Οχι στη διάλυση της αγροτικής έρευνας

Ανακοίνωση Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας

αγροερΕίμαστε αντίθετοι στην πρόταση για απομάκρυνση όλων των αγροτικών ερευνητικών ομάδων από την Θεσσαλία και την κατάργηση της δημόσιας αγροτικής εκπαίδευσης έστω και στα πλαίσια αυτού του συστήματος που σαπίζει και καθοδηγείται από την αντιαγροτική πολιτική της Ε.Ε και της ΚΑΠ.

Στα μπλόκα της αγροτιάς, ένα από τα αιτήματα μας, ήταν η απρόσκοπτη χρηματοδότηση της έρευνας στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, στην κατεύθυνση ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και των λαϊκών στρωμάτων για την παραγωγή ποιοτικών και φθηνών προϊόντων που θα καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας.

 Και στο παρελθόν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κατάργησαν αγροτικούς οργανισμούς που πρόσφεραν πολλά στην αγροτική οικονομία επί δεκαετίες όπως τον οργανισμό βάμβακος, καπνού, σταφίδας κ.α, κατάργησαν τα ΚΕΓΕ που τόσα πρόσφεραν στην εκπαίδευση αγροτών και αγροτισσών. Και τότε μόνο το συνεπές αγροτικό κίνημα και οι ταξικά προσανατολισμένες παρατάξεις στο ΓΕΩΤΕΕ και τους Γεωπονικούς Συλλόγους αποκάλυπταν τους στόχους της Ε.Ε και των κυβερνήσεων που δεν ήταν άλλοι από την αύξηση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Η άποψη μας είναι πως η πρόταση απομάκρυνσης των αγροτικών ερευνητικών οργανισμών δεν οφείλεται απλά στην «Δήμητρα» ή στην ομάδα που συστήθηκε από το υπουργείο. Πρόκειται για την νέα στρατηγική ανάπτυξης της Ε.Ε και της τρικομματικής κυβέρνησης που μέσα από τα μνημόνια, τις δανειακές συμβάσεις, την νέα ΚΑΠ, υπηρετούν τα κέρδη των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.

Εξυπηρετεί την μείωση των δαπανών με απόλυση προσωπικού, χαράτσωμα των αγροτών για τις προσφερόμενες υπηρεσίες και ξεπουλήματος της περιουσίας του τέως ΕΘΙΑΓΕ με σκοπό την «μείωση του χρέους».

Αντί λοιπόν οι Γεωπονικοί Σύλλογοι, το ΓΕΩΤΕΕ και άλλοι αντίστοιχοι φορείς να ασχολούνται με τα προγράμματα της Ε.Ε την προώθηση της νέας ΚΑΠ που προπαγανδίζουν με ημερίδες για τις δήθεν ευκαιρίες που προσφέρει όπως την καλλιέργεια αγριαγγινάρας (κοινώς γαιδουράγκαθα) ή την εκτροφή και διατήρηση φυλών στα γαιδούρια και τα άλογα, ποτέ δεν ασχολήθηκαν για το βαμβάκι που συνεχίζεται η επίθεση από την Ε.Ε, την κτηνοτροφία, τον καπνό, τα τεύτλα, την τομάτα και άλλες καλλιέργειες που εξαφανίζονται μαζί με τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Το ίδιο το ΕΘΙΑΓΕ το προσανατολίζουν σε έρευνες όπως την «γεωργία ακριβείας» καθώς η Ε.Ε χρηματοδοτεί έρευνες που μόνο τα μονοπώλια και οι μεγαλοαγρότες θα θησαυρίσουν από τέτοιου είδους ανάπτυξη ενώ οι αγρότες εξαιτίας της ΚΑΠ αναγκάζονται να εγκαταλείψουν καλλιέργειες και την ίδια την γη τους καθώς δεν τα βγάζουν πέρα.

Θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την συγκρότηση φορέων εφαρμοσμένης έρευνας. Οι φορείς αυτοί μετά από έρευνα και έλεγχο των εδαφοκλιματικών συνθηκών και των δυνατοτήτων της κάθε περιοχής θα συνιστούν την εφαρμογή των καταλληλότερων τεχνικών αύξησης της αγροτικής παραγωγής ποσοτικά και ποιοτικά.

Τέλος για την εκπαίδευση των αγροτών με την κατάργηση της δημόσιας εκπαίδευσης, δίνουν τεράστια κονδύλια σε ιδιώτες για την δημιουργία ΙΕΚ-ΚΕΚ κλπ και αν κάποιοι νομίζουν ότι θα βρουν δουλειά ως εκπαιδευτές σε τέτοιες «σχολές» ας ξεχάσουν όσα γνώριζαν από διάφορα προγράμματα στο παρελθόν, που οι ίδιοι έκαναν ότι δίδασκαν και οι διδασκόμενοι έκαναν ότι μάθαιναν.

Η λύση βρίσκεται στην συμμαχία αγροτών-γεωτεχνικών-ερευνητών-εκπαιδευτικών γεωτεχνικών σε κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής της ΚΑΠ. Διεκδικούμε ουσιαστική χρηματοδότηση για την αγροτική έρευνα, αναβάθμιση των οργανισμών στην κατεύθυνση ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας  προς όφελος των αγροτών-κτηνοτρόφων με επάρκεια σε αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, στην αλιεία, που να καλύπτει τις ανάγκες του λαού και της χώρας μας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τον κεντρικό σχεδιασμό, τον παραγωγικό συνεταιρισμό των αγροτών και κτηνοτρόφων, με τον λαό να κάνει κουμάντο στον πλούτο που παράγει και προϋποθέτει την σύγκρουση και ρήξη με την Ε.Ε και την ΚΑΠ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ