Ψύρρας – Κολλάτος συζήτησαν για το δήμο Τεμπών

john (2)Ο βουλευτής Λάρισας της Δημοκρατικής Αριστεράς Θωμάς Ψύρρας, επικεφαλής κλιμακίου του κόμματος, επισκέφτηκε τον Δήμο Τεμπών. Στο δημαρχείο συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Κώστα Κολλάτο, από τον οποίο ενημερώθηκε για τα προβλήματα της περιοχής και τους σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος περιέγραψε τη δραματική οικονομική κατάσταση εξαιτίας των περικοπών της κρατικής χρηματοδότησης. Όπως είπε, οι υπηρεσίες του δήμου με ελλείψεις σε πόρους και προσωπικό και συνακόλουθα χωρίς την απαιτούμενη οργάνωση, δεν μπορούν να ανταποκριθούν με την πληρότητα που απαιτείται στις αρμοδιότητες που έχουν αναλάβει.

Πρότεινε ως λύση, κάποιοι από τους υπαλλήλους που θα μετακινηθούν μέσω των μετατάξεων, να διοχετευθούν προς εκείνους τους δήμους που είναι ελλειμματικοί σε προσωπικό. Με τον βουλευτή συμφώνησαν πως από εδώ και μπρος η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να εξαρτάται οικονομικά τόσο πολύ από τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης και θα πρέπει να αναζητά έσοδα και από άλλες πηγές. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρθηκε, η εκμετάλλευση λατομείου στη περιοχή των Τεμπών που θα τροφοδοτούσε με αδρανή υλικά τα έργα της σήραγγας, κάτι που όμως δεν προχώρησε εξαιτίας της απουσίας ενός ευέλικτου θεσμικού πλαισίου. Ιδιαίτερα στάθηκαν στο μεγάλο πρόβλημα του κόμβου Πυργετού, ένα θέμα που ο Θ. Ψύρρας έφερε με επίκαιρη ερώτησή στη βουλή τον περασμένο Αύγουστο.

Σε αυτή αναφερόταν πως «Η υλοποίηση της υφιστάμενης μελέτης θα οδηγήσει σε είσοδο–έξοδο από τον ΠΑΘΕ (αυτοκινητόδρομος που συνδέει την Πάτρα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη) των κινούμενων οχημάτων από και προς Αθήνα, όχι όμως και των κινούμενων από και προς Θεσσαλονίκη. Η κατασκευή ημικόμβου θα επιφέρει σωρεία αρνητικών επιπτώσεων σε πολλαπλούς τομείς όχι μόνο εντός των περιορισμένων ορίων του Δήμου Τεμπών, αλλά και σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και, κατ’ επέκταση, στη Θεσσαλία εν συνόλω.»

Ο δήμαρχος ευχαρίστησε το βουλευτή και δήλωσε την αποφασιστικότητα του να παλέψει για να κατασκευαστεί ένας ολοκληρωμένος κόμβος και όχι ένας ημικόμβος που σίγουρα θα πλήξει την περιοχή. Επίσης συζητήθηκαν τα οικιστικά προβλήματα. Για να υπάρξει λύση είπε ο δήμαρχος πρέπει να εγκριθούν οι δύο μελέτες που έχουν ήδη γίνει. Περιέγραψε τα σχέδια του για την τουριστική αξιοποίηση της κοιλάδας και την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού σε μια περιοχή που διαθέτει 10 μοναστήρια. Για την Μανιάρειο Σχολή στα Αμπελάκια, όταν βουλευτής πρότεινε στο δήμαρχο πιθανούς τρόπους αξιοποίησης της, αυτός με εντολή του ξεκίνησε την άμεση διερεύνηση του θέματος. Η συνεργασία των δύο ανδρών ήταν απόλυτα εποικοδομητική και άφησε υποσχέσεις πως θα συνεχιστεί, κάτι που κρίνεται απαραίτητο, για την προώθηση των προσφορότερων λύσεων στα προβλήματα του Δήμου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ