ΣΥΡΙΖΑ: Να ρυθμιστούν δάνεια ευπαθών ομάδων

γελαληςΕρώτηση σχετικά με τις ρυθμίσεις τραπεζικών δανείων σε ευπαθείς ομάδες, παλιννοστούντες και Ρομά, κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ με πρωτοβουλία του βουλευτή Λάρισας Δημήτρη Γελαλή, ζητώντας να ισχύει και για αυτούς το δικαίωμα ρύθμισης που ισχύει για τους άλλους δανειολήπτες τραπεζικών δανείων.

Στην ερώτηση, που απευθύνεται στο Υπουργείο Οικονομικών, αναφέρουν: «Στη σημερινή οικονομική συγκυρία το σύνολο των Ελλήνων δανειοληπτών στενάζει κάτω από το βάρος των αυξανόμενων υποχρεώσεών τους.

Οι ασθενέστερες τάξεις στις οποίες συμπεριλαμβάνονται  οι παλιννοστούντες και οι Ρομά, αποδεδειγμένα αδυνατούν να εκπληρώσουν τις δανειακές υποχρεώσεις τους και πρέπει να εφαρμοστούν προγράμματα ρυθμίσεων αποπληρωμής των οφειλών τους όχι μόνο στις τράπεζες αλλά και στο Δημόσιο.

Οι τράπεζες, αφού κερδοσκόπησαν  με τη χορήγηση δανείων σε κοινωνικές ομάδες που δεν κάλυπταν τα κριτήρια, στηριζόμενες στην παρεχόμενη εγγύηση του δημοσίου, τώρα σπεύδουν να τα ξεφορτωθούν χρεώνοντας το ελληνικό δημόσιο. Ανάλογες είναι και οι κυβερνητικές ευθύνες που αποδέχονται αυτή την τραπεζική πρακτική.

Οι τράπεζες, λόγω της παροχής εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο, βεβαιώνουν τις οφειλές αυτές στο Δημόσιο ταμείο και εισπράττουν τα αντίστοιχα ποσά των ληξιπροθέσμων δανείων, χωρίς να εξετάζουν τις αιτήσεις ρύθμισης αυτών των δανείων, με την αιτιολογία ότι τα ληξιπρόθεσμα αυτά δάνεια δεν έχουν εμπράγματες διασφαλίσεις.  Στη συνέχεια οι εφορίες χρεώνουν το αντίστοιχο ποσό στους οφειλέτες και μετατρέπεται πλέον η τραπεζική οφειλή σε χρέος έναντι του Δημοσίου με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επιπρόσθετα προβλήματa.

Λόγω των παραπάνω υπάρχει άμεσος κίνδυνος κατασχέσεων αλλά και κίνδυνος ποινικών διώξεων μετά το όριο των 5000 € (όπως προβλέπεται στην εγκύκλιο του ΥΠΟΙΚ».

Με αφορμή τα παραπάνω, ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό: «Με ποιο τρόπο θα αντιμετωπισθούν οι περιπτώσεις της αδυναμίας αποπληρωμής των τραπεζικών δανείων των παλιννοστούντων και Ρομά, έτσι ώστε, σύμφωνα με την αρχή της ίσης μεταχείρισης να ισχύει και  για αυτούς το δικαίωμα ρύθμισης, που ισχύει για τους άλλους δανειολήπτες τραπεζικών δανείων; Για ποιο λόγο δεν εγκρίνεται η συνέχιση της παροχής εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου και για τις ρυθμίσεις των τραπεζικών δανείων των παλιννοστούντων και Ρομά, έτσι ώστε οι τράπεζες να προχωρούν σε ρυθμίσεις, χωρίς την δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν εμπράγματες διασφαλίσεις για τα δάνεια αυτά;»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ