Η Θεσσαλία συζητά για την καινοτομία

Ο Δ. Κουρέτας είναι ο πρώτος πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣΠραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, μετά από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού η 1η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας Θεσσαλίας (ΠΣΚΘ). Η σύσταση του ΠΣΚΘ αποφασίστηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, μετά από διαβουλεύσεις και συνεννοήσεις με όλους τους συναρμόδιους φορείς και λαμβάνοντας υπόψη την αναγκαιότητα ύπαρξης και λειτουργίας ενός κατάλληλου περιφερειακού οργάνου για θέματα έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας στη Θεσσαλία, συμβουλευτικό προς τους φορείς που αποφασίζουν.

Απώτερος στόχος είναι η στήριξη της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας και ως εκ τούτου και της απασχόλησης, στη Θεσσαλία.  Η αρμοδιότητα του Συμβουλίου άπτεται και επί θεμάτων σχεδιασμού για τη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020. Μέλη του Π.Σ.Κ.Θ. είναι εκπρόσωποι φορέων των επιχειρηματιών, των αγροτικών ενώσεων, της επιστήμης και έρευνας, καθώς και σχεδιασμού και υλοποίησης δράσεων που σχετίζονται με την ανάπτυξη της Θεσσαλίας.

«Σχεδιάζουμε τη Στρατηγική της Τεχνολογικής Ανάπτυξης και της Καινοτομίας για τη Θεσσαλία και πρέπει να εξειδικεύσουμε «έξυπνα» τις αντίστοιχες παρεμβάσεις, με πρωταρχικό στόχο την άμεση ανάσχεση της φθίνουσας πορείας και συρρίκνωσης των υφιστάμενων επιχειρήσεων και κατ’ ακολουθία την ανάσχεση της μείωσης της απασχόλησης και αύξησης της ανεργίας», δήλωσε ο κ. Κ. Αγοραστός. «Παράλληλα, πρέπει να δημιουργήσουμε τις βάσεις / προϋποθέσεις ενδυνάμωσης και εκσυγχρονισμού της παραγωγικής και λειτουργικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων με αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας, καθώς και αντίστοιχων καλών πρακτικών. Στόχος είναι η εξωστρέφεια και η ανάπτυξη των εργασιών τους προς νέες ανταγωνιστικές δραστηριότητες και προϊόντα, βασιζόμενες στους τοπικούς πόρους και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας σε τεχνολογικούς, επιστημονικούς, παραγωγικούς και φυσικούς / πολιτιστικούς πόρους», συνέχισε ο περιφερειάρχης.

«Κυρίαρχο στοιχείο σχεδιασμού και προγραμματισμού της «έξυπνης εξειδίκευσης» είναι ο άνθρωπος, τόσο ως μέσο / συντελεστής ανάπτυξης, όσο και ως δέκτης / λήπτης των αναπτυξιακών αποτελεσμάτων, με στόχο την εδραίωση της κοινωνικής συνοχής και της αποφυγής της φτώχειας. Για το λόγο αυτό η Στρατηγική και οι Δράσεις της «έξυπνης εξειδίκευσης» στο επιχειρείν θα πρέπει να εστιάσει / εστιάσουν και στη δημιουργία νέων καινοτόμων επιχειρήσεων από νέους επιστήμονες, σε όλο το φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης και της κοινωνικής οικονομίας. Πρέπει να υπάρξει αποτελεσματική συνεργασίας της επιχειρηματικής βάσης της Περιφέρειας με τα ερευνητικά / πανεπιστημιακά ιδρύματα, με κυρίαρχο στοιχείο, όλοι εμείς να προσεγγίσουμε και να υποστηρίξουμε οργανωμένα και συστηματικά τις επιχειρήσεις και όχι να περιμένουμε τις επιχειρήσεις να μας προσεγγίσουν. Είναι μία τελείως διαφορετική διαδικασία σχεδιασμού, προγραμματισμού και εφαρμογής των συγχρηματοδοτούμενων παρεμβάσεων στη Χώρα και στην Περιφέρεια, απαραίτητη ωστόσο για να έχουμε αποτελέσματα. Στρατηγικός Στόχος της Περιφέρειας μας είναι: «μια ισχυρή και καινοτόμος οικονομία στην Ευρώπη, με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον, μέσω της έξυπνης, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης» δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας. Πρόεδρος του Συμβουλίου Καινοτομίας τοποθετήθηκε ο κ. Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αναπληρωτής πρύτανης, συμμετέχοντας στο συμβούλιο με την ιδιότητα του περιφερειακού Συμβούλου, ο οποίος δήλωσε: «Ευχαριστώ θερμά τον περιφερειάρχη και τα μέλη του Συμβουλίου Καινοτομίας για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν. Είναι πολύ σημαντικός αυτός ο ρόλος γιατί έχει να κάνει με την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που αφορούν προγράμματα καινοτομίας και αντίστοιχες δράσεις, για την ερχόμενη προγραμματική περίοδο. Θα είμαστε σε συνεχή επαφή με τον κ. Αγοραστό και όλους τους φορείς ώστε μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου, που λήγει η διορία, να καταθέσουμε στην Ε.Ε. μέσω της Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Θεσσαλίας την καλύτερη δυνατή ατζέντα, για την απορρόφηση των κοινοτικών αυτών κονδυλίων.

Ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Απόστολος Δοντάς σημείωσε τα εξής: «Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι πρέπει να δώσουμε εμείς σαν δεξαμενή σκέψης, μια κατευθυντήρια γραμμή πάνω στην οποία θεσμικά ,αυτούς που εκπροσωπούμε θα τους οδηγήσουμε  στο να δημιουργήσουν δράσεις που να άπτονται μέσα στο πλάνο της καινοτομίας. Η εμπειρία δείχνει ότι είναι πάρα πολλές οι «έξυπνες ιδέες» που χαθήκαν στον δρόμο λόγω κακών πρακτικών ή λανθασμένων αποφάσεων. Αποδεικνύεται ότι η κρίση λόγω έλλειψης πόρων , σε αναγκάζει να σκεφτείς διαφορετικά, καινοτόμα. Γιατί είσαι υποχρεωμένος να επιβιώσεις πλέον με μηδενικούς πόρους η σε συνθήκες με τρομερή δυσκολία.

Για μένα θεωρώ ότι ο ακρογωνιαίος λίθος της έννοιας καινοτομία, για την Περιφέρεια Θεσσαλίας θα είναι να δημιουργήσουμε, συνεργατικές δομές μεταξύ των πολιτών, μεταξύ των τάξεων, μεταξύ των ομάδων που εκπροσωπούμε θεσμικά. Αυτή η συνεργατική λογική θα δημιουργήσει στην οικονομίες κλίμακας οι οποίες θα μας βγάλει από την κρίση. Εκεί λοιπόν έγκειται για μένα η καινοτομία . Να μάθουμε τον Έλληνα να εμπιστεύεται ο ένας τον άλλον και να λειτουργήσουν όλοι μαζί  σε λογικές συνεργασίας».

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητήριου ΚΔ Θεσσαλίας κ. Ντίνος Διαμάντος τόνισε: «Είναι σημαντική πρωτοβουλία η σύσταση του εν λόγω συμβουλίου. Σαν δεξαμενή σκέψης με στόχους και ρόλους και συμφωνά με το θεσμικό μας ρόλο θα πρέπει να οργανωθούμε σε επίπεδο δουλειάς σε ομάδες ενεργοποιώντας τα μέλη. Το δεύτερο είναι ότι πάρα πολλοί τομείς όπου αποτελούν προνομιακά πεδία σε σχέση με άλλους στην Θεσσαλία, που λειτουργούν στους δικούς τους ρυθμούς. Θα πρέπει εμείς μέσα από την συνέργια της σκέψης να δούμε και τους τομείς που είναι ανενεργοί είτε δεν έχουν τις δυνατότητες ή τα αντανακλαστικά θα πρέπει εμείς να δούμε τι λείπει στοχεύοντας εκεί.

Το Συμβούλιο ενημερώθηκε για θέματα σχεδιασμού του εθνικού προγράμματος περιόδου 2014-2020 (Σ.Ε.Σ.), την πορεία σχεδιασμού του Προγράμματος της Θεσσαλίας και τις βασικές αρχές και κατευθύνσεις για τη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 και ειδικότερα επί των θεμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου. Η συζήτηση που ακολούθησε απέδειξε πλήρως τη γνώση και το ενδιαφέρον των μελών του Συμβουλίου επί των θεμάτων αυτών , την αναγκαιότητα στενής συνεργασίας τους στο αμέσως επόμενο διάστημα και τη συνεισφορά κάθε φορέα στο κοινό θεσσαλικό συμφέρον του ορθού προγραμματισμού και υλοποίησης στοχευμένου προγράμματος προς όφελος της Θεσσαλίας και κατοίκων της. 

Στο αμέσως επόμενο διάστημα, το ΠΣΚΘ θα εξετάσει τη συγκρότηση – λειτουργία Θεματικών Ομάδων του, για ειδικότερη επεξεργασία θεμάτων (π.χ.  Αγροτική παραγωγή –τρόφιμα,  Βιομηχανία, Τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών κ.α.).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ