Π.Ο.Σ. Σαρακατσαναίων κατά Γ. Γραμματικάκη

σαρακατσΑνιστόρητες, σε εκείνο το βαθμό, ώστε να μοιάζουν με …εμπαθείς, χαρακτηρίζει τις απόψεις, για τους Σαρακατσαναίους, του καθηγητή Γ. Γραμματικάκη στην εκπομπή του MEGA «ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ» του Σταύρου Θεοδωράκη, η Π.Ο.Σ. Σαρακατσαναίων η οποία σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή της Ομοσπονδίας εξέδωσε την ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται ακόμη τα εξής:

«Με δικαιολογία την άγνοια ή την επιπολαιότητα, πάρα πολλοί σύγχρονοι νεοέλληνες, εκπλήσσουν δυσάρεστα,  με βιαστικές ή πρόχειρες  ενέργειές τους ή άλλου είδους ατοπήματα, αποδεικνύοντας με περισσή αφέλεια, την ημιμάθειά τους  ή την εμπάθειά τους και γενικώς τη μειονεκτικότητά τους, έναντι εκείνων τους οποίους τολμούν να κρίνουν.

Μεταξύ των ανωτέρω, ούτε κατά φαντασία,  ήταν ποτέ δυνατόν  – και να το δούμε δεν θα το πιστέψουμε! – να συγκαταλέγεται ο ομότιμος καθηγητής, ο μεγάλος Έλληνας φυσικός, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο συγγραφέας βιβλίων με διεθνή αναγνώριση και ακτινοβολία, κύριος Γεώργιος Γραμματικάκης.

Όμως, με όσα ισχυρίστηκε, καθόλου μετά λόγου γνώσεως, για  τους πρωτοέλληνες Σαρακατσαναίους, στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη, ο πολυμαθέστατος, κατά άλλα, καθηγητής, ξέπεσε στα μάτια μας και είμαστε δυστυχείς γιατί συνέβη αυτό. Έπεσε! Του ευχόμαστε να σηκωθεί. Καθηγητής είναι, το σοφότερο των ανθρώπων Σωκράτη έχει για πρότυπό του, γνωρίζει ότι η αναγνώριση των λαθών είναι δείγμα σοφίας.

Από την πλευρά μας,  κρίνουμε όχι απλά σκόπιμο, αλλά και  επιβεβλημένο, να παραθέσουμε στο χώρο αυτό και πριν από την ολοκλήρωση της απάντησής μας  στον ίδιο και το δημοσιογράφο, ο οποίος περιορίζεται να χαμογελά ( γιατί?) όταν ο καθηγητής επιδεικνύει την (α)σοφία του και αναφέρεται ειρωνικά και ανιστόρητα στους Σαρακατσαναίους, επακριβώς, όσα είπε ο κ. καθηγητής στην εν λόγω εκπομπή. 

«Στην καταστροφή του 1827, που η Ελλάδα ισοπεδώθηκε από τους Τούρκους και ηθικά και οικονομικά και ψυχολογικά, κυκλοφορούσε στα δημοσιογραφικά γραφεία η βεβαιότητα ότι όπου να ‘ναι, ακούστε: όπου να ‘ναι  κατεβαίνουν οι Σαρακατσαναίοι και οι Σαρακατσαναίοι θα τα βάλουν με τους Τούρκους και σωθήκαμε. Οι Σαρακατσαναίοι, όπως ίσως ξέρετε, κι εγώ το έμαθα, ήταν κάτι «αβλαβείς βοσκοί», δεν ξέρω που, που δεν ήξεραν καν νομίζω ότι υπήρχε Ελληνοτουρκικός πόλεμος. Ακόμα περιμένουμε τους Σαρακατσαναίους. Σήμερα οι Σαρακατσαναίοι είναι ο Ολάν, αυτή η ασαφής συμμαχία των χωρών του Νότου, η Ρωσική βοήθεια βέβαια, την οποία πίστεψαν δυστυχώς και οι Κύπριοι, η Κινέζικη βοήθεια, που όπου να ‘ναι έρχεται, και βέβαια πρώτα απ’ όλα τα πετρέλαια.»

Η απαράδεκτη ειρωνική και μειονεκτική αναφορά  στους Σαρακατσάνους ως «αβλαβών βοσκών», που δεν γνωρίζει αν ήξεραν ότι υπήρχε Ελληνοτουρκικός πόλεμος, από τους οποίους δήθεν προσδοκούσε μάταια  το Ελληνικό κράτος σωτηρία στον ατυχή Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 είναι εκτός ιστορικής πραγματικότητας αλλά  και δείχνει να αγνοεί ο κ. Γραμματικάκης τους Σαρακατσάνους και την προσφορά τους στους εθνικούς αγώνες.

Αν θέλει να πληροφορηθεί ο κ. Γραμματικάκης ποιοι  ήταν οι Σαρακατσάνοι καλό είναι να διαβάσει τα απομνημονεύματα των οπλαρχηγών του Μακεδονικού αγώνα (Μαζαράκης, Καραβίτης ,Καπετάν Κόρακας, κλπ.) και τις εκθέσεις του Ελληνικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα για να δει ότι οι ίδιοι οι οπλαρχηγοί εξαίρουν την προσφορά τους και δηλώνουν πως χωρίς την ύπαρξη των Σαρακατσάνων στα Μακεδονικά βουνά δύσκολα θα μπορούσαν να σταθούν τα Ελληνικά σώματα.. «Στους Σαρακατσάνους είχαμε απεριόριστη εμπιστοσύνη, αυτούς χρησιμοποιήσαμε ως πρώτα  γιατάκια στο Βέρμιο και το Μορίχοβο», λέει ο Κ.Ι.Μαζαράκης, ενώ συμπληρώνει ο Καπετάν Κόρακας: «Οι Σαρακατσαναίοι στον Μακεδονικό αγώνα αποδείχθηκαν πολύ χρήσιμοι. ΄Ηταν παλικάρια σωστά και πατριώτες ως το κόκκαλο.. Πρόσφεραν πολλές υπηρεσίες.. Οι Σαρακατσαναίοι μας φύλαγαν..». Αυτοί,  οι Σαρακατσάνοι, αγωνίστηκαν νυχθημερόν την περίοδο 1903-1908 για να μείνει Ελληνική η Μακεδονία όπως είχαν αγωνισθεί και σε όλους τους εθνικούς αγώνες. Αν ο κ. Γραμματικάκης  μελετούσε  την καταγωγή των Κατσαντώνη, Δίπλα, Λιακατά, Καραϊσκάκη, Τσιόγκα, Μπακόλα, Καραϊσκου και πολλών άλλων αγωνιστών του 1821, θα κατανοούσε πως οι κατ’ εκείνων «αβλαβείς βοσκοί»  υπήρξαν αληθινά παλικάρια πρωταγωνιστές στους Εθνικούς αγώνες και επομένως η ειρωνική αναφορά σ’ αυτούς είναι ανιστόρητη  αλλά και υποτιμητική για το Ελληνικό αυτό φύλο που δικαιούται τον πρέπον σεβασμό από τον Ελληνικό λαό και από τους πνευματικούς ταγούς του.

Τελειώνοντας, με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Μακεδονίας,  καλό θα ήταν να κάνει μια έρευνα ο κ. Θεοδωράκης , στο πλαίσιο μιας εκπομπής του και με δική μας παρουσία, στις ιστορικές πηγές και τότε θα  διαπιστώσει  ότι οι κατά τον κ. Γραμματικάκη  «αβλαβείς βοσκοί»  ήταν πραγματικοί πρωταγωνιστές στις απελευθερώσεις και τις ολοκληρώσεις της πατρίδας μας».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ