωνία 35 μοιρών, οπότε γίνεται ασταθής και κατεβαίνει σαν χιονοστιβάδα την πλαγιά.