Αντιπροσωπεία από την Εφεσο της Τουρκίας στην Ελασσόνα

john (3)Επίσκεψη φιλίας στο Δήμο Ελασσόνας πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη 30 Μαΐου 2013 ο δήμαρχος Εφέσου (Σελτσούκ) Τουρκίας κ. Χουσεΐν Βέφα Ουλγκούρ, συνοδευόμενος από συνεργάτες του και μεταξύ αυτών ο επικεφαλής ομάδας επιστημόνων, αρχαιολόγος κ. Γιουσούφ Γιαβάς.

Το Δήμαρχο Εφέσου κ. Χ. Βέφα και την τουρκική αποστολή υποδέχτηκαν στο Δημαρχείο Ελασσόνας οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Φώτης Τζιόκας και Νικ. Γάτσας και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αθαν. Ζιώγας, καθώς ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Πασχόπουλος απουσίαζε στα Γιάννενα, προκειμένου να συμμετάσχει στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων.

Ο αντιδήμαρχος κ. Τζιόκας καλωσόρισε το Δήμαρχο Σελτσούκ και την τουρκική αποστολή και μίλησε για τις ιστορικές σχέσεις των δύο λαών από την Οθωμανική αυτοκρατορία έως και την απελευθέρωση της Ελασσόνας πριν 100 χρόνια. Ο κ. Τζιόκας ενημέρωσε τους επισκέπτες για τη σύγχρονη φυσιογνωμία της περιοχής, τα ιστορικά και κοινωνικά της χαρακτηριστικά και την αγροκτηνοτροφική παραγωγή με τα πιστοποιημένα τοπικά προϊόντα.

Ο δήμαρχος Σελτσούκ κ. Βέφα εξήγησε τους λόγους της επίσκεψής του στην περιοχή της Ελασσόνας, τονίζοντας ότι οφείλεται στην αναζήτηση πληροφοριών για την καταγωγή και τον τόπο προέλευσης των κατοίκων της Εφέσου, πρόγονοι των οποίων ζούσαν και στην Ελασσόνα, πριν την ανταλλαγή των πληθυσμών. Στηριζόμενοι σε μαρτυρίες και αναφορές των παππούδων τους, η δημοτική αρχή του Σελτσούκ συνέστησε ομάδα επιστημόνων, για να συλλέξει και να παρουσιάσει ιστορικές πληροφορίες για την προέλευση των τούρκων μέτοικων από την Ελλάδα.

Από όλους τους συμμετέχοντες τονίστηκε η ανάγκη οι δύο λαοί να πορεύονται με ειρήνη και φιλία, αξιοποιώντας εκείνα τα χαρακτηριστικά που τους ενώνουν ως γειτονικούς λαούς.

Μετά το τέλος της συνάντησης, η τουρκική αποστολή ξεναγήθηκε στο τουρκικό τζαμί, το τουρκικό τελωνείο, την τοξωτή γέφυρα και το λόφο της Ολυμπιώτισσας. Στους τούρκους επισκέπτες προσφέρθηκαν αναμνηστικά δώρα από το Δήμο Ελασσόνας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ