Σύσκεψη για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς

βρεφονΣύσκεψη φορέων, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του ν. Λάρισας και της Ένωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ), θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3-6-2013 και ώρα 7.30μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με θέμα την κατάσταση στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Σε ανακοίνωση πρόσκληση οι διοργανωτές αναφέρουν τα εξής:

«Η τρικομματική κυβέρνηση σφίγγει τη θηλιά γύρω από το λαιμό των εργατικών και λαϊκών οικογενειών, με χαράτσια, κατασχέσεις, καταργήσεις φορέων και οργανισμών του Δημοσίου που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής, απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά και την ανελέητη επίθεση που έχουν εξαπολύσει ενάντια στους μισθούς και στα μεροκάματα. Στο φόντο αυτής της άσχημης οικονομικής κατάστασης πολλές λαϊκές οικογένειες θα καταθέσουν αυτή την περίοδο αιτήσεις στους δημοτικούς Παιδικούς και Βρεφικούς Σταθμούς.

Με βάση και την πείρα των τελευταίων χρόνων και τη συνεχιζόμενη πολιτική υποβάθμισης, συρρίκνωσης και κατάργησης των δημόσιων δομών και υπηρεσιών,  τις απολύσεις προσωπικού, την απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, για άλλη μια χρονιά θα είναι εκατοντάδες τα παιδιά εκείνα που θα μείνουν εκτός των Παιδικών Σταθμών.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις εργατικές οικογένειες, αφού τα χρήματα για ιδιωτικό Παιδικό Σταθμό δεν επαρκούν, ακόμη κι αν δουλεύουν και οι δύο γονείς. Δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση δημοτικών σταθμών από το ΕΣΠΑ, που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» του υπουργείου Εργασίας. Πρόκειται για πρόγραμμα που χρηματοδοτούσε σταθμούς για τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε αυτούς, χωρίς φυσικά να καλύπτει το σύνολο των αναγκών.

Ταυτόχρονα, υπάρχει ως προϋπόθεση, ώστε να γίνει δεκτή η αίτηση, να εργάζονται και οι δύο γονείς, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται ο άνεργος γονιός ακόμη περισσότερο στη διαδικασία της αναζήτησης εργασίας.

Να μην αποδεχτούμε αυτήν την κατάσταση. Συλλογικά να απαντήσουμε».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ