Ερώτηση Χρ. Κέλλα για τον αντιπυρικό σχεδιασμό

κελασΕρώτηση στον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Νίκο Δένδια με θέμα τον σχεδιασμό της αντιπυρικής περιόδου, κατέθεσε ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας. Ο βουλευτής στην ερώτησή του αναφέρει:

Η χώρα μας κάθε καλοκαίρι αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα με τις πυρκαγιές που σημειώνονται σε όλη την επικράτεια. Ειδικά την τελευταία επταετία έχουμε γίνει μάρτυρες μεγάλων καταστροφών και  τραγικών απωλειών.

Κάθε καλοκαίρι ακούμε για έλλειψη σε πυροσβεστικά αεροσκάφη και για απαρχαιωμένο στόλο. Από την άλλη καθημερινά διαβάζουμε για τεράστια ποσά που έχουν δαπανηθεί για αγορές ή ενοικιάσεις αεροσκαφών.

Φέτος λαμβάνοντας υπόψη και τις προβλέψεις των μετεωρολόγων που κάνουν λόγο για ένα από τα πιο θερμά καλοκαίρια των τελευταίων χρόνων, υπάρχει ανησυχία για το  αν είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε έκτακτες καταστάσεις.

Από το 2007 έχει αποφασιστεί η σταδιακή απόσυρση παλαιών αεροσκαφών και η αντικατάσταση από νέα σύγχρονα αεροσκάφη. Δυστυχώς όμως πληροφορούμαστε ότι τα παλιά αεροσκάφη τύπου CL – 215 και CL – 415 θα επωμιστούν και πάλι το κύριο βάρος της πυρόσβεσης, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι οι δυνατότητες αυτών των αεροσκαφών είναι περιορισμένες.

Κατόπιν όλων αυτών Ερωτάσθε Κύριε Υπουργέ

1. Είναι η χώρα μας προετοιμασμένη κατάλληλα για να αντιμετωπίσει έκτακτες συνθήκες που μπορεί να προκύψουν το φετινό καλοκαίρι;

2. Η ποιότητα των πυροσβεστικών αεροσκαφών είναι τέτοια που να διασφαλίζεται η σωματική ακεραιότητα των πυροσβεστών μας;

3. Αληθεύει η είδηση ότι δαπανήθηκαν από το 2007 έως και το 2011, 180 εκατ. Ευρώ για τον εξοπλισμό του Πυροσβεστικού Σώματος και ποιος ο εξοπλισμός που αγοράστηκε ή ενοικιάστηκε;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ