Μαζικός αγώνας για τις συντάξεις και την κοινωνική ασφάλιση

τσιαπλεςΣε ενιαίο αγώνα για την υπεράσπιση των συντάξεων και της κοινωνικής ασφάλισης, κάλεσε όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους ο πρόεδρος του ΕΚ Λάρισας Τάσος Τσιαπλές ζητώντας μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Ιούνη, στις 8 μ.μ,  στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Όπως τόνισε ο κ. Τσιαπλές τα ασφαλιστικά ταμεία και ο ΕΟΠΥΥ, βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση, λόγω:

• της δραστικής μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης (μόνο σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ, η κυβέρνηση τη μείωσε από 32% έως 40% για το 2013)

• της διαχρονικής ληστείας των αποθεματικών τους απ’ όλες τις κυβερνήσεις και το μεγάλο κεφάλαιο (58 δισ. ευρώ άρπαξαν βιοµήχανοι-τραπεζίτες από το 1951 έως το 1975), του τζογαρίσματος στο χρηματιστήριο το 1999 (χάθηκαν 3,5 δισ. ευρώ), του «κουρέματος» με το μνημόνιο ΙΙ (χάθηκαν 12-16 δις. ευρώ).

• της αύξησης της ανεργίας, της ανασφάλιστης εργασίας (40%, με απώλειες 8 δις. ευρώ ετησίως), της μείωσης των μισθών, της αύξησης της εκ’ περιτροπής εργασίας, της εισφοροδιαφυγής και εισφοροκλοπής. Μόνο οι βεβαιωμένες ληξιπρόθεσµες εισφορές των επιχειρήσεων στο ΙΚΑ φτάνουν τα 8 δισ. Στο τέλος του 2010 το χρέος κράτους και εργοδοτών στα ασφαλιστικά ταμεία ήταν 14 δις. ευρώ. Στη Λάρισα, οφείλονται δεκάδες εκατομμύρια, με 10 μεγάλες επιχειρήσεις να χρωστούν πάνω από 15 εκ.

«Τα στοιχεία καταρρίπτουν το μεγάλο ψέμα ότι για την κατάσταση των ταμείων φταίνε οι δήθεν μεγάλες συντάξεις και παροχές. Οι συντάξεις και παροχές έχουν υποστεί μεγάλες περικοπές. Το 46% των συνταξιούχων παίρνει σύνταξη κάτω από 500 ευρώ και το 78% κάτω από 1.000 ευρώ. Το χτύπημά τους, αποτελεί βασική πλευρά της στρατηγικής της Ε.Ε, των αστικών κυβερνήσεων και της εργοδοσίας, προκειµένου να διατηρηθεί η κερδοφορία των µονοπωλίων, να πληρώσει ο λαός τις συνέπειες της κρίσης και να γίνουν πιο ανταγωνιστικά. Να απαλλαγούν τα µονοπώλια και το κράτος από την όποια συμμετοχή είχαν στη χρηµατοδότηση του ασφαλιστικού συστήµατος, να παραδοθεί πλήρως η Ασφάλιση και η Υγεία στις ασφαλιστικές εταιρείες» υποστήριξε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΚΛ.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Τσιαπλέ με βάση τα όσα έχουν ψηφίσει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ και οι τρικομματικές ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ-ΛΑΟΣ, Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ:

• Από 1/1/2015 καταργείται η βασική σύνταξη των 486 ευρώ για το ΙΚΑ και καθιερώνεται ως βασική των 360 ευρώ! (νόµος Λοβέρδου).

• Θα προωθηθεί νέα µείωση των συντάξεων που θα ξεπεράσει το 35%.

• Από 1/1/2014 κόβεται το ΕΚΑΣ σε όσους είναι κάτω απο 65 ετών, ακόµα και αν είναι χαμηλοσυνταξιούχοι.  Τα εφάπαξ βοηθήματα θα συρρικνωθούν.

• Το κράτος αποσύρει τη στήριξή του στο Ενιαίο Ταµείο Επικουρικής Ασφάλισης, που απορροφά σχεδόν το σύνολο των επικουρικών ταµείων.

• Μειώνονται σταδιακά οι εργοδοτικές εισφορές στην τριετία 2014–2016, ενώ θα υπάρχει αύξηση και ενοποίηση των εισφορών των εργαζομένων µε συµπίεση προς τα κάτω των ενιαίων παροχών. Ενώ αυξάνουν τα εξοντωτικά χαράτσια και τους φόρους, τη συμμετοχή στα φάρµακα, στις εξετάσεις, τα τιµολόγια της ∆ΕΗ.

«Η Ε.Ε έχει αποφασίσει µε τη «Λευκή Βίβλο», την «Πράσινη Βίβλο» και τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» ανάµεσα σε άλλα:

• Να πληρώνονται οι ασφαλισµένοι κάθε µήνα αναλόγως του χρηµατικού διαθέσιµου, δηλαδή εφόσον θα µειώνονται τα έσοδα του Ταµείου από τις εισφορές λόγω απαλλαγής των µεγάλων επιχειρηµατιών, λόγω της εισφοροδιαφυγής, λόγω της ανεργίας, των µειώσεων µισθών, αντίστοιχα θα µειώνονται και οι συντάξεις.

• Αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση µε οικονοµικές ποινές σ’ όσους συνταξιοδοτούνται νωρίτερα.

• Υπολογισµό της σύνταξης µε βάση τις αποδοχές όλου του εργάσιμου βίου» επεσήμανε ο κ. Τσαπλές υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο.

Τέλος τόνισε ότι σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη, η εργατική τάξη σε συμμαχία με τους μικρούς ΕΒΕ και αγρότες, τη νεολαία και τις γυναίκες, να οργανώσουμε ένα μαζικό και μαχητικό κίνημα ανάσχεσης της νέας επίθεσης, να σταματήσει η μείωση των συντάξεων και άλλων παροχών. Να απαιτήσουμε ενιαίο υποχρεωτικό αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα εξασφαλίζει συντάξεις και παροχές για όλους, αντίστοιχες των λαϊκών αναγκών.

Να διεκδικήσουμε:

Καμιά νέα περικοπή στις συντάξεις και στις παροχές. Αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών συντάξεων. Επαναφορά 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης. Άμεση αποκατάσταση των απωλειών από τις περικοπές επιδομάτων και συντάξεων σε ειδικές ομάδες, όπως αναπηρίας, χηρείας.

Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών.

Να σταματήσει το αίσχος στις καθυστερήσεις έκδοσης και απονομής των συντάξεων. Με την παράδοση των δικαιολογητικών να υπάρχει άμεση έκδοση προσωρινής σύνταξης μέχρι να εγκριθεί η τελική.

Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία.

Να εξασφαλιστεί δημόσια δωρεάν υγεία – πρόνοια για τους συνταξιούχους και τις οικογένειές τους.

Να καταργηθούν οι αυξήσεις των εισφορών των εργαζόμενων που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Σταδιακή κατάργηση της εργατικής ασφαλιστικής εισφοράς, Πλήρης ανάληψη της ευθύνης από το κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο. Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας.

Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης και να βαρύνει το κράτος και τους εργοδότες.

Κανένα πρόγραμμα ανεργίας, πρακτικής, μαθητείας χωρίς συντάξιμα ένσημα.

Αναγνώριση και επέκταση των ΒΑΕ.

Άμεσες προσλήψεις στα ασφαλιστικά ταμεία, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Να πληρώσει το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία για τα ελλείμματα στα ταμεία. Κάλυψη, με κρατική χρηματοδότηση, του συνόλου των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. 

Απόσυρση των αποθεματικών των Ταμείων από κάθε λογής “τζόγο”.

Καμία περικοπή στα φάρμακα και τις δαπάνες. Δωρεάν φάρμακα. Να καταργηθούν οι λίστες.

Αποκλειστικό Δημόσιο και Δωρεάν σύστημα υγείας για όλους. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σ’ αυτούς τους τομείς.

Πλήρης, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ και των άλλων ταμείων, για όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Να επιταχυνθεί η εξέταση ασθενών από τις υγειονομικές επιτροπές.

Άμεση απονομή του αναπηρικού επιδόματος και της σύνταξης στα ανασφάλιστα ΑΜΕΑ.

Να σφραγιστούν τώρα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλα τα βιβλιάρια υγείας των ανασφάλιστων ΑΜΕΑ και χρονίως πασχόντων.

Καταβολή έγκαιρα των προνοιακών επιδομάτων.  Καταβολή του επιδόματος και της σύνταξης σε όσους είναι σε αναμονή για εξέταση ή έκδοση απόφασης.

Προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, μέσα από το κρατικό σώμα γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφάλειας.

Άμεση κατασκευή του νέου κτιρίου του ΙΚΑ στη Λάρισα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ