ΣΥΡΙΖΑ: Εν αμφιβόλω το συνταγματικό δικαίωμα της απεργίας

διωτηΗ επιστράτευση των εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης, η αξιολόγηση, ο νέος Πειθαρχικός Κώδικας, η αύξηση του ωραρίου διδασκαλίας σε συνδυασμό με τη μείωση των οργανικών θέσεων και τις καταργήσεις/συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, με απώτερο στόχο τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και δη εκπαιδευτικών, ήταν τα κεντρικά θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Λάρισας με το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Λάρισας το απόγευμα της Τρίτης 28/5.

Η βουλευτίνα Ηρώ Διώτη, ο συντονιστής της ΝΕ Λάρισας Πέτρος Παπαγεωργίου και η συντονίστρια του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Λάρισας Άννα Παπαϊωάννου, μέλος των ΣΥΝΕΚ, τόνισαν μεταξύ άλλων, ότι «η πρωτοφανής “προληπτική επιστράτευση” των καθηγητών θίγει τα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος, ενώ, με αφορμή και τη σημερινή συνάντηση Δένδια με την πλειοψηφία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, το συνταγματικό δικαίωμα της απεργίας έχει τεθεί εν αμφιβόλω.

Η επιστράτευση των καθηγητών δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Όλο το προηγούμενο διάστημα η συγκυβέρνηση, με τη βοήθεια των συστημικών ΜΜΕ, προσπάθησε να πείσει την κοινωνία, ότι οι εκπαιδευτικοί ΜΕ είναι τεμπέληδες, βολεμένοι, και φυσικά, ότι δουλεύουν λιγότερο απ’ οποιαδήποτε άλλη επαγγελματική ομάδα. Αυτά τα ασύστολα ψεύδη καταρρέουν από πληθώρα συγκριτικών ευρωπαϊκών στοιχείων, όμως αποδείχτηκαν επαρκή για την πυροδότηση του κοινωνικού αυτοματισμού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του, τασσόμενος στο πλευρό των εκπαιδευτικών, καθώς και κάθε κοινωνικής και επαγγελματικής ομάδας που βρίσκεται στο στόχαστρο των μνημονιακών νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Είναι πλέον κοινή παραδοχή ότι το μνημόνιο διαλύει το δημόσιο σχολείο.

Επιμένουμε στη θέση μας για άρση της επιστράτευσης (κατάθεση πρότασης νόμου “Κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης εργαζομένων πριν και μετά την κήρυξη απεργίας ”,17.05.2013), την επαναφορά του παλιού ωραρίου, καθώς και για δημόσια δέσμευση των αρμοδίων ότι δεν θα προχωρήσουν σε νέες συρρικνώσεις σχολικών μονάδων και σε απολύσεις εκπαιδευτικών.

Η εκπαίδευση είναι το μέλλον. Δεν μπορούμε να στερούμε το μέλλον από τους νέους ανθρώπους, από την ελληνική κοινωνία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ